WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Monday, September 14, 2009

MANUSIA MATI MENINGGALKAN JASA


Salam buat semua. Pagi tadi di sekolah, telah berlangsung satu Majlis Sumbangan Bantuan Kewangan Yayasan Tun Hamdan. Aku bukan nak ulas pasal majlis pagi tadi kerana semuanya telah aku postkan dalam bog kedua aku (blog skema)...Cuma aku nak ulas pasal bagaimana penghargaan yang diterima terhadap jasa dan pengorbanan seorang yang bergelar guru. Yayasan Tun Hamdan ditubuhkan sebagai usaha untuk mengenang jasa, pengorbanan dan aspirasi seorang bekas guru yang banyak menabur jasa demi kecintaannya kepada dunia pendidikan.

Rasanya ramai yang mengenali Allahyarham Tun Hamdan Sheikh Tahir, anak kepada seorang tokoh reformis bangsa, Sheikh Tahir Jalaluddin yang bermula sebagai guru, kemudiaannya sebagai guru besar dan pengetua. Seterusnya beliau diangkat sebagai Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia dan Naib Canselor USM. Akhir sekali sebagai Gabenor negeri Pulau Pinang. Allahyarham merupakan pengetua pertama sekolah tempat aku mengajar.

Walaupun telah 4 tahun meninggalkan kita, namun jasa dan khidmat bakti Tun Hamdan tetap dihargai. Ramai antara kita yang sentiasa mengenang jasa guru-guru kita walaupun telah meninggal dunia. Semoga usaha untuk menubuhkan Yayasan dan meneruskan aktiviti-aktiviti kebajikan setelah peninggalan Tun Hamdan diberkati. Dan ingatlah betapa doa anak yang soleh, sedekah jariah dan ilmu yang bermanfaat akan sentiasa sampai kepada mereka yang telah meninggalkan kita semua..Al-Fatihah buat tun Hamdan Syeikh Tahir..

Sudah teradat si anak lelaki

Mati berjuang, berundur jangan
Berani kami menjunjung adat
Bukan memberi kata dan puji
Hanya budi dalam ingatan
Buat kenangan sepanjang hayat

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

4 GENTA RASA:

Tukang cerita said...

semoga suatu hari nanti kitapun akan dikenang spt ini...
:)

n@m@n said...

Bolehkah kita menjadi seperti beliau???

Anak Tumpat said...

lbh baik kita berusaha untuk jd org y di kenang bila kita dh tiada..jgn lah sesekali bila kita dah xde nnti, tp org asyik hitung dosa2 kita...

imanshah said...

InsyaAllah..sampaikanlah walau satu ayat!!

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget