WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Friday, June 12, 2009

GURU LELAKI SEMAKIN PUPUS


Kementerian Pelajaran akan mencari kaedah terbaik, termasuk kemungkinan memberi sedikit kelonggaran dalam pengambilan guru lelaki sebagai langkah menarik minat golongan itu menyertai profesion perguruan, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkata, jika langkah itu dilaksanakan, tempoh kursus yang perlu dihadiri mereka mungkin akan dilanjutkan atau ditambah bagi mengelak kelayakan dimiliki guru lelaki dipersoalkan.

"Saya bukan katakan untuk turunkan gred kelayakan pengambilan guru, cuma mungkin ada sedikit kelonggaran untuk mengambil golongan lelaki yang kurang kelayakan bagi menyertai bidang perguruan.

"Malah, beberapa tindakan lain juga boleh diambil untuk meningkatkan kemahiran mereka termasuk memperkenalkan insentif tertentu, demi merapatkan jurang nisbah antara guru lelaki dan perempuan di negara ini.

"Ini bukan soal diskriminasi atau berlaku adil kepada mana-mana jantina. Bagi saya, nisbah guru lelaki iaitu 20, berbanding 80 guru wanita di negara ini suatu yang agak membimbangkan dan perlu diambil kira," katanya kepada pemberita, di sini, semalam.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas meninjau Kilim Geo-Forest Park, di sini, semalam. Turut hadir isterinya, Puan Sri Noorainee Abd Rahman dan keluarga.

Semalam, Naib Canselor Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI), Prof Datuk Dr Aminah Ayob melahirkan kebimbangan mengenai kekurangan penyertaan lelaki termasuk bukan Melayu dalam profesion perguruan.

Aminah dilaporkan berkata, UPSI melahirkan kira-kira 3,500 bakal guru sekolah menengah setiap tahun, bagaimanapun hanya satu perlima adalah bukan Melayu dan 23 peratus daripadanya lelaki.

Muhyiddin berkata, keperluan kepada guru lelaki di negara ini adalah tinggi, terutama dalam menempatkan guru ke lokasi terpencil atau pedalaman.

"Kita tidak boleh hantar guru perempuan ke pedalaman kerana ia sukar. Saya tidak kata guru perempuan tidak layak kerana mereka lakukan tugas dengan baik selama ini," katanya.

Mengenai pelaksanaan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik (PPSMI), Muhyiddin berkata, beliau akan menemui Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam tempoh terdekat bagi menerangkan kedudukan terkini isu berkenaan.

Beliau berkata, ia meliputi kedudukan dan pendirian kementerian berhubung isu berkenaan, selain hasil kajian terkini pihaknya berdasarkan maklum balas diterima.

"Saya sedar ada yang menyokong dan ada yang tidak. Bagaimanapun, kami di kementerian mempunyai pandangan tersendiri mengenainya.


TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

0 GENTA RASA:

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget