WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Thursday, May 14, 2009

M-16


Huhu..seumur hidup aku, inilah pertama kali kali aku berpeluang untuk memegang dan seterusnya melepaskan tembakan menggunakan M-16..Latihan menembak yang dianjurkan oleh Ibu Pejabat Polis Daerah Ipoh untuk guru-guru kadet dan ahli-ahli kadet tidak kulepaskan. Seawal jam 8 pagi kami telah bertolak ke Lapang Sasar Sungai Siput menaiki trak polis..

Sebelum memulakan latihan menembak, kami telah diberikan penerangan serba ringkas oleh pegawai polis IPD Ipoh. Akhirnya,,pang!! Pertama kali aku melepaskan tembakan menggunakan senjata api betul (dulu selalu main tembal-tembak)..Walaupun banyak tersasar dari target, namun aku tetap berpuas hati. Keadaan sungguh bingit dengan bunyi dentuman M-16 yang memenuhi setiao penjuru lapang sasar tersebut.

Tiba-tiba, terdetik di hati kecilku...betapa rakyat Palestin, rakyat Iraq, saban hari dihujani peluru berpandu, tembakan mortar, meriam dan sebagainya. Bagaimana agaknya mereka semua menghadapi keadaan ini..sedangkan aku walau baru sekejap menahan telinga dari hiruk pikuk dentuman M-16 sudak tidak tahan..Lantas keadaan ini membuatkan aku bersyukur kerana dianugerahi sebuah negara yang aman dan makmur.. Minta dijauhkan dari segala musibah peperangan yang akan menghancurkan negara dan rakyatnya..Nauzubillah!!


TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

8 GENTA RASA:

fakhruddin said...

saya plkn baru dapat pegang M-16. huhu.
malaysia aman? ok la kot. tapi yang baru berlaku kat perak tu?... huuuuu

fakhruddin said...

sorry la cg. semester ni agak busy sebab banyak sangat subject nak kena belajar. yup, final awal bulan 6 ni. doakan ye...

sekarang ni tengah exam mid term

norman.bulat said...

tu la..
len kali masuk plkn..
hahaha..

syahmi m.s. said...

norman maw kata dia plkn la 2...
btw..
slamat ari guru..

aiman said...

tembal-tembak?
HAHA.

ummuaimi said...

Salam,
Happy Teachers' Day.

ZaCkG fRiDzHa said...

pasni bleh ar tembak student...hahaha!!!
x delah memain jew!
pantun gud luck!!

fikri FAUZI said...

cikgu,
jgn praktikkan aksi tembak2 ni time kejut budak subuh dah la.
;PP
jk jk.

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget