WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Wednesday, May 13, 2009

Peristiwa 13 Mei masih releven.....

Bagi generasi muda, tarikh 13 Mei 1969 itu hanyalah tarikh biasa tanpa ada tercoret apa-apa peristiwa penting dalam sejarah negara. Bagi mereka yang berumur 60 tahun ke atas, tarikh ini adalah satu titik hitam bagi sebuah negara muda dan majmuk seperti Malaysia. Mereka yang sudah menjadi pemuda dan dewasa pada tarikh tersebut mungkin akan sentiasa terpahat di dalam ingatan dan kadang kala ngeri dan menakutkan jika mengenangkan kejadian pertumpahan darah antara kaum yang berlaku di Kuala lumpur.
Setelah 40 tahun berlalu, negara bangsa yang dibina selepas peristiwa itu telah memacu negara ke satu peringkat negara membangun yang termaju di Asia.Melalui Dasar Ekonomi Negara (DEB) kerajaan berusaha untuk membasmi kemiskinan di kalangan orang Melayu dan menyusun semula masyarakat tanpa mengira kaum.Berbalik kepada peristiwa itu, negara yang baru mencapai kemerdekaan hanya 12 tahun pada tahun 1969 begitu muda untuk mentadbir sebuah negara yang kompleks dan pelbagai. Pelbagai masalah yang ditinggal penjajah melalui dasar 'pecah dan perintah' menjadikan rakyat negara ini tidak mempunyai ikatan kukuh sebaliknya dibayangi dengan prasangka perkauman yang subur.Ramai yang beranggapan, untuk apa kita mengwar-warkan saban tahun peristiwa ini sedangkan ianya sudah lama berlalu. Malah generasi muda yang tidak tahu apa-apa pun sekarang sudah tahu tentang peristiwa hitam itu. Ada yang berpendapat peristiwa hitam itu perlu disimpan kemas supaya kita menerima yang sudah berlaku itu biarlah berlalu.
Namun kita tidak boleh menipu sejarah. Sama ada itu sejarah baik atau sejarah buruk ia tetap menjadi lipatan sejarah dan banyak pengajaran yang boleh kita kutip sebagai rujukan dan panduan pada hari ini. Menurut Utusan Malaysia- Pakar sejarah Datuk Dr.Ramlah Adam memberitahu bahawa tragedi 13 Mei itu sangat relevan di dalam panduan serta iktibar berdasarkan situasi semasa. Malah katanya lagi, Tragedi 13 Mei tidak seharusnya disekat untuk dibicarakan. Rakyat terutama generasi muda perlu diberi pemahaman mengenai punca dan natijah peristiwa tersebut.Peristiwa 13 Mei 1969 berlatarbelakang kan kepada peristiwa pilihanraya 1969 yang menyaksikan buat kali pertama Perikatan gagal mendapat majoriti 2/3 di Parlimen disamping kalah teruk di Selangor yang menjadi 'tuan rumah' berlakunya tragedi tersebut. Provokasi yang berterusan oleh DAP terhadap orang Melayu antara faktur serta merta tercetusnya peristiwa pahit seolah-olah kejadian itu memang tidak boleh dielakkan lagi.Provokasi yang menghina berikutan kemunduran dan kemiskinan orang Melayu di tanah airnya sendiri adalah punca tercetusnya secara serta merta peristiwa berdarah yang mengorbankan banyak nyawa.
Orang Melayu yang memang serba kekurangan dan ketinggalan dalam pelbagai bidang berasa terhina kerana baru hanya 21 tahun(1948) kaum pendatang itu telah diberikan kewarganegaraan percuma dan baru 12 tahun mencapai kemerdekaan 1957, mereka telah bersikap bongkak, sombong dan angkuh kepada penduduk pribumi yang telah terlalu banyak bertolak ansur kepada golongan pendatang.Di kala orang Melayu yang ketinggalan dalam pelbagai bidang kehidupan dan pembahagian kek ekonomi yang tidak dibahagi sama rata maka berlakulah jurang kehidupan yang semakin melebar. Sudahlah miskin, dihina lagi di tanah air sendiri benar-benar mencabar kesabaran sesiapa pun mengikut fikiran normal manusia biasa.
Sekarang ini api kemarahan itu umpama 'api dalam sekam' dan menunggu saat getir sahaja untuk berlaku perkara-perkara yang tidak diingini.Maka sebab itu, pada hari ini 13 Mei 1969 itu sangat relevan untuk dibicarakan semula secara serius supaya hal-hal yang sama berlaku 40 tahun dahulu dapat dielakkan. Peristiwa itu tidak mustahil akan berulang semula jika peraturan undang-undang dan perlembagaan tidak dipatuhi. Tindakan pencegahan kepada isu politik semasa, wajar dilakukan oleh pemerintah bagi menjamin keselamatan rakyat. Kementerian Dalam Negeri perlu lebih tegas untuk mengambil tindakan kepada sesiapa yang sengaja membuat provokasi dengan tujuan untuk menghasut dan membuat kekacauan. Sekiranya Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) patut digunakan, gunapakailah akta tersebut terhadap mereka yang sering menimbulkan keresahan dan kebimbangan rakyat agar kestabilan negara dapat dinikmati.
Akhir kata, bacalah sejarah pahit ini, 13 Mei 1969. Carilah kebenaran fakta, buat rumusan, fikirkan secara rasional dan kajikan apakah punca dan natijah terhadap peristiwa ini. Mahukah kita peristiwa itu berulang semula? Jika 'ya' teruskan membuat provokasi politik yang melampau, nescaya bencana yang lebih besar bakal menanti. Kali ini setelah 52 tahun merdeka, jika berlaku juga ,segala kebaikan yang telah dibina untuk negara selama ini akan lebur sekelip mata.
Dipetik dari:segalanyamungkin.blogspot.com

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

4 GENTA RASA:

syahmi m.s. said...

patut la..
smalam 13 Mei..
papehal pun...
dunie maken modern..
otak pun berkembang..
contoh paling senang criter I-Robot...
ade persamaan ngan Malaysia..
serius!!

rizuan mh said...

salam ziarah,

fizikalnya, mungkin tidak berlaku. kalaupun berlaku, mungkin dalam bentuk lain.

tapi jika secara mental, memang kita sedang dilanyak.kita sengaja secara kolektif dipermainkan dan dibonekakan, dan kita secara sedar memilih untuk membiarkannya.

[S]itie [B]Um [B]Um said...

slm kenal

mohd salman said...

salam perkenalan.
ethnic relation memang sesuatu yang susah untuk diwujudkan.
ianya mengambil masa yang amat lama...

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget