WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Sunday, May 16, 2010

16 MEI, INILAH HARINYAKami guru Malaysia
Berikrar dan berjanji
Mendidik dan memimpin
Putra putri negara kita
Pada Seri Paduka
Kami tumpahkan setia
Rukun Negara kita
Panduan hidup kami semua

Di bidang pembangunan
Kami tetap bersama
Membantu, membina
Negara yang tercinta

Amanah yang diberi
Kami tak persiakan
Apa yang kami janji
Tunai tetap kami tunaikan

Hurm, rasanya tahun ini merupakan tahun ke-8 saya akan menjadi penyanyi tersohor pada setiap kali sambutan Hari Guru diadakan. selalunya sayalah yang dipanggil gila microphone, menyanyi lagu dengan semangat, setinggi semangat saya terhadap profesyen ini. Saban tahun jugalah, sambutan diadakan di peringkat kebangsaan mahupun daerah hinggalah di sekolah-sekolah. Kata mereka, sambutan hari guru merupakan satu manisfestasi untuk menyatakan penghargaan dan ucapan terima kasih terhadap jasa dan pengorbanan guru. Saya hanya mengiakannya tanpa ada sedikitpun rasa prejudis.

Dan saban tahun jugalah golongan guru seringkali tertunggu-tunggu apakah hadiah istimewa yang akan diberikan oleh kerajaan kepada golongan kami..Saya tak pernah ambil pusing pun, yang penting ada gaji, ada keperluan yang cukup, maka saya akan melakukan kerja yang diamanahkan oleh kerajaan kepada saya. Kalau ada sedikit imbuhan atas keringat yang dicurahkan, maka wajib untuk bersyukur..

Hari Guru tiba, dan pasti tiba lagi untuk tahun-tahun akan mendatang. Bukan sambutan yang perluy diperbesarkan, dan pada saya juga bukan hadiah dan kad ucapan yang perlu ditonjolkan, namun seharusnya kedatangan 16 Mei seharusnya menjadi wadah untuk semua golongan untuk merenung semula peranan masing-masing..Warga pendidik khusunya pentadbir, perlu ada rasa kebertanggungjawaban yang lebih pada anak-anak buahnya. Bukan sekadar menjadi mandor yang mengarahkan itu dan ini kepada guru-guru tanpa ada sedikit kelonggaran. Ketegasan perlu, namun sikap turun padang juga perlu, mengambil iktibar dari kepimpinan Rasulullah S.A.W.

Bagi rakan-rakan pendidik, masing-masing punya kelebihan, punya tanggungjawab yang harus dipikul. Berikanlah yang terbaik buat anak-anak yang dahagakan ilmu dan tunjuk ajar. Mereka bukan sahaja perlukan pendidikan formal dariu setiap insan bergelar pendidik, bahkan lebih dari itu, di sekolah kehidupan yang kita ciptakan ini.

Terkenang satu SMS kiriman seorang taulan..Tuturmu muzik yang tak jemu didengar, dalam ceritamu terselit hiburan dan pengajaran, gayamu jadi sebutan, marahmu menjadi kenangan terindah, tidak ada yang paling indah bagi insan yang bernama guru kerana engkaulah pelita hidup, pemburu yang bijaksana,penglipurlara ketika duka, pemberi ketika tiada, penyabar ketika diduga, berbangga ketika mereka berjaya, sedih kerana gagalnya anak bangsa..Berbanggalah kerana membekalkan ilmu pada yang tak tahu. Seribu tahun namamu akan diseru!!!

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

4 GENTA RASA:

iqbalsyarie said...

Tahniah cikgu.Menjadi guru ni mmg satu pekerjaan yg menguntungkan.Apa tidaknya,ganjaran akan dapat sampai mati.Dlm kubur pun dapat ganjaran,selagi ilmu yg bermanfaat tu digunakan.Subhanallah...

selamat hari guru cikgu,mintak maaf salah dan silap ya.rindu nak dengar cikgu nyanyi.hehehee

Tukang cerita said...

selamat hari guru cikgu.....
semoga kita mnjadi guru sebenar guru.....
saya bangga menjadi seorang guru....
:)

ikan emas said...

Selamat pagi cikgu !!!


may i.............please !!!

Cikgu Chun said...

Imanshah,

Selamat Hari guru...

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget