WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Sunday, August 29, 2010

TRAGEDI AHAD

AHAD datang lagi...Membuatkan aku sering tersenyum mengingatkan satu TRAGEDI AHAD..huhu napa ye tragedi Ahad..nanti diakhir cerita semua akan tahu..Nak dijadikan kisah, setiap hari Ahad aku yang semmengnya kaki jalan ni selalu menghabiskan masa pagiku yang sangat bernilai dengan mengunjungi Lockin atau dalam bahasa moden sekarang Kerajaan Perak dah isytiharkan dengan nama baru MEMORY LANE..haha ada nilai komersil gak an?? Bak kata omputeh "up to date" gitu...Tapi aku ni hobinya ushar-ushar barang je..Bukan nak membeli sangat..Paling banyak beli leh setokin yang harganya 5 hinggit 3 pasang..murah kan? Apa le cekgu pakai setokin harga ghope itu..Bukan apa, aku ni jenis suka pakai setokin pakai dan buang..haha..lepas guna 2,3 hari aku takkan guna dah..huhu ganti yang lain..sebab tu setokin aku mughoh je..



Lockin ni sebenarnya terbahagi kepada dua bahagian, ada bahagian yang menjual barang-barang antik dan terpakai, dan satu lagi bahagian jual benda-benda baru.. Rasanya bahagian pertama tu yang menyebabkan ianya menjadi tarikan kepada para pengunjung, terutamanya yang meminati barang-barang terpakai..Sebutlah apa saja yang didingini, mesti ada.Dari kasut terpakai, seterika antik, lampu tido hinggalah kepada stereng keta. Tak ketinggalan juga ubat-ubat seperti resdung dan ubat penguat tenaga batin yang sentiasa mendapat perhatian dari para pengunjung. Pendek kata bak kata orang-orang lama " mak ngan ayah je takde..." Wah hiperbola sungguh kata-kata tu.. Yang ramai kat sini geng-geng indon, nepal dan mat-mat bangla..


So, hari tu nak dijadikan cerita, setelah hampir dua jam merayau-rayau terasa pulak aku nak beli kasut kononnya. Tetiba bila nak try test kasut yang nak dibeli, aku terpandang kaki sendiri.. Dengan kehairanan, bertanya kepada diri sendiri..

"Ngape le kasut aku putih sebelah, hitam sebelah..Terbukak sebelah, tertutup sebelah,"

Adoya, ghopenya kasut yang aku pakai sebelah lain, sebelah lagi lain..Patut dari mula aku sampai, macam ada je orang dok nengok aku..Depa nak tegur, kot lah ni fesyen..Fesyen ngok ngek hapo..Adoi, terkena la pulak.. Fail lah kalau nak ngorat gadis ni..haha. Owh, baghu teringat puasa lah..patut tertukar..haha. Namun, sebagai warganegara kelas pertama, aku buat dekk je lah..Bukan orang kenal aku pun..haha


Inilah gambar selipar aku yang cute kan?? haha, bila terkenang tragedi ni, aku tersenyum sendiri..nanti oghang tengok, jangan kata gila udah..

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

11 GENTA RASA:

adol ihsan said...

alamak.. camne leh jd camtu tu,, hehe.. kire ok la tu.. bile lg nk merasa pkai style camtu dpan public klu bkan skrang... huhu..

Cik Amy Sensei said...

salam imanshah...

apa khabar..
harap awak sihat selalu..

pengalaman mengajar kita erti hidup yang sebenar kan?

SELAMAT BERPUASA...

imanshah said...

Adhol, bukan selalu kan..haha

Cik Amy..tq, selamat berpuasa gak untuk Cik Amy

Bapak said...

hheheh...

Bapak pun ada memori menarik di memory lane. bukan pasal kasutla tapi peniaga jual barangan antik yang sebenarnya 'sampah' namun dia jujur...heheh...

scrlettfr said...

salam cikgu..
hahaha... saya dah biasa kena mcm tu... hehehe... tapi buat derk je... anyway, lockin tu area mana erk..?

ikan emas said...

ha ha ha ha ..
lawak jugak ni..bukan salahkan puasa kan !

p/s : sian org Perak pun tak pernah sampai kat Memorylane

a kl citizen said...

mesti fikiran melayang-layang masa tengah ngintai2 barang , langsyung tak sedar ya....

imanshah said...

Bapak..itulah dunia, macam2 orang kalau nak buat duit ni..sampah pun dijualnya..

sclrettrf...susah benor nak eja nama kamu..huhu, lockin tu area the stoe yang kat pekan lama area pasar besar ipoh..n dia juga belah2 taman DR,

imanshah said...

Kak Ikan Emas..tulah ada yang belum sampai, bukan apa, perak kan luas

Kak Normah...seronok juga, lain dari yang lain kan

Areef Ibn Naim said...

salam...

hi cikgu, penot benor pose ye yop, sampai leh tak perasan pakai kasut tak sama, heheheh...

selamat meneruskan ibadah pose...

NuR said...

cikgu..lockin ni kat mana?

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget