WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Tuesday, August 31, 2010

AMBANG MERDEKA CARA KAMI

Assalamualaikum dan Salam Kemerdekaan buat semua. Alhamdulillah, marilah kita memanjatkan kesyukuran ke hadrat Allah S.W.T., kerana sekali lagi kita telah diberi kesempatan untuk menyambut Hari Kemerdekaan negara kita. Tidak ada yang lebih berharga daripada mengecapi nikmat kemerdekaan ini dalam keadaan aman dan sejahtera. Satu nikmat yang tidak semua bangsa di dunia ini dapat mengecapinya walaupun mungkin mereka telah merdeka daripada cengkaman penjajahan. Justeru, kerana itu, kita seharusnya bersyukur atas nikmat kemerdekaan yang telah membawa kesejahteraan dan kemakmuran kepada bangsa dan negara Malaysia. Seperti biasa, di sekolah, kami turut mengadakan Majlis Sambutan Ambang Merdeka..


Tayangan dokumentari bertajuk "Angkasawanku" memulakan tirai sambutan pada malam tadi. Dokumentari berdurasi sejam ini diterbitkan oleh FINAS sememangnya sangat menarik dan menarik perhatian para hadirin. Para pelajar telah didedahkan dengan proses kehidupan angkasawan kita di stesen ISS. Semoga suatu hari nanti ada dalam kalangan pelajar-pelajarku yang akan menjejakkan kaki ke angkasa lepas.


Ini pula persembahan sajak oleh Saudara Qushairi dan Uthman. Sajak ciptaan mereka sendiri sungguh bermakna dan disampaikan dengan penuh semangat.


Ini pula lakonan oleh Y.T.M Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj menerima watikah pemasyhuran kemerdekaan oleh wakil Ratu Britain disaksikan oleh Raja-raja Melayu.


'Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj" sedang membacakan watikah Pemasyhuran Kemerdekaan.


Para perajurit sedang membawa Jalur Gemilang untuk dikibarkan menjelang detik jam 12.00 malam.


Para pelajar begitu bersemangat menyanyikan lagu-lagu patriotik. Antaranya 1 Malaysia, Jalur Gemilang, Wawasan 2020 dan Tanggal 31 Ogos.


Antara barisan pendidik yang turut hadir memeriahkan sambutan.

Alhamdulillah, majlis sambutan Ambang Merdeka telah berjaya dilaksanakan dengan sebaik mungkin dengan kerjasama Panitia Sejarah dan Kelab Sejarah. Mungkin tahun ini merupakan tahun terakhir aku menyambut ambang merdeka di Ipoh, InsyaAllah sambutan tahun depan di tempat yang lain. SELAMAT BERCUTI dan SELAMAT MENYAMBUT HARI MERDEKA!!


TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

9 GENTA RASA:

Arianni said...

Salam..

Wahh..meriah sungguh majlis sambutan kemerdekaan..pelajar2nya bersemangat dan penuh dedikasi..

Tukang cerita said...

salam merdeka...
hahhahhahha...
tak tahan gelak baca cerita kasut sebelah lain tu...
hahhahahhah
sambung gelak lagi....

NuR said...

bestnya..
ada sambutan mcm ni.

selamat hari merdeka cikgu

imanshah said...

Ariani..memang begitu saban tahun

imanshah said...

TC dan Nur, salam merdeka juga untuk kalian

a kl citizen said...

meriahnya sambutan
kreatif sekali

adol ihsan said...

rindu jgk la event STAR mcm tu.. tringat lak masa kat STAR dulu, uiiihh... meriah la .. :)

imanshah said...

Afdhol n Kak Normah..selamat menyambut hari kemerdekaan

ckLah@xiiinam said...

Salam merdeka....



Sangat menarik sambutannya...

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget