WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Wednesday, September 30, 2009

HUKUMAN MESTI BAIK-BAIK

Hari ini di sekolah aku dan rakanku merupakan guru bertugas harian. Biasalah sebagai guru, sememangnya inilah antara rutin yang perlu dilaksanakan. Bertugas sehingga jam 6.30 petang di sekolah asrama sebegini sementara menunggu warden mengambil alih tugas jam 7.00 malam. Hari ini entry aku nak ceritakan pasal hukuman-hukuman yang sering diberikan kepada para pelajar. Tentu kita semua masih ingat kan zaman dulu-dulu. Rotan tu benda yang pasti dan paling menakutkan.. Sekali kena sentap kat guru disiplin, mak ai seminggu berbekas. Itu tak masuk lagi dengan rotan tambahan yang disediakan oleh ayah di rumah bila dapat tahu.

Selain daripada rotan, antara hukuman yang selalu diberikan adalah berdiri atas meja dan kerusi, jemur panas, pusing padang, jalan itik, pumping dan banyak lagi lah.. Paling tidakpun kena tulis perkataan yang diberikan oleh guru sebanyak 5,000 kali ke, 10, 000 ke. Itu kenangan lah..Sekarang ni susah juga sebab parents sangat 'prihatin'...Maknanya tak bolehlah nak 'sentuh' banyak-banyak sangat. Even kalau suruh pusing basket ball court pun, bising satu kemneterian. Takpalah, anak mereka kan..

Di sekolah ni, selain dari rotan, aku juga buat hukuman-hukuman begini. Haha. Gambar yang pertama tu aku suruh anak-anak aku ni jalan keretapi sambil merentasi padang sambil memegang telinga. Perjalanan ini mengambil jarak dari asrama ke sekolah..lebih kurang 100 meter. Gambar ke dua tu pula para pelajar yang tak hadir ke kelas pada waktu yang ditetapkan kami letak di anjung tamu, sambil buat kerja sekolah. Bermula jam 3.30 hingga 6.30 petang..sambil menemani kami guru bertugas. Ada juga manfaatnya...

Berbalik kepada hukuman sekarang, pandai-pandailah sebagai guru. Kalau kita ikut prosedur, insyaAllah selamat...



TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

19 GENTA RASA:

Anak Tumpat said...

bagus cara demo imanshah..lani nk denda budak xleh dh nk bt mcm cikgu kita denda kita dulu2 kan? nk cuit ckit pun xleh bdk2 lani.. sbb tu mcm2 bala blh tgk anak muda lani.. ambo rasa, ambo jadi "ore" lani pasal cara cikgu dulu2 didik ambo..

Cikgu Adham said...

salam.. heh heh mantap la deh..

dulu pon kawe kena juga bnda2 gni sebab biasanya katil tidak kemas.. so kena roncall la...
kena pakai full Malay dan tarik 1 troli (yg rata tar jalan) ramai2 keliling padang bola huhuhuhu..

tp kenangan budak2 belaka.. nnt budak2 akan berterima kasih dgn cikgu2 spt demo kerana adakan hukuman sebegini.. igt smpai tua ni heh heh

n@m@n said...

kt sekolah kawe,kalau ikut prosedur mmg langsung tak berkesan la..

arini budak2 'jantan' yg kawe ajar satu kelas main sorok-sorok ngan kawe..

dlm hati kawe terbakar..tp kawe dh mls dh pening kepala nga budak2 ni

arini 4 org jah masuk kelas

Cikgu Adham said...

salm.. huhuh mantap la demo... bagus ni.. jd kenangan utk budak2.. nnr budak2 akan berterima kasih kpd demo kerana adakan denda mcm ni.. akan igt smpai tua heh heh heh

iqbalsyarie said...

nostalgia~hehe
utk pgetahuan cikgu,atif(bdk red 048) jadi junior saya kat sini.blaja ilmu kapal terbang gak.haha

bUaL kEnTaNg said...

salam cikgu,
betul tu.. dulu kalu kena denda mmg cam yg cikgu sebutkn tu.. yg paling takleh handle klu tak hafal surah ustaz soh diri pegang green board bukak kasut stokin rotan kat tapak kaki.. adoii!!! sakit sampai ke otak.. balik trus pening semalam.. tp itu kenangan.. klu bdk skrg,hanya cikgu yg arif utk berbicara.. hehee

imanshah said...

anak tumpat...betul tu, kena hantuk palo kat pape hite pun tak marah kat cekgu

imanshah said...

Naman..4 orang jah?? nak mengaja gapo tuh

imanshah said...

iqbal..atif red kan..tau2

imanshah said...

adham....demo maghi la balikngaja SBP..huhu

Tukang cerita said...

Dulu2, kalau kn tegur ngan cikgu dalam kelas, malunya bagai apa....
budak sekarang, kalau didenda , dirotan sekalipun, bleh wat selamba jer...
kekadang, lagi nak menyakitkan kita bila buat senyum kambingnya tu....
sakit jiwa....

Batara Guru said...

bebudak sekarang dah manja....
termasuk la ibu dan bapa sekali...
zaman dah berubah!

Aku Cikgu Sekolah said...

Begitulah keadaannya apabila rasa hormat dan "BERTERIMA KASIH" kian terhakis dari jiwa SESETENGAH INDIVIDU terhadap setiap insan bergelar guru dewasa ini....

Cikgu Adham said...

i say man... rasa toksey la ngajar SBP huhuhuhuhu... x suka berdepan dgn parents budak SBP yg entah apa2 tu.. kawe dulu gak pernah la masa dulu parents kawe senyap jah.. tp parents mmber2 kawe huhuh byk betul mulut dan kritikan yg entah apa2... seolah2 x pernah cukup apa yg sekolah buat... cikgu plak trpaksa hormat lebih kpd parents2 (sebab parents kebanyakan org ternama hadir) walhal cikgu2 yg ajar anak2 mereka sepatutnya lebih dihargai huhuu.. kawe yakin, parents budak SBP loni lagi teruk dr zaman kawe heh heh heh..

kesimpulannya releksnya ngajar di pedalaman dan enjoy heh heh

Cikgu Adham said...

i say man... rasa toksey la ngajar SBP huhuhuhuhu... x suka berdepan dgn parents budak SBP yg entah apa2 tu.. kawe dulu gak pernah la masa dulu parents kawe senyap jah.. tp parents mmber2 kawe huhuh byk betul mulut dan kritikan yg entah apa2... seolah2 x pernah cukup apa yg sekolah buat... cikgu plak trpaksa hormat lebih kpd parents2 (sebab parents kebanyakan org ternama hadir) walhal cikgu2 yg ajar anak2 mereka sepatutnya lebih dihargai huhuu.. kawe yakin, parents budak SBP loni lagi teruk dr zaman kawe heh heh heh..

kesimpulannya releksnya ngajar di pedalaman dan enjoy heh heh

scrlettfr said...

salam... hahahah...tak cukup tu... klau saya lak amik klas kat sni... student masuk lambat 1/2 jam.. saya dah suruh balik.. klau time sukan lewat, kena buat 2.4km... hahahah... denda biasa tu...

tapi ingat zaman persekolahan, saya kena gak rotan sebab tak lepas markah 50 markah subjek sejarah.. saya dapat 49 1/2... huhuhuhu... dalam klas tu plak sorang jer lepas... tu pun 50 markah... hahahah... itu denda yang seronok... baru tau rasa rotan sakit yang macammana.. betul tak..? zaman sekarang budak xdapat rasa, rugi lahhhh...

jadi cikgu ni kerja yang amat mulia.. gunalah sebaiknya untuk produce pelajar yang otai dan berjaya...

hahahah...

lillies said...

salam...
tengok cara cikgu2 dulu bagi hukuman kat kita...ade ke yang sampai mati????saya ni baru je conteng X kat dahi & pipi sebab x bawak buku & xsiapkan keje skolah yang dah diberi selama seminggu pun ade bapak yang datang marah2 kat skolah..
padahal dah banyak kali anak dia buat kesalahan yang sama..cumanya kalini dihukum sebab dah x larat nak marah...nak plak bukan anak dia sorang..ade bebudak lain sama...pastu saya bukan sentuh sampai anak dia lebam..sekadar contengan yang masih boleh dibasuh....tu pun marah...

saya rasa kerajaan dan kementerian kena pikirkan semula tentang martabat dan maruah cikgu-cikgu...mengajar kalau x pegang rotan, memang x menjadik...ade ke patut saya disuruh memohon maaf pada anak dia dalam perhimpunan sekolah...patut ke macam tu???

imanshah said...

lilies..memang tak patut, martabat guru diletakkan di kaki tu..semoga tabah

xiiinam said...

Kita sentiasa berusaha untuk membentuk anak-anak orang,kerana memang itu yang akan dituntut daripada kita di alam sana kelak....

Semampu kita....yang selebihnya, di tangan ibu bapa merekalah...

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget