WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Wednesday, October 20, 2010

TERLEBIH KE KITA?


Assalamualaikum..
Aku nak share sebuah sajak yang dikarang oleh Khadijah Hashim (repost sebenarnya)..Sajak ini memang mempunyai banyak makna tersirat di dalamnya. Sesetengah orang berpendapat TAK ROCK lah dok copy and paste hasil penulisan orang lain kemudian masukkan dalam blog sendiri. Tapi kata aku pulak macam ni, selagi mana tuan punya sajak mohon untuk disebarkan, dan andai memberi manfaat kepada ramai khalayak apa salahnya kan. Selain kita yang menyebarkan dapat juga 'hasil" apatah lagi empunya diri yang bersusah payah memerah otak mencipta bait-bait indah ini..

TERLEBIH

Terlebih garam gulai binasa
Terlebih manis penyakit menanti
Terlebih lada pedas menyengat 
Terlebih santan lemak berlapis
Terlebih cuka jeruk menjadi
Terlebih asam pekasam tak busuk
Terlebih api nasi pun hangit
Terlebih air bubur namanya

Terlebih senyum orang tertanya-tanya
Terlebih ketawa takut menangis
Terlebih cakap punca bohong
Terlebih janji sukar ditepati
Terlebih puji dusta akhirnya
Terlebih sayang buruk ke tepi
Terlebih belanja hutang berlapuk
Terlebih harta baik bersedekah
Terlebih simpan kedekut berpanjangan
  
Biar terlebih jasa dan bakti
Serendang pohon dapat berteduh
Sehijau padang luas berlari
Sejernih sungai tempat bermandi
Sedingin bayu berhembus selalu
Seharum mawar kembang pagi
Seindah alam ciptaan Ilahi
Dan kaki kejap  terpijak di sini


TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

21 GENTA RASA:

nabilah_2908 said...

besederhanalah.... (^_^)

jom ke APA KATA HATI pulak,
KERANA SEGUGUS KUNCI

::FAIZ FARISH:: said...

terlebih bini baik ceraika... ops.....hehehe

Rozali said...

Assalamualaikum Iman

mukin dia lupa
terlebih marah......

Wassalam

lillies said...

berlebih ke arah kebaikan x ape..jangan yang akan memudaratkan x elok...

Tukang cerita said...

alamak, terlebih sudah...
:P

Abd Razak said...

Salam...

Sederhana dalam setiap gerak dan amal kita

Dinas Aldi said...

banyaknya terlebih, hehehe

bUdAk kEnTaNg said...

org yg ckp mcm tu (suka copy n paste)
terlebih marah, iri hati....
hehee...

imanshah said...

Nabilah..btol tu, nanti saya jenguk blog anda

imanshah said...

Faiz Farish

wakaka nak satu pun payah

imanshah said...

Rozali..

terlebih marah, sahabat syaitan tu

imanshah said...

lilies..

kalau yang baik2 tu dialu-alukan

imanshah said...

Budak Kentang..

Haha blog kita kan, ikut sukalah kan..lagipun kalau kipo n paste (copy) kita tulis sumber

imanshah said...

Kak Nurul..terlebih bonus??haha

imanshah said...

Abd Razak..apa dalam islam ?? wasatiyyah??

imanshah said...

Kak Dinas...sajak yang indah,

Atikah said...

Salam cikgu iman,

Alhamdulillah... tak lebih tak kurang... yang sedang2 saja.... :)

a.samad jaafar said...

entri yg menarik..saya follow ye.. jika sudi.. follow saya di hhtp://samadjfr.blogspot.com

imanshah said...

Atikah, yang sedang2 aja

imanshah said...

Atikah, yang sedang2 aja

noorlara said...

Memang baik membuat org lain senang tapi yang penting senangkan hati sendiri dulu, berbuat apa saja asal tidak melanggar hukum agama Islam dan undang-undang negara / masyarakat.

Come to my blog, i need ur advice!

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget