WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Tuesday, March 17, 2009

GEMBIRA DAN DUKA

Hari ini aku menerima khabar gembira apabila kakak sulung yang bermastautin di Kemaman, Terengganu akan berpindah pulang ke Kelantan. Setelah hampir 20 tahun berkelana ke negeri orang, kini kakak dan keluarganya akan pulang ke kampung halaman. Ibarat kata pepatah, hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri. Al-hamdulillah, kakak akan membuka restoren di hadapan Hospital Tumpat. Seperkara yang menggembirakan kami sekeluarga, dengan kepulangan kakak, maka kedua orang tua yang uzur sedikit sebanyak ada orang yang menjaganya. Kalau dulu hati selalu merasa bimbang dengan kesihatan mereka, kerana kami tujuh beradik berada jauh dari kampung halaman.

Hari ini aku juga berkesempatan menziarahi anak jiran yang sedang terlantar di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian kerana mengalami ketumbuhan dalam otak. Doktor telah mengadakan pembedahan dan berjaya mengeluarkan sebahagian daripada ketumbuhan tersebut. Sedih melihat anak sekecil 3 tahun terpaksa menanggung kesakitan yang tidak terhingga. Semoga Allah memanjangkan usia adik Aliff dan menabahkan hati ibu bapanya.

Itulah sebenarnya kehidupan. Dalam kita bergembira, kita sering terlupa bahawa ramai dalam kalangan sahabat seagama kita sedang berduka. Namun, aku cukup yakin, mereka yang sering diuji adalah mereka yang disayangi oleh Allah.


TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

0 GENTA RASA:

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget