WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Thursday, August 19, 2010

SETAHUN TELAH BERLALU, AL-FATIHAH BUAT AYAH


Hari ini 9 Ramadhan 1431 H, genap setahun pemergian ayahanda saya, Haji Abdul Ghani bin Abbas. Setahun yang lalu, di saat umat islam seluruh dunia berpesta menyambut karnival Ibadah, ayahanda telah pergi menyahut seruan Ilahi. Alhamdulillah, perginya dengan mudah, tanpa terlantar sakit, apatah lagi sejurus selepas pulang dari menunauikan Solat Subuh di masjid dan sewaktu ingin melaksanakan fardhu khifayah, iaitu penyembelihan.

Cuma hati saya agak terkilan kerana tiada di sisi pada saat-saat akhir hayat arwah. Apatah lagi waktu tersebut cuti persekolahan berjalan dengan semingg . Benar kata orang, berbalik kepada soal rezeki. Walaupun apapun perancangan yang manusia buat, perancangan Allah lagi sempurna. Saya menerima ketentuan ilahi dengan tabah.

Alhamdulillah, saya dan adik beradik yang lain berjaya juga menjalankan tanggungjawab kami buat kali terakhir buat arwah dari proses memandikan, dan diakhiri dengan pengebumian. Apapun setahun telah berlalu, sememangnya kerinduan terhadap arwah sukar digambarkan. Hanya doa kutitpkan buat arwah, semoga tenang di sana. Kemana pergi, ayah tetap di hati....

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget