WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Monday, March 9, 2009

ULUM BELUM....DESTINASI PENDIDIKAN BIODIVERSITI YANG MENGUJAKAN

Sebagai rakyat Kelantan yang bekerja di Ipoh, Perak, saya selalu berulang alik dari Kota Bharu ke Ipoh hampir setiap bulan. Apabila melalui Tasik Banding yang terbentang luas, terasa nyaman dan berhasrat untuk mandi manda dan menyusuri tasik ini. Alhamdulillah, akhirnya keinginan ini tercapai jua akhirnya.


Baru-baru ini penulis berkesempatan membawa seramai 22 orang ahli Kelab UNESCO STAR megikuti Program Pendidikan Biodiversiti di Ulum Belum, Tasik Banding. Ulu Belum meliputi keluasan 3,110 km persegi. Ia terletak di Hulu Sungai Perak bersempadanan dengan selatan Thailand dan negeri Kelantan. Ketinggian antara 250-2000m dari aras laut. Terdapat sebuah tasik buatan manusia sepanjang 70km dengan keluasan 18,000 hektar. Ulu Belum ini kaya dengan flora dan fauna terutama mamalia besar seperti gajah, seladang dan harimau. Di sini juga terdapat Bunga Reflesia, iaitu bunga terbesar di dunia.


Sepanjang 3 hari 2 malam kami di sana, pelbagai program telah diatur dan dilaksanakan. Antaranya Ceramah konservasi hidupan liar dan sejarah ulu Belum dari Pengarah Pusat Pendidikan Biodiversiti Ulu Belum, Menjejak/mengesan hidupan liar, melawat sira/jenut gajah, melawat perkampungan orang asli, junggle tracking, water confident, berkayak, night walk, orienteering dan rentis halangan. Kami juga memasak makanan sendiri.

Sememangnya, Kelab UNESCO STAR merupakan sebuah kelab yang aktif. Jika tahun lepas, Kelab UNESCO melawat Sarawak, tahun ini kami ke Ulu Belum. Diharapkan jawatankuasa baru yang akan dilantik tahun hadapan dapat merangka program sebegini pada tahun hadapan.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

5 GENTA RASA:

fikri FAUZI said...

best giilee...
hidup club unesco..

shafiq said...

bile nak link blog saye kat seblah tu?hahaha

shafiq said...

ummi noridah ade blog x?

flystar said...

hmmm
quite intrsting :)
kalaulah skola sy jgk adekn progrm cmni!
aaaa,i'm d fes person to join!
;p

i-am-who-026 said...
This comment has been removed by a blog administrator.

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget