WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Thursday, July 29, 2010

ROME: VATICAN CITY DIKUNJUNGI, ISLAM TETAP DI HATI

Di dalam vatican MusseumKami menghabiskan masa selama sehari suntuk di Rome pada 14 Jun 2010. Perjalanan yang ditemani oleh pelajar-pelajar dan guru-guru Itali bermula di Vatican City, iaitu pusat pentadbiran bagi gereja-gereja Kristian Katolik iaitu mazhab Kristian yang paling ramai pengikutnya. Walaupun ia terletak dalam Rome, Itali, tetapi ia sebenarnya telah menjadi sebuah negara tersendiri sejak 1929 , secara ringkasnya negara kecil dalam sebuah negara besar. Di sini jugalah merupakan tempat tinggal Pope. Selepas itu, kami mengunjungi Vatican Museum yang sangat menarik, dipenuhi dengan lukisan-lukisan yang menggambarkan kehidupan penganut Kristian oleh Michelangelo yang mengambil masa selama dua tahun lebih untuk disiapkan. Kami juga mengunjungi Sistine Chapel diakhir lawatan ke Muzium Vartican.

Bergambar kenangan di hadapan Vatican City

Saat yang ditunggu-tunggu akhirnya telah tiba, iaitu saat untuk membeli belah. Deligasi Malaysia telah diberikan masa selama sejam untuk membeli belah ole-ole kenang-kenangan di gerai-gerai sepanjang Sungai Tiber. Sesuatu yang pasti tidak dilupakan apabila, kami menunaikan solat di sebuah taman kerana ketiadaan tempat solat di situ. Pesan ibu, solat jangan dilupakan.


Menunaikan solat di sebuah taman

Selepas itu kami berpeluang melawat Piaza di Spagna, Pantheon dan Piazza Barberini yang menjadi tumpuan ribuan manusia dari seluruh dunia. Program pada hari tersebut diakhiri dengan Pertandingan Drama Antara Sekolah-sekolah Lazio, di mana sekolah angkat kami, Instituto Tecnico Stanislao Cannizaro Collefero turut mengambil bahagian. Sesuatu yang menarik persembahan pelajar-pelajar Itali sangat matang dan meninggalkan kesan yang mendalam kepada penonton. Sambutan yang diberikan oleh warga Itali juga amat menakjubkan sehingga dewan yang berkapasiti 1000 tempat duduk dipenuhi oleh para penonton.

Pertandingan teater antara sekolah

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

0 GENTA RASA:

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget