WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Tuesday, August 31, 2010

ERTI MERDEKA

Merdeka itu apa?
Merdeka..? Orang putih kata "complicated"
Complicated?
Kalau tak tahu bilang saja tidak tahu..
Merdeka itu bebas dari segala benda dari orang yang kebas
Cuma kita perlu awas
Takut-takut kita tumpas dan terbabas

Apa istimewanya merdeka?
Wah merdeka, kita ada cuti,
Malam kita pesta sampai pagi
Kita rempit sana sini
Dah penat siang kita tidur sepuas hati

Peliknya, bagaimana kita bisa merdeka??
Ah merdeka, cukup mudah,
Tak perlu harung susah payah
"sign" kontrak sudah...

Apakah kita sudah buta
Saat Leftenen Adnan mengangkat senjata
Tok Janggut pula digantung songsang di hujung kota
Dato' bahaman juga dicop menderhaka
Begitu sukar untuk mengecap merdeka

Inikah yang ada pada anak merdeka??
Saat Seks bebas menguasai nafsu serakah
Zuriat tak berdosa lahir tanpa ayah
Tika dadah durjana kian parah
Membunuh jiwa yang pasrah
Adakah anak merdeka mudah menyerah?

Bagaimana harus ada pada anak merdeka??
Akar budi biar tinggi
Budi bahasa jadi penyeri
Jati diri harus teguh
Menjadi benteng paling ampuh
Agama dijulang, adat dikendong
pesan nenek moyang
Di mana bumi dipijak di situ jejak bertapak
Di mana tempat bernaung, di situ taat dijunjung
Di mana darah tertumpah, di situ kasih tercurah...



TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

5 GENTA RASA:

ummuaimi said...

Salam Merdeka. Make sure tak pakai kasut salah lagi ye..

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

merdeka ke puasa
aku puasa tak sambut merdeka
aku rasa tak merdeka sebab pemimpin sekarang macam bebudak

ckLah@xiiinam said...

Asslamualaikum...
ckLah datang untuk mengucapkan selamat hari raya, maaf zahir batin...

Terimalah kad ucapan maya di blog ckLah...


Jumpa lagi selepas Ramadhan melabuhkan tirai.

InsyaAllah.

waruna said...

Selamat hari raya, maaf zahir batin

Uthman AG said...

cgu nie..x kab0 awl2..klu x da lme sye gne sajak nie mse ambang ari tu..

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget