WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Friday, September 18, 2009

SHOPPING RAYA DI GERBANG MALAM



Malam tadi aku sempat menjengah ke Gerbang Malam di Pekan Ipoh. Maklumlah shoping raya last minute. Bersama Kak Cik dan maidnya, kami ke sana dalam hujan renyai. Ingatkan bila hujan renyai, tidak ramai lah lautan manusia di sana. Sampai di sana, mak ai..ramai betul warga kotaraya Ipoh tertumpu di sana. Lautan manusia memenuhi Gerbang Malam sampaikan untuk mencari parking pun susah. Semua orang bertumpu untuk membeli keperluan hari raya pada penghujung Ramadhan ini.

Gerbang Malam merupakan 'pasar malam' yang terkenal di Ipoh. Satu-satunya 'uptown' sebagaimana yang ada di Kotaraya Kuala Lumpur. Kalau nak cari tudung, jeans, kuih raya, mercun, butang baju melayu. keronsang, DVD, selipar, kasut, baju bolehlah anda berkunjung ke Gerbang Malam. Tambahan pula hanya tinggal dua malam lagi untuk merasai kemeriahan dan keseronokan Gerbang Malam. Kalau pada malam-malam biasa Gerbang Malam dibuka dari jam 9 hingga 1.00 pagi. Namun bersempena Ramadhan, ianya dilanjutkan sehingga jam 3.00 pagi.

Harga bagi setipa barangan yang ditawarkan adalah berpatutan. Malahan kita boleh tawar sehingga 50%. Seperti mana di Jalan Tuanku Abdul Rahman, pada malam-malam raya, para peniaga Gerbang Malam mungkin akan melelong barangan jualan mereka pada malam raya nanti. Tentu meriah apabila biskut raya yang biasanya dijual RM 18 sebekas diturunkan sehinggan RM 10. Tapi sayang, masa tu aku sudah berada di Kelantan. Jangan tak tahu, inilah juga tempat popular anak-anak kat sekolah aku untuk 'terbang malam'....



TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

6 GENTA RASA:

Bapak said...

gerbang malam memang heaven beb...heheh

ikan emas said...

Selamat Hari Raya Aidil Fitri..

imanshah said...

ikan emas dan bapak..selamat hari raya

fakhruddin said...

yup2!! tempat popular utk 'terbang malam'. hahaha. ada jumpa budak star ke?

Cikgu Adham said...

ooo sedap... shopping pada malam last gni la mantap

muhammad rahimi bin hasan said...

woowwwwww> best nya gerbang malam..saya penah pegi sekali je..fly mase tgh terwih kat surau.haha

kalau tak terbang mana nak dapat pergi gerbang malam..hihihi:-)

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget