WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Monday, January 17, 2011

CONTENGAN KENANGAN

Salam. Hari ini rasanya jadual begitu padat sehingga tak berpeluang untuk menjenguk HOK SENGOTi, apatah lagi untuk ziarah menziarahi rakan-rakan. Walaupun hari minggu, tugas tetap menunggu. Selain daripada menyertai perlawanan hoki,  hari ini juga Imanshah bertungkus lumus untuk menyiapkan buku rancangan mengajar dan rancangan mengajar tahunan. Ditambah pula tugasan memeriksa latihan pelajar yang berlambak. Yalah prinsip Imanshah cukup mudah, blog jatuh nombor dua atau seterusnya. Keluarga dan kerjaya, itu yang pertama. 

Walaupun begitu sebagai seorang blogger terkenal , tak berapa seronok rasanya kalau setiap hari tidak bersiaran dengan satu entri sekurang-kurangnya. Walaupun sekadar entri ringkas, sudah cukup memberitahu betapa kita ada. Justeru, kali ni Imanshah nak bercerita pasal conteng-conteng. Masih lagi berkisar kepada dunia pendidikan (dah namanya cikgu). Kali ini bercerita tentang hari-hari terakhir bergelar pelajar. Pelajar-pelajar Imanshah akan buat perkara yang sama dari dulu sampai sekarang ialah menconteng baju dengan tandatangan rakan-rakan. Bukan sahaja baju, bahkan seluar (pelajar Imanshah memakai seluar putih), cadar, bahkan selimut juga turut menjadi sasaran. Apabila ditanya, kenapakah signifikannya menconteng pakaian?? 

Nilah kenangan seumur hidup bersama kawan-kawan. Bila dah berpisah, boleh ingat balik kenangan bersama mereka.
Nak conteng dinding cikgu penampar kang, kami contenglah baju sendiri.
Nak bawak balik ke rumah bagi adik, takda adik lelaki. kalau ada pun saya saiz 4XL, adik saiz S. Dapat kat mak buat lap kaki je.
 Hurm, terkenang pula kenangan selepas SPM. Selain bertukar-tukar cincin kononnya tanda nak buat isteri la tu, kami juga selalunya akan conteng katil double deck dengan lirik-irik lagu, no telefon, alamat dan sebagainya. Dan ada juga yang terlebih rajin, selain dari dibakar sampah-sarap di asrama atau buku-buku sekolah, dibakar sekali tilam asrama. Berkejaran pula dengan warden pada waktu tu. Inilah kenangan zaman jahiliah dulu. Dan kini, bertugas sebagai guru dan pernah menajdi warden di sekolah berasrama, Imanshah memahami bagaimana perasaan guru-guru Imanshah suatu waktu dahulu.

Apa pula kenangan rakan-rakan selepas SPM? Boleh kita kongsi?



TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

47 GENTA RASA:

NuSaNa NoSa 91 said...

seluar putih?? pljr sekolah agama k?? ^_^

slps SPM?? kami just tukar2 kad perpisahan ngan no tepon je.. ^_^

Aretikz said...

Haha.. eskep la paling selalu bro.. hehe.. sembunyi dalam locker.. paling biasa.. haha..

IMANSHAH said...

@NuSaNa NoSa 91
Mana ada sekolah SBP lah..sekolah agama pakai putih ke

IMANSHAH said...

@Aretikz
Haha mat escape ni

NICK IRFAN said...

aku pun teringat jgk zaman SPM dulu... serius aku balik skola tidur sampai bngun pagi smpai seterusnya 2 hari aku pakai baju sekola tanpa tukar x mandi plak!!!! hahahaha pnya sayang skola parent aku langsung x kata ape plak masa tu? tdorg gk senyum jer... hahahahaha adoi... kenangan2...

Cik SHiNJU said...

Hahaha...saya conteng locker dinding locker... :P

sissyira said...

salam

memang kreatif la...hahahha


nak sign gok, buleh dop....



p/s : balas dendam komen sekaligus, kamu bizi sebab kerja, saya bizi sbb tenet sakit..wawa..

nub said...

wow.vandal.hahah

white rose said...

melepak kat tepi tangga...
hahaha...

masa tu kami semua budak2 baik...
xde masa nak bersuke ria...

hari last sekolah sebuk buat persembahan perpisahan khas buat junior...

best laa dapat conteng2 baju ni...

Qamarul said...

skrg ni aku nak kou terus terang.. keluarga dulu or kerjaya dulu??

ha3.. mane leh campur2.. play safe tue.. cepat pilih..

Un Phat Lee said...

lagi best kalau ade budak patah tangan.boleh sain kat simen tu...hehe

Afida Anuar said...

membazir sehelai baju..heh!

Abd Razak said...

Sediakan papantanda untuk conteng-conteng, leh jadi kenangan buat semua pelajar..:)

Rozali said...

Assalamualaikum Iman

masa saya popular sain autugraf
dengan kata2 perangsang lagi
yg kelas sikit siap ada gambar

Wassalam

SUZIE APAI said...

huhuuu...kami geng2 sekolah teknik tganu agak ganazzz....

conteng kain sekolah & lukis besor2 nama kt cadar...

NzA said...

skrg giliran kita lak brhadapan situasi yg pernah dilalui dulu.....

Ujang9897 said...

yeeeehaaaaaaaaaaaaaa....best2..aku pun ada simpan lagu baju ade sign2 nie..haahahah

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..tahniah bro..dh ada domain sendiri..aku baru perasan..so, ape citer pembawa rotan?? dh tak wujud lg ke???

::FAIZ FARISH:: said...

rindu kenangan sekolah... hehe

khaifaiz said...

Dulu mase last sekolah menengah.. kerna sekolah berakhir hari jumaat, sampin yg aku jadikan tempt contengan.. huhu.. kenangan2

nunama said...

sebelum spm, tulis address dan no tepon dlm buku masing2. pastu ada add on dgn kata2 motivasi. eceh! haha.

selepas spm, masing2 menunggu keputusan spm. wehehehe. gurau je. :)

ijatnuar87 said...

hehehe..conteng2 baju gak dlu...sebab baju warna ijau(librian),jadi memang tak der orang nak pakai la...nanti biler dah ader duit skit nak wat frame,hehehe...(pelik tak?)

aiman sanudin said...

tgk bhg kiri bwah. :)

Lelaki Ini said...

hahaha!
sama la kita!
suke sgt2 maen tndtangan baju kawan2...

Azmi said...

samalah..aku dulu habis 2 helai baju uniform sekolah kena conteng..haha...
tapi alik2 skrg ni entah kemana baju tuh....

hazlin said...

kami dulu tukar-tukar tulis autograf..

nabilah_2908 said...

kamiorg tk buat conteng2 baju...cuma conteng2 kt notice board belakang kelas..tp berlapik la..kertas tu boleh buang.. :)

conteng2 dlm majalah sekolah...

lepas tu..siap sedia tuk SPM..seminggu lepas SPM...buat trip ke pangkor..

seronok..!!(^_^)

jom ke APA KATA HATI pulak,
DENDA

za petrelli said...

blog jatuh nombor dua atau seterusnya. Keluarga dan kerjaya, itu yang pertama. .. menghabiskan mase bersame rakan2 dan keluarge adalah jauh lebih best daripada menghabiskan mase di depan laptop

sluar puteh? ko budak skolah MCKK eyh? hik3

kitorang dulu pon suke conteng2.. tapi kitorang conteng cadar, baju skolah, tudung.. tgk balek cadar tu, rse nak gelak pon ade

Aku Cikgu Sekolah said...

disamping sign kat baju ... masing2 dok bagi gambaq solo siap ade wasiat kat belakang gambaq tu ... tulih dalam buku auto ... memang kenangan terbaik la ... andai dapat ku undur masa ...

wahida said...

ooo...cam ni rupanya budak2 SBP abes SPM...ekekekek...

iqbalsyarie said...

Saya pun :)

rasanya semua budak STAR buat mcm tu, ek?

Cerpen menarik.
Penghujung!

░♥si lampu neon♥░ said...

pernah gak buat conteng kat baju kurung dulu..tapi atlast da tak jumpe dah baju tu =( so saddd


Check it out Entri Paling Best !
# # Lelaki Menyampah Tengok Perempuan Nangis !# #
# Dosa Orang Suka Melambatkan Solat !#

siti murni said...

u simpan lagi yer? mahal nya nilai sebuah kenangan kan...
kite cuma simpan buku majalah tahunan sekolah je, penuh dgn tandatangan kawan2 & cikgu...elok lagi kelima-lima naskhah..sayang tuu..:)

IMANSHAH said...

@siti murniwah saya 6 tahun jadik guru majalah..penat sey, tak cuti

nur aisya humaira said...

sye budak tekni...dulu kaming conteng2 kt papan lukisan...satu klas kne conteng..:)

ckLah@xiiinam said...

Zaman remaja ckLah...zaman autograf. Conteng autograf sajalah...taruk gambar sekali. Sajak berbunga-bunga...hehe

mR.sYaH said...

samalah kita cikgu.. abis baju member kena conteng.. naseb baju sendiri xkena.. siap sign besar2 lagi..

online all articles said...

salam kenal,,,, and semoga sekses selalu...

http://onlineallarticles.blogspot.com/

Miss Sunshine said...

Saya pun banyak kenangan bersama kawan2. lebih2 lagi kenangan 5 tahun setengah berjungan menjadi guru bersama rakan2.
Salam perkenalan cikgu!

nora said...

aku? aku tulis nama atas batu lallalala

Sham said...

aku lepas last paper spm terus turun padang main bola dalam ujan dengan baju-baju sekolah sekali..haha cerdik tak?

NuSaNa NoSa 91 said...

yup~ klu kt trg, skolah agama rakyat yg akan pakai seluar kaler putih~~ ^_^

h A n Y S said...

best tgk budak2 ni conteng2 baju,hanys nak buat gak dlu, tp takut mak marah, sbb baju boleh turun ke adik..hehe.. so dulu, after grad sekola, takde buat apa2 yg nakal pon, takot..ahaha~ see, dah nampak kelemahan hanys-PENAKUT.haha!
dulu kitorang just ambik2 gambar, no fon ngan cikgu2 n kawan2 je..
tp kenangan dgn mereka still ingat smpai sekarang,rindu pulak! huhu..
;)

REPUBLIK N9 said...

kenangan gua kat skolah=lompat pagar pegi KL he3

NICK IRFAN said...

ape2pun zaman sekola kenangan x boleh dilupakan sampai bila2...

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Selamat Tahun Baru Dengan Azam Baru
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ha sama lahhh aku pun macam tu gakkkk dok conteng baju last sekolahhh eeemmmm kenangan tak akan dilupakan.....

best conteng baju kawan tanda ingatan tulus iklas kononnya

lillies said...

wah...lebih kurang je sumer ekk...tapi kitorang conteng2 kat bantal...hehehe....

bantal tu dh ke mana dh skarang...rasanya mama dh buang...huhuhu....tapi memory conteng2 kat t shirt ada lg...dgn kain skolah...hehehe...

sweet memory still remains...

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget