WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Wednesday, September 29, 2010

SEPAGI DI MAJLIS AQIQAH

Salam kengkawan semua, hari ni Iman nak bawak pula kisah program Aqiqah di tempat Iman..Alkisahnya begini, pada malam sebelum lembu ditumbangkan aku ada bersembang dengan  seorang anak muridku..

Ramli  : Cikgu, nak tanya satu soalan.. selalu ke buat sembelih lembu ni?

Aku : Tiap-tiap tahun nak..

Ramli : Cikgu selalu ke pg ikut orang sembelih lembu..

Aku : Selalu nak (eh kata satu soalan je, ni dah dua..)

Ramli : Cikgu tiap tahun orang sembelih lembu kat mana?

Aku : Kat tengkuk nak..mana ada orang sembelih kat paha..haha

Ramli : Eh cikgu ni teruklah...

Haha, itulah antara dialog aku ngan Ramli.. Terkena dia ngan aku..nak dijadikan cerita keesokan harinya, aku terbabas kereta tidur..Janji tinggal janji, kawan aku Cg Izaheri jelah yang ikut van bawak budak-budak menyembelih di Kampung Melayu sana. Sory ye yeop..Jomlah kita terjah gambar-gambar yang sempat lelaki kamera ambil sewaktu proses melapah lembu di sekolah..


Wah meriah nampak mengumpat memotong bawang, nenas, sayur bagai. Depa ni pekerja kontrak Indon tetap tiap kali ada majlis Aqiqah..Kerjanya memotong-motong apa yang perlu dipotong sambil mengumpat..Haha, riuh rendah bila orang perempuan masuk dapur. Bukan sahaja pandai mengajar kan, memotong bawang jugak tu..


Buat apa tu Che Mat..Macam tok mudim pulak ya.. Nilah teknik mengasah pisau yang betul. Kena berdiri sambil mengasah pisau menggunakan batu jalan pengasah. Kalau tengok kat budak-budak sekolah rendah, mau disangka Tok Mudim ni..


Ni pula satu, kerja sambil gelak je, yang bertopi tu Pak Din kita. Nak bersara dah tahun depan, nilah tokenya yang saban tahun bergelumang tumbangkan lembu..Terima kasihlah Pak Din, tahun depan dah takde dah kita nak bergelek goyang gerudi  bergelak tawa sama-sama..


Timbang Zam, jangan tak timbang..Semuanya berjumlah 107 kg daging ..Daging-daging ni dimasak dan diagihkan kepada semua guru yang tak tunjuk muka pun ramai bertungkus-lumus dari pagi lagi. Menu hari tu Daging Masak Kicap.


 Korang tengok jejaka ketiak masam terhangat di pasaran ni potong daging..expert beb.Maklumlah anak toke daging..aku dari kecik dah bergelumang dengan lembu-lembu yang tak g sekolah ni.Kerja senang je nih..haha tapi aku tak makan daging..Bukan apa takut kolestrol naik..Beringat masa muda kan..Wah muda ke??

JUMPA LAGI...

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

13 GENTA RASA:

waruna said...

hahhaha xbaik tuduh org pompuan buat keje tu mengumpat.... kelakar nye.. akak xtahan nk ketawa

Rozali said...

Assalamualaikum Iman

kat lehir = sembelih
kat peha = lapah

he he

Wassalam

imanshah said...

kak waruna..tu gurauan semata2..depani guru, isteri dan ibu yang hebat termasuk akak

imanshah said...

Bro Rozali...betol2

imanshah said...

Bro Rozali...betol2

en_me said...

cekgu patut jadik loyar nih.. ihiks

Abd Razak said...

Salam...

Mana tau ketiak dia tu masam...hehe

Ummi Humaira said...

salam iman...

abis tu , si Ramli tak cari ker cikgu dia masa acara penyembelihan tu, kata tiap2 tahun ada masa tumbangkan lembu tu, rupanya tumbang kat bantal.... he he he

imanshah said...

en-me..tak nak la, mak tak bagi masa kecik2 dulu

imanshah said...

ummi..hehe malam tu tido lewat ada majlis raya..so terbabas..ramli pun tak bangun gak

imanshah said...

Razak..ish senyap2 tau..malu

sahromnasrudin said...

salam ziarah...budak2 skrg mmg cukup cergas kan..

wintergurl said...

Diamond sharpener atau pengasah Diamond merupakan pengasah yang berkesan untuk mengasah dan menajam pisau , gunting, kapak , cangkul , dan sebagainya .

Lapisan Permukaan yang diperbuat daripada serbuk belian @ Diamond . Seperti yang kita tahu belian atau diamond merupakan bahan yang paling keras di dunia . Oleh itu ia dapat memakan besi atau benda yang tidak keras daripadanya . Oleh kerana pisau , gunting dan tools sebagainya diperbuat daripada steel dan besi . Oleh itu ia dapat memakan atau menajamkan pisau dan gunting dengan lebih cepat dan berkesan .

Ramai suri rumah , pekebun , penoreh getah dan pekerja restaurant mengalami masalah pisau cepat tumpul atau pisau masih tidak tajam . walaupun anda mengasah selama berjam-jam . Mungkin anda salahkan skill anda . Tetai ini bukan masahlah skill . Ini adalah masalah pengasah batu pasir anda yang tidak berfungsi . Untuk pengetahuan anda batu pengasah pasir hanyalah untuk mengasah pisau besi dan bukan pisau steel . Pada masa kini . pisau kita semakin hari semakin keras . tetapi kita masih lagi menggunakan batu pengasah zaman dahulu . Macam mana nak tajam????

Kalau nak pisau , parang , kapak , gunting dan sebagainya tajam , anda perlu tukar batu pengasah anda dengan Diamond Sharpener @ Pengasah Diamond .

Tak perlu beli pisau yang mahal atau gunting yang mahal. Anda hanya memerlukan batu pengasah yan bagus untuk mengasah pisau , gunting dan sebagainya.

Diamond sharpener telah diiktirafkan oleh MPOB kerana keberkesanannya menajamkan cantas iaitu pengait kelapa sawit . Cantas merupakan pengait kelapa sawit yang mahal. Walaupun mahal tetapi ia akan tumpul suatu hari nanti . Selepas tumpul keberkesanan tidak dapat dirasai . Cantas memerlukan mata tajam untuk beroperasi. Oleh itu , Diamond sharpener amat diperlukan untuk menajam mata cantas. Untuk pengetahuan anda estate seperti IOI plantation di sandakan , sabah merupakan pengguna terbesar dan output mereka semakin bertambah .Kerana tidak perlu membuang masa mengasah dan mata pengait kelapa sawit mereka tidak lagi tumpul seeprti dahulu . Parang , pengait kelapa sawit yang diasah boleh tahan selama 3-4 hari .

Sabit,pengait kelapa sawit atau pisau yang berkarat akan menjadi tajam seperti baru selepas guna diamond sharpener .

Selain ber fungsi sebagai pengasah , ia juga berfungsi sebagai sand papers ,untuk polish kaca, metal dan kayu . meghalus permukaan tajam .Jangka hayat pengasah Diamond ini adalah 10 tahun untuk kegunaan rumah dan 5- 6 tahun untuk kegunaan estate . Tapi hasilnya amat menakjubkan.

Harga Diamond sharpener di pasaran adalah Rm230 tetapi sekarang harga promosi Rm 180 . setiap pembelian 10 keatas free satu sharpener berharga rm180 dan Rm190 termasuk pos

Pastikan anda membeli batu diamond pengasah yang original .kalau anda ingin pastikan batu pengasah itu original atau tidak sila gores di permukaan batu pengasah tersebut dengan menggunakan paku . sekiranya tiada goresan atau garisan . maka i a adalah original . sekiranya i a calar dan habuk bertaburan , maka ia bukan pengasah diamond .

Untuk order atau pertanyaan sila emel kepada saya
winter_asia88@hotmail.com

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget