WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Saturday, February 14, 2009

HUKUM MENYAMBUT HARI VALENTINE

Dewasa ini, sesuatu yang mendukacitakan adalah umat Islam telah meraikan perayaan yang tiada langsung kaitan dengan umat Islam. Malah ia berasal dari budaya serta agama golongan yang ingkar seperi Tahun Baru Masihi, Hari Halloween dan Hari Valantine yang sedang disambut oleh kebanyakan muda-mudi kita hari ini. Terdapat larangan daripada Nabi Muhammad S.A.W untuk meniru budaya seperti ini ditakuti mereka akan tergolong bersama dalam golongan tersebut. Sabda nabi Muhammad S.A.W yang bermaksud "Barang siapa yang menyerupai satu kaum, maka dia termasuk golongan mereka." (Riwayat Imam Abu Dawud hadis no 3512)

Tentang hukum menyambut Valantine, Sheikh al-Utsaimin berkata " Maka bila dalam merayakan Hari Valantine tersebut bermaksud untuk mengenang kembali St. Valantine, maka tidak diragukan bahawa orang itu kafir. Dan jika tidak bermaksud begitu, namun sekadar ikut-ikutan kepada orang lain, maka orang itu telah melaksanakan satu dosa besar."

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia yang bersidang pada 22-24 November 2005 memutuskan bahawa amalan merayakan Hari Valantine tidak pernah dianjurkan dalam Islam. Harus diingat golongan yang memusuhi Islam, akan sentiasa berusaha menanamkan benih-benih kesesatan dalam jiwa umat Islam supaya mereka jauh dari jalan lurus lagi diredhai Allah.

Firmannya, "Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu). Katakan kepada mereka " sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam) itulah petunjuk yang benar " - al-Baqarah: 120)

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

2 GENTA RASA:

shafiq said...

saya setuju.cekgu.masuk kan la skali blog saye kat padang yg same.hahaha.

fakhruddin said...

ha betul3x (macam upin&ipin)
saya ada baca jugak dalam mastika
st. valentine diraikan sebab dia berjaya jatuhkan umat islam. so kalau sambut valentine's day, sama macam orang kafir la
huhu

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget