WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Thursday, July 29, 2010

ROME : COLLESEUM BEGITU DEKAT, MENGINGAT PADA PAHLAWAN HEBAT

Buah-buahan yang dijual di Kota Rome.

Muazzin dan Ansari melompat kegembiraan

Kota bersejarah Rome, kami jejaki sekali lagi. Terasa belum puas untuk menerokai tinggalan-tinggalan sejarah yang agung di mana sebelum ini kami hanya kenali melalui pelajaran Sejarah Tingkatan Empat. Kali ini kami mengunjungi Masjid Rome, iaitu masjid terbesar di Eropah. Di sana, salah seorang dari ahli deligasi Malaysia iaitu saudara Azri telah diminta untuk mengadakan demonstrasi Solat kepada pelajar-pelajar dan guru-guru Itali. Terasa syahdu dan sayu apabila bacaan Al-Fatihah dialunkan di bumi Eropah.

Penerangan oleh pegawai bertugas di Masjid Rome.

Meninggalkan Masjid Rome, kami bergerak ke Roman Forum, yang terletak antara Bukit Palatine dan Bukit Capitoline. Di sinilah dikatakan sejarah Rome dibangunkan. Tinggalan-tinggalan sejarah dapat dilihat seperti pasar, pusat perniagaan serta kawasan bersosial. Selain itu, terdapat kesan-kesan peninggalan lain seperti kuil, dewan senat dan mahkamah. Pengembaraan diteruskan ke Colliseum. Kata orang jika mengunjungi Itali, tidak sah kalau tidak ke Colleseum. Berpeluang menyaksikan di mana pegambaran filem Gladiator dijalankan merupakan kenangan yang tidak mungkin dilupakan. Tempat di mana berlangsungnya pertarungan pahlawan rome suatu waktu dahulu sememangnya sentiasa dipenuhi oleh ribuan pengunjung

.
Deligasi bergambar kenangan di hadapan Colleseum

Pada petangnya, sekali lagi kami berpeluang untuk membeli belah, dan kali ini kami dibawa ke Fashion District yang terdapat di Collefero. Wow begitu banyak barang berjenama dijual di sana. Saya sempat untuk membeli sehelai jersey As Roma yang origional. Pelajar-pelajar perempuan dan guru-guru perempuan toksah kiralah..Mujur masa yang diberikan amat singkat, jadi kami tidak banyak menghabiskan wang di sana.

Di dalam Colleseum

Pada waktu malam, kami mengadakan sesi muhasabah dan LDK bertempat di sebuah taman. Para pelajar diingatkan semula tentang beberapa peraturan dan peringatan. LDK pada malam itu berakhir pada jam 11 malam.

Untuk cerita seterusnya untuk tempat terakhir dilawati, nantikan episod seterusnya.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

0 GENTA RASA:

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget