WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Saturday, January 22, 2011

PERMULAAN BAIK DI TAHUH 2011 : MENANG CONTEST KALI KE-2

Selamat malam. Hari ini saya mendapat perkhabaran dari TEACHER SOFFEA bahawa saya telah memenangi satu contest yang dianjurkan oleh CIK IEQA bertajuk CONTEST AKU DAN GENERASIKU. Alhamdulillah kejayaan kedua selepas mendapat tempat kedua dalam contest yang dianjurkan oleh ARETIKZ bertajuk PICTURE OF MY LIFE CONTEST. Gembira kerana ada 40 penyertaan dalam contest yang dianjurkan ini.  Apapun, untuk tatapan teman-teman saya pertaruhkan semula gambar dan coretan mengenai contest tersebut. 



Untuk makluman semua gambar ini diambil sewaktu aku bersama pelajar-pelajarku menyertai program homestay di Rome Italy bulan Jun yang lepas. Gambar ini dirakamkan di padang sebelah Villla Herdana sewaktu menunggu ketibaan pemandu pelancong. Apa yang nak diikongsikan tentang gambar ini menunjukkan bahawa batasan persahabatan tidak sesekali dihalang antara status guru dan pelajar. Sesekali, aku bergurau mesra dengan anak-anak murid ini ibarat adik beradik. Namun, kecil jangan disangka anak, besar pula tak selamanya bapak. Perlu ada ketegasan dalam setiap tindakan. Kalau salah, usah dibiarkan menjadi benar. Kalau benar, harus berkata benar. Yang mana perlu ditegur, jangan berat mulut untuk menegur. Yang mana perlu sesekali dirotan atas kesalahan yang dilakukan, usah takut jika didendam. Alhamdulillah, mereka berpijak di bumi yang nyata. Hormat guru itu yang utama. Kerana berada di sekolah berasrama penuh, mereka berjauhan dari keluarga dan sanak saudara. Kamilah yang menjadi pengganti ayah dan bonda. 
Sehingga sekarang hubungan yang akrab ini sentiasa berkekalan walau ada dalam kalangan para penuntutku ramai yang sudah meninggalkan alma mater ini setelah berkelanan selama lima musim di sini. Walau ada yang sudah jauh terpisah di benua yang lain (oversea), namun ikatan perhubungan antara guru dan murid tak pernah kunjung padam. Sesekali skype dan FB menjadi medium perantaraan.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

78 GENTA RASA:

mohammad said...

gambar menceritakan beribu patah perkataan..

IMANSHAH said...

@mohammadbetul..biar gambar bercerita

eszol said...

tahniah2

IMANSHAH said...

@eszoltq2..lama menghilang..midi nak fly dah eh

soffea said...

tahniah skali lagi cikgu. apa lagi. jom belanja saya. hahaha :)


btw, gambar tu mmg cantik. suka :)

Miecyber said...

Omedetougozaimasu....:D

Dana Belia 1Malaysia bernilai RM20 juta

IMANSHAH said...

@soffeathanks kerana jemput saya join

IMANSHAH said...

@Miecyberwah berbahasa jepun..sama2

white rose said...

tahniah cikgu IMANSHAH...
berjaya menang...

rezki cikgu kan...

nunama said...

waaah!
bertambah rezeki Cikgu.
hehe.
papepun, tahniah! :)
peluang yg baik ni utk join contest2 yg lain. hehe.

nub said...

terer la hok sengoti.
hihhhi

Sham said...

jelesnya kawe...dah la dapat jalan italy...org bagi hadiah lagi...!

sissyira said...

salam

wah, tahniah yea :D

pic itu mmg terbaik...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

so suweeeettt~~

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

so suweeeettt~~

Izzah Al-Maliziyyah said...

Mabruq 'alaik cikgu sengoti~

Tambahan: Blog jiran saya pun pernah anjur contest. Mujur saya tak join dan menang. Karang pecah tembelang kami berjiran..heheee

nur aisya humaira said...

bestnye blh g oversea...nk juga merase,tpi tk thu laa bile..:)

IMANSHAH said...

@white roseterima kasih..suka2 je..haha

za petrelli said...

best nyer.. ak x pernah menang contest.. sebab tak pernah join contest

IMANSHAH said...

@nunamaterima kasih, allah yang tentukan

~Insan Biasa~ said...

kun fa ya kun.....kan cikgu?
Tahniah....
Sekolah Kehidupan....gambar pun ade cerita.

IMANSHAH said...

@nub
wahaha, cikgu sapa lah ye

IMANSHAH said...

@Sham
jalan2 tu sebab kerja..bukan free..wahaha..ambe terima seadanya..kalau org bentung nak bg hadiah pun ambe terima

IMANSHAH said...

@sissyirapic yang saya sayang..hehe..lama tak nampak

IMANSHAH said...

@Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A)tq patik

shahjiehan said...

tahniah cikgu! tq kerana tegur ejaan~ tringat kat cg ipin~ heee

IMANSHAH said...

@Izzah Al-Maliziyyahwah, kalau menang pun apa salahnya, dah ada kualiti kan

shahjiehan said...

tahniah cikgu! tq kerana tegur ejaan~ tringat kat cg ipin~ heee

IMANSHAH said...

@nur aisya humairainsyaAllah dah kerja nanti dapatlah rasa tu

IMANSHAH said...

@za petrellitry lah join..tapi kan ada jenis org yang memang tak suka join benda2 cam ni..its ok..cool sudeh

IMANSHAH said...

@~Insan Biasa~terima kasih..inilah sekolah kehidupan

IMANSHAH said...

@shahjiehansama2...ipin dah senyap je..hehe

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam ... Kami Datang Ziarah Blog anda
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

EEEMMMM bila kenang hubungan murid dan guru..... yupppp aku masih ingat lagi guru -guru dari tadika hingga menengahhh .... aku doakan moga Allah balaslah dengan kebaikan jasa guru ku semua.....

Bagi guru-guru ku yang telah kembali ke Rahmatullah.... AL-FATIHAH dari seorang murid...

sicomot-comel said...

wahh,,bestnye bercuti santai sesame ngn anak murid kat ROME!!

p/s:lain kali kalau cikgu nk gi obersi,jemputlah sy eh..haha

ijatnuar87 said...

heheheh...tahniah cikgu...aperpom gambar tu sendri dah menceritakan segalanya...

lawatan g rome?besh bangat,hehehe

Azmi said...

tahniah man,...
rezeki kau la tuh

mie said...

wow!!
memang meletup gambar ni..
heheheee

IMANSHAH said...

@AfzainizamAlfatihah juga buat bekas guru2ku yang telah terdahulu kembali ke Rahmatullah

IMANSHAH said...

@sicomot-comelok..takde masalah, sediakan Rm secukupnya..wakaka

IMANSHAH said...

@miemeleto?epocot..hehe

IMANSHAH said...

@Azmithanks mie..belajar leklok

IMANSHAH said...

@ijatnuar87 Alhamdulillah berpeluang ke bumi eropah..best

princess laila said...

sRonoknyer tengok cikgu ngan anak murid gini..teringat cikgu2 kt skulah laila. p0n rapat ngn plajr! siap pngel abah.ummi.abi.ibu.mama. :) laila rapt ngn ramai guru..salu jln kua ngn dorang.mcm mmbe! sdeynyer engat balik..rinduu..! :)

E.d.Y said...

tahniah bro..:)

hysman said...

terbaiklah bro...
tahniah cikgu..
adiahnyer aper?
kasi potong 2..
hahaa

nurkass said...

tahniah iman..
rezeki utk awal tahun 2011..:)

Cikgu Tie said...

Cikgu Tie suka gambar ni....
Menarik.....

Insan Marhaen said...

bersahabat itu mudah. mencari sahabat itu yang payah...

gadisBunga said...

kadang2 bila dah takde idea nak tulis entry, taruk je sekeping gambar. bila baca tafsiran kawan2 pasal gambar tu, timbul ilham. huhu~

tahniah. tahun bertuah kamu nampaknya. :)

sekamar rindu said...

salam..

tahniah cikgu...:)

norfaridahanum said...

cikgu macam ni lah yang generasi muda mahukan..haha

Abd Razak said...

Assalamualaikum...

Tahniah! Apa hadiahnya? Tak nak tunjuk ker?

IMANSHAH said...

@Abd Razakapa hadiahnya entah..hehe, lupa dah..

IMANSHAH said...

@norfaridahanum
hurm ye ke??alhamdulillah ingin sekali menjadi ikon guru

IMANSHAH said...

@sekamar rindu
Thanks Sekamar Rindu

IMANSHAH said...

@gadisBunga
Saya pun sellau memerhati anak2 murid saya untuk mendapatkan ilham..terima kasih ya GB

IMANSHAH said...

@Insan Marhaen
Betul tu, semoga persahabatan maya kita kekal selamanya

IMANSHAH said...

@Cikgu Tie
Tq kerana menyukai gambar ini

IMANSHAH said...

@nurkass
Terima kasih, saja nak kongsi kegembiraan bersama rakan2

IMANSHAH said...

@hysman
hadiah tk tahu dah lupa..ok set potong dua

IMANSHAH said...

@E.d.Y
Thnks bro

IMANSHAH said...

@princess laila
Alhamdulillah itulah sebaiknya..selalulah mengunjungi mereka

Rozali said...

Assalamualaikum Iman

mudah murid menerima ilmu drp guru yg disenanggi

Wassalam

Kalamhati said...

perasaan bercampur baur bila baca entry ni..ada bangga..ada syahdu..ada kagum..ikatan ukhwah itu tidak megira pangkat dan umur..asalkan ada 'hormat'

Areef Ibn Naim said...

salam cikgu iman,

tahniah! gambar yg memberi makna bukan hanya yg dipotretkan menggunakan lensa dslr yg hebat2...

tp, yg lbh penting bagaimana gambar yg dipotretkan itu bisa memberikan makna kpd org yg melihatnya, merakamkan kenangan yg sampai bila2 tdk akan dilupa...

nabilah_2908 said...

wah...tahniah..!!! :)

IMANSHAH said...

@Kalamhati
Hurm, ekspresi dari seorang guru biasa, untuk murid2 yang luar biasa

IMANSHAH said...

@Rozali
Alhamdulillah, semoga perguruan menjadi lebih baik

IMANSHAH said...

@Areef Ibn Naim
Betul cikgu..semoga gambar tersebut memberi inspirasi kepada semua orang yang melihatnya

IMANSHAH said...

@nabilah_2908
Thanks Nabihah

hazlin said...

congrats..

IMANSHAH said...

@hazlin
Thanks kak lin

ikan emas said...

wah! bertambah-tambah hebat cikgu ni skrg ya..
teringat masa memula berblog dulu..

syabas dan tahniah !!

apa hadiahnya ???

h A n Y S said...

eh! eh! cikgu nampak hensem lah hari ni!

*paham2 sudah..hadiah divide 2!*
ekekeke
;p

IMANSHAH said...

@ikan emashurm saya tak lupa di mana saya bermula..hehe

IMANSHAH said...

@h A n Y SHaha no problemo

NuSaNa NoSa 91 said...

woooOo~ tahniah tau.. ^_^

IMANSHAH said...

@NuSaNa NoSa 91
mekacih mekacih

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget