WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Monday, January 3, 2011

RESIPI PERTAMA DARI CHEF IMANSHAH

Baru-baru ini, aku ada terbaca dalam Blog Si  SHAHJIEHAN 15 tips untuk meningkatkan traffic kat blog. Aku tertarik dengan satu tips iaitu MENCIPTA RESIPI MAKANAN. Wahaha menarik tu, lalu aku tanya si SHAHJIEHAN, kalau maggi ok ke?? Dia kata ok..ni aku nak sahut cabaran dia lah ni. Kira-kiranya tuan-tuan dan puan-puan inilah resepi pertama cek na dalam dunia blog. Kalua Kak Senah ke, Kak Yam dah tahu resepi ni, sila abaikan ya. Resepi ini sesuai untuk anak-anak bujang trang tang-tang yang malas masak sahaja. 

Bahan-bahannya

Satu maggi kari
Air panas
Perencah (ada dalam maggi)
4 biji telur puyuh bukan telur angsa


Cara-cara memasak

Masak air sehingga mendidih, mendiidh ok!! Jangan tak didih Cik Nab. Kalau air tak didih maknanya nak buat rendam kuku ok Cik Nab. Kalau pakai cerek biasa, tunggu sampai air itu menjerit-jerit dahulu menandakan air yang dimasak sudah empuk. Kemudian ambil maggi tadi dan masukkan dalam air panas yang dimasukkan ke dalam mangkuk. Bukan mangkuk hayyun ye tuan-tuan dan puan-puan. Seterusnya biarkan selama 10 minit supaya maggi tadi empuk ok!! Saya ulang balik EMPUK..Eja puan-puan E.M.P.U.K.. Sesudah itu, sila masukkan perencah tadi. Dan kacau sehingga sebati. Akhir sekali telur puyuh yang direbus sila kopek dulu isinya. Kalau tak kopek nanti termakan dengan kulit-kulit. Kan tercekik, sapa yang susah..? Kau dan keluarga kaulah yang susah. Ok ya Cik Markonah, Chef Imanshah nak makan dulu ye..



Nota kaki Imanshah :

Ribuan kemaafan buat rakan-rakan kalau entri yang merapu ini mengganggu kalian. Saja gurauan untuk rakan-rakan sebelum memasuki gelanggang esok. Takut masa begitu mencemburui sehingga menyentap kerajianan dan kemahuan untuk berziarah dan menulis selepas ini. Kepada rakan-rakan pendidik, selamat memulakan langkah pertama di tahun 2011. Betulkan nawaitu kita semua!!

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

88 GENTA RASA:

Yatre Hayati said...

Ala masak macam ni mana aci masukkan dalam blog ! Selamat tahun baru :)

IMANSHAH said...

Yatre

heehee

Aci mana ada..aci kat rumah, mau bukak pintu

sekamar rindu said...

salam...


:))))) ..semua org boleh masak ni..:)

ingat betul2 tadi..saya ni pakar juga masak ni cikgu

IMANSHAH said...

Sekamar Rindu

Alhamdulillah, itu yang dicari isteri, lelaki boleh masak, saya masak kat kedai jelah..hehe

shahjiehan said...

hahhaa..taw dah..tu musti nak habaq masih single, mkan meggi je ..kankan...hahha... sedap jugak bile ade puyuh~

Abd Razak said...

Assalamualaikum...

Boleh cuba juga resepi pasni tapi saya pakai telur ayam jer sebab takder simpan telur puyuh kat rumah..:):)

IMANSHAH said...

Shahjiehan

Eh dak aih, org kawen pun masak maggi hapa

Citarasa Rinduan said...

salam..
cikgu...tang tekur puyuh tu yang tak leh tahan..
orang kata tau..bukan ayu yang kata..telur puyuh banyak rahsia oooo...nak tau>>
kena kawin dulu...karang ayu kongsi rahsia...hehehe

IMANSHAH said...

ustaz razak..

eheh..haha telur puyuh saya beli kat supermarket je

IMANSHAH said...

Ayu..bagus kot untuk apa ek..haha ok nanti saya kawen dulu

Cik SHiNJU said...

Wah...ade resepi megi..
Dah lama nak try masak tp tatau resepi..thanks yer..nak try la.. :P

IMANSHAH said...

Cik Shinju

Wah perli nampak..hehe

khaifaiz said...

Hahaha.. Mee Maggie yang sedap..

IMANSHAH said...

Kahifaiz

Makan sekali sekala je..tau

al-lavendari said...

betul ke kalau kita banyak makan maggi, rambut kita pun jadi macam maggi.

eszol said...

ceh

dasar nak up traffic blog

ape la cikgu ni

IMANSHAH said...

al-levendri

betul tu, rambut macam maggi ok lagi, tapi kalau B * T * K ??hehe

shahjiehan said...

apa rahsia telur puyuh?

Kalamhati said...

hahaha tipah tertipu!
bestnye telur puyuh tu...

selamat memulakan tugas utk imanshah gak..semoga esok merupakan kick start 2011 yang cemerlang utk kita warga pendidik

IMANSHAH said...

eszol

Eh? Haha, traffic tu cam tu gak le..mana ada up..setakat ribu riiban je..hehe..alahai kan dah nak skolah, pasni sure mana ada nyempat nak berblogh..sekali sekala apa salahnya

IMANSHAH said...

shajiehan

ntah, kena tanya orang yang dah kawen

IMANSHAH said...

Kak Wan, wooh, buakn nak tipu, tapi hehehe memang saja je..haha jng marah

selamat bertugas juga untuk akak

ckLah@xiiinam said...

Resepi yang sangat baik, dan sesuai dicuba oleh seisi keluarga, terutama nya keluarga yang ketuanya dah hampir gersang poketnya, dan isterinya diserang angin pus-pus malas kederat nak bukak periuk....


Tahniah chef...


Hihi

Sham said...

wah ini resepi terhangit masa zaman bujang...

IMANSHAH said...

CkLah

Terharu atas pujian itu..ececeh, kalau wat maggi , CkLah musti taruk bawang, halia , sayur bagai, takdelah togel macam ni

IMANSHAH said...

Sham

Haha, dah kawen dah tak makan ke??haha

nur aisya humaira said...

hahaha...nk gelak je bce entry ni...
sye nk try laa resepi ni,da lme tgl...
mcm da lupe cre2 nk buat!!!hahaha..
zaman2 kt kolej dlu,mkn meggi camni laa ye...nk mask periuk + dapur gas tkde...
hahaha....tk abih lagi nk gelak ni...camne ye...ade gaye chef wan ckp tk???:D

IMANSHAH said...

Aisya..haha, gaya chef wan sangat..haha itu untuk menambah cantik penulisan supayaa yang membacanya tergelak sampai ke telinga

nur aisya humaira said...

chef selebriti mask camni,tk thu laa camne ye...ganti chef wan laa lps ni...:)

lillies said...

hehehe....
gaya chef tu dh ada....pasni melonjak la traffic dia..hehehe...

selamat bertugas esok....dah x sabar2 nk pakai baju baru la tuu...hehehe...

IMANSHAH said...

Aisya

Sila abaikan persamaan saya angan Chef Wan..takkan terjadi sebab saya tak suka masak, dan takde idea untuk masak.Kalau persamaan nak dapat pangkat datuk, nak le..hehe gurau je

IMANSHAH said...

lilies

Hehe, takde lah..baju baru simpan dulu, pakai baju lama sudeh

darkbatman said...

arghhh lapar lak rs.. adoi.. bleh simpan resepi ne..best jer rsnya.

Adinda Amy Sensei said...

salam sang arjuna al-markonah..hehe

hek eleee....ingat nak wat resepi apa td..punya laju kite bukak blog dia..sekali mee megi cepat dimasak sedap dimakan daa...hehehe..

p/s: blog awk tak buat camni pun..mmg trafik mencanak2 naiknya..hehe

Muhamad Zaki Zafir said...

harini maggi, esok cikgu tung tang tung tang mee mamak pulak la kat dapur tu.

tahniah cikgu, dah blh memenuhi syarat bagi 40 org jiran makan kalau depa dah bau masakan cikgu ni. :D

IMANSHAH said...

Darkman

Malu lah, hang nasik minyak pun pandai masak, ni maggi je

IMANSHAH said...

Amy Sang Ratu

Mak ai, napa ditambah nama markonah tu..kahkah..Haha, maggi sedap lah..kalau nak sedap lagi amik asam laksa..

IMANSHAH said...

Zaki

Huhu hujan tadi, bau tak sempat sampai umah jiran wooo

Adinda Amy Sensei said...

sang arjuna al-markonah..hehee...sedap pulak tambah markonah tuu...hehehehe..

saya suke gak yang perasa asam laksa tu...satu lg yang tomyam tu...

IMANSHAH said...

Amy

Dah tido esok kitak nak ke sekolah..kitak tak sekolah ke esok??

Mohamad said...

Malam ini saya pun dalam kadar terpaksa.. terpaksa mencuba resipi imanshah.. hehehe..

Miecyber said...

Laporlah bila baca entri ni...

Biawak Komodo tersenarai 10 benda ajaib di dunia

n@m@n said...

dah lama cari resepi ni..lagi spesel sebab telur tu..hehe

Adinda Amy Sensei said...

sekolah.........tapiii..

syira aka sepatu hijau said...

salam

megi pun boleh...

hehe

IMANSHAH said...

mohammad

hurm, terpaksa ke?hehe

Selamat bersekolah ye tuan

IMANSHAH said...

MieCyber

Hehe, malam2 tak elok makan..jaga perut tu

IMANSHAH said...

Naman

baiknyer perli,,haha, takpe resipi mat bujang kan..lain la hang dah ada mama darwish

IMANSHAH said...

Amy

Dah sekolah p la tidoq, hehe

sarawak kan kul 6 dah cereh merah dah

IMANSHAH said...

Syira

kira ok le tu..hehe

SiNoMoSa said...

Salam Iman,

Wow sungguh teruja dgn resepi pertama itu..la la la la aiyark!

IMANSHAH said...

Sinomosa

Wah terima kasih, lihatlah dunia, ramai yang etruja

h A n Y S said...

ahahahaha~
bagus jgk cikgu buat resepi ni, sbb ramai yg tak tau masak resepi susah ni, ekekeke~
resepi telur goreng mata kebo ada dak cikgu? heh heh~ ;p

btw, nak naikkan traffic gak ah dgn resepi resepan lepas ni,hee~
;D

and last but not least, selamat bertugas kembali!
;)

IMANSHAH said...

hanys

telur mata gorila ada..hehe..nak coba??

try le buat ye..kahkah

kembatolo™ said...

fuyooh.
megi. sini takde megi. *gulp*

Aku Cikgu Sekolah said...

orang kata sebiji telur puyuh bersamaan tiga biji telur ayam ... maknanya 12 biji telur ayam ko dah makan serentak ... he he he ... teringat lauk favourite ko "GULAI TELUR" .... ha ha ha ... masihkah ko ingat ... :)

IMANSHAH said...

Kembatolo

Erk?/eh kau kat Mesir ke Bro??

IMANSHAH said...

Aku Cikgu Sekolah

Mak datok, banyak nye??Hehe gulai telur itu sentiasa menghantuiku kemana saja aku pergi..geli tekak rasanya mengenangkan ditambah oleh provokasi oleh Zaibo

iKhRam said...

sapa cakap merapu..
resepi maggie.. warisan budaya budak2 kolej.. best.. sedap!!

azrinrahim said...

sedaplah cikgu ..tapi ayie selalu tak letak telur puyu pon..maggie mcm tu jer..namapun budak U kan..haha but, nice entry bout masakan..teruskan..

kakcik said...

Tiba2 rasa teringin nak makan mi segeran di pagi ini! :)

gadisBunga said...

resipi senang. tapi kalau org lain yg masakkan mmg kecur jugak air liur ni. hihihi~

Rozali said...

Assalamualaikum Iman

tahniah berjaya nampak nya

Wassalam

Ujang9897 said...

wow...nie la masakan paling susah nie..hahahaha...wei bro..ajar aku plis...

terbaik..hehe

Ikmal Fayadh said...

inilah ciri2 calon menantu yang dicari!

Amy Syaquena said...

memang terbaik la iman..maggi pun sodap ha3...

sahromnasrudin said...

selamat bersilat di gelangang ya

gabbana said...

eh saya bermimpi tentang anda malam semalam. perasaannya agak pelik.

oh sungguh ngeri mimpi itu...

wahahaha.. ^__^"

IMANSHAH said...

ikhram

Hehe aku tiga tahun makan maggi masa ngaji,,huhu

IMANSHAH said...

azihrahim

Haha ni tak lama kot tentang masakan, tidak memiliki kelebihan dalam masakan

IMANSHAH said...

Kakcik

Sila lah memakan dengan berselera

IMANSHAH said...

Kakcik

Sila lah memakan dengan berselera

IMANSHAH said...

Gabbana

mimpi apekah??kena langgar lori dan lari??

IMANSHAH said...

Rom

baru habis ni, pertama sekali buah silat kemas kelas yang berhabuk..hehe

IMANSHAH said...

Rozali

hehe, berjaya memasak maggi kan, apa lah sangat...dari tuan yang mmeasak lauk pauk sewaktu ketiadaan isteri

IMANSHAH said...

Ujang

nak blajaq hang turun Ipoh na

IMANSHAH said...

Fayyadh

Hehe, maggi pun jadi

James Buns said...

gilo make meggi demo.

HanaBella said...

HAhaha simpel, sedap, cepat.. cayalah. pasni ramai yang cari resepi ni.. hahaha

IMANSHAH said...

James Buns

Haha dari dulu, kini dan selamanya

IMANSHAH said...

Hana Bella

kahkah, stok saya untuk sebulan dah beli

AiMaN HaDi said...

alamak incik imanshah, saya keraguan di sini.. apa petua nak tahu air itu sudah empuk kalau cerek tak boleh menjerit?

Afida Anuar said...

Shah, kalau nak sedap lagi kan, tumis bawang putih sket.. lepas bawang putih dah kekuning-kuningan, masukkan kek ikan... lepas kek ikan dah masak... masukkan air...

tunggu sehingga air mendidih, masukkan meggi, dan perencah. Nak masukkan telur pun ok jugak. Up to u... ok siap...jemput makan;)

Ni resipi meggi ciptaan saya;)

IMANSHAH said...

Aiman Hadi

Ye tak ye cuga, chef tak pandai menjawab..sapa leh tolong??

IMANSHAH said...

Afida

Huhu malas lah susah nak tumis menumis ni

shahjiehan said...

wah3...samapi 83 komen dah nih... berguna juga tips entri SJ tuh~ lalalla

noreed said...

wah merahnyer kuah maggi tu. tak pedas ke?

Semarak Api said...

uih..ni kena salin ni resepi nih.xde ble jmpa kt mane2 lg nih..hahaha..hbt la chef imanshah!

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget