WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Thursday, July 29, 2010

ROME : TIVOLI DIKUNJUNGI, KEDAMAIAN DAN KETENANGAN DIRASAI

bersama pelajar-pelajar yang mengikuti program


Hari ke-4 di Itali kami bergerak ke Tivoli, sebuah daerah yang diisytiharkan sebagai Tapak Warisan Dunia oleh UNESCO dan terletak lebih kurang 40 km dari bandar Rome. Kami berpeluang untuk menjejaki Villa d’Estet dan Villa Hadriana. Di Villa d’Este, kami berpeluag untuk menikmati keindahan dan kecantikan air pancutan buatan manusia yang dikatakan bermula sejak tahun 1551 lagi. Antara air pancutan yang terkenal adalah “Bicchiorone’’, “Fountain of Ovate” dan Rometta.

Lelaki dan bunga

Pada sebelah petangnya pula, Villa Hadriana kami kunjungi. Villa ini dikatakan dibina oleh Pahlawan Rome yang bernama Hadrian antara tahun 118 dan 134. Villa ini sangat besar dan mengandungi 30 bangunan yang mana binaannya merupakan bentuk binaan Roman, Greek dan Arab kerana Hadrian mengambil ilham pembinaannya sewaktu menjelajah dan menjajah tempat-tempat tersebut.

Di hadapan air pancut Villa D'estet

Pada waktu malamnya, kami dhiiburkan dengan persembahan bunga api sempena ulang tahun ke-75 bandar Collefero, sambil menikmati pizza dan pasta, iaitu makanan tradisi masyarakat itali. Pengalaman bersama Italian membuatkan kami berasa begitu dekat dengan mereka. Mereka tidak kekok untuk menerima salam persahabatan yang dihulurkan.

Bersiar-siar di Hadriana

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

0 GENTA RASA:

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget