WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Friday, December 26, 2008

WARDEN OH WARDEN (dedikasi buat semua warden)

Anda dilantik menjadi warden mulai 1 Januari 2004. Ini adalah arahan dan anda tidak eh menolak.. Aduh..tuturnya lembut tapi arahan penuh dengan ketegasan. Maka bermulalah hikayat hidupku sebagai seorang warden atau lebih tepat lagi pengganti bapa dan ibu pada 600 insan2 yang bergelar pelajar.


5 tahun berlalu!!
Kini telah hampir 5 tahun aku bergelar warden. Pejam celik-pejam celik sudah 5 batch meninggalkan sekolah ini. Nak citer tang pengalaman banyak bak iklan Astro macam-macam ada..Kadang2 bila dikenang kembali nak tertawa sampai pecah perut pun ada. Bayangkan nak surh sembahyang subuh bejemaah ada yang sanggup tido dalam longkang..sembunyi dalam locker.. belakang locker.. tapi yang tak boleh aku lupa tahun 2006 ada sorang freshei f4 yellow house..dah ar panjang hampir 2 kaki.. dier sembunyi bawah katil tapi nak tergelak kaki dier terjulur keluar sebab panjang kaki.. Apa lagi tangan ini sedap je menghayun rotan, ku hadiahkan buat bontotnya yang memang leper. Aduh tapi dengar citer die dah kat oversea skunk..

Kenangan manis dan pahit!!
Satu malam aku penah kejor budak balik fly. depa tak kenal aku sapa dulu olahragawan..apa lagi depa lari tapi aku tunjukkan kehebatan aku kejor sampai dapat. Bukan nak bangga ar budak yang aku kejor tu wakil sekolah olahraga.. pastu jadi olahragawan masa sport day..Baru die jumpa buku dengan ruas. Ada gak kes yang masuk antu...jadi rimau lagi. Tapi aku ni bukan nak cakap besor buleh ar gak tiup sikit2. Last2 budak tu terjelepok jatuh.. Alhamdulillah. Tak kurang juga citer sedey. Time bebudak nak kena eksport ke sekolah luar saat yang paling sedih. Bukan apa dah 3, 4 tahun jaga depa tetibe buat kes n kena kuar skola. But they must noe, hukuman adalah untuk pendidikan..mungkin depa tak sesuai dok asrama.Ada masa juga bile bapak atau mak budak passed away. Berat btol nak bagitau. Penah aku ngan kawan2 len anta budak sampai ke Kuala Berang sebab mak dier meninggal..

Kutukan tidak mematahkan semangat!!
Tapi jadi warden ni budak-budak tak suka. Sebab tu ramai golongan pendidik tak nak jadi warden. Gelaran tu biasa la.. penah dengan budak gelarkan aku langau la, ninja la, shawn la...kutuk maki tu memang jadi asam garam ar. Tyme teachers day jangan arap nak dapat hadiah. Jauh lagi ada orang nak wish..nengok je la cg2 pompuan diraikan. Parent marah-marah tu memang selalu. Buat-buat pekak je la. Kekadang terdetik juga di hati lebey baik jadi guru biasa. Tak pening dan saket kepala. Nak jer antar surat resign. tapi bila kenang kan kembali ada 600 anak-anak bangsa yang perlu beri perhatian.. hasrat tu aku buangjauh2 Sekurang2nya ada orang yang tukang kejot depa dari tidur yang lena dan diulit mimpi indah untuk bangun mengadap Pencipta. Sekurang2nya sakit pening mereka, petah beliuk, nanah kurap mereka ada orang yang macam kami ni tengok2kan dan hantar ke hospital..Sekurang2nya ada yang sanggup buang masa jerit sana jerit sini suruh mereka belajar, pg prep jangan tidor di asrama.. Sekurang2nya ada jugak orang macam kami yang tiap kali nak cuti sekolah ke raya ke, berator panjang di kaunter p carik tiket bas untuk depa.

Itulah sekelumit pengalaman yang aku perolehi..Gembira bukan kepalang bila anak-anak di depan mata berjaya..biar susah untuk orang seperti kami untuk diberi penghargaan dengan sekadar ucapan terima kasih cikgu Namun bukan itu yang akan mematahkan semangat, kerana yang penting ganjaran ada di akhirat sana.. marah bukan benci, tapi marah kerana kami sayang anda semua!!

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

4 GENTA RASA:

fakhruddin said...

wow memang mencabar jadi warden
tapi boleh tahan lg
tabik spring lah!!
=)
by the ways thanks cg!

imanshah said...

huhu dah tugas Din oii..takpa2..lama2 depa carik gak cg bila dah luar STAR..

tq

prefectorial board of STF said...

salam..ckgu ni mcm best je..
if cikgu dah xnk mengajar kt star cg msk STF taw..hha

sissyira said...

salam malam rabu =)

akhirnya berjaya juga baca n3 pertama blog ni....

seronok ke jadi warden? kawan kata besh sebab tempat tinggal free..hahaha

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget