WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Friday, January 14, 2011

RUMAH BATU CAMPUR KAYU

Salam, bila sekolah dah mula ni sibuklah pula dengan sukan. Dan selalunya perkara yang menjadi perhatian setiap pelajar di awal-awal tahun ni ialah rumah sukan. Semalam telah berlangsung AGM Rumah di Sekolah Bintang. Dan seperti biasalah, buat tahun ke sembilan Imanshah diberi tanggungjawab untuk menjadi sebahagian dari warga  Rumah Merah. Tahun ni pula, tanggungjawab masih sama, iaitu sebagi Penolong House Master RED HOUSE

Sebagaiman yang telah Imanshah maklumkan dalam entri sebelum ini, di Sekolah Bintang terdapat enam rumah iaitu 
Rumah Biru, Rumah Hijau, Rumah  Kuning, Rumah Merah, Rumah Hitam dan Rumah Putih. Kalau nak lihat betapa kreatif dan menariknya khemah setiap rumah, bolehlah terjah KE SINI. Apapun, untuk makluman semua Rumah Merah sudah dua kali muncul juara Piala Agong di Sekolah Bintang iaitu pada tahun 2009 hingga 2010.

Semalam, Imanshah sempat menemubual seorang pelajar tingkatan satu yang baru diagihkan rumah masing-masing. Agak kiranya begini bunyinya perbualan kami :
Imanshah : Kamu rumah apa?
Sengal : Saya rumah batu campur kayu cikgu!!
Haha, nak terguling Imanshah mengekek-ngekek. Imanshah tanyakan rumah sukan, yang dia habaq mai rumah batu campur kayu pulak. Biasalah namapun budak, lurus betul dikau. Wahaha. Apapun sejak dari zaman sekolah rendah hingga menengah dan masuk semula sekolah menjadi guru, Imanshah selalu Rumah Merah. Dan setiap tahun rumah kami ialah sang penakluk!! So, kawan-kawan semua rumah apa yek?

Gambar perbarisan. Untuk dua tahun gambar ini dirakamkan. Segak melangkah, merah terus membara, semangat terus menyala untuk mempertahankan piala kejuaraan.

Nota kaki Imanshah :

Merah tandanya berani menentang kebatilan!!! Berkata benar walaupun pahit, 
Hok Sengoti!


TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

80 GENTA RASA:

nabilah_2908 said...

hehehe..jujur betul budak tu...hehe.. :)

wah....tul tu..merah lambang keberanian...moga tahun ni...rumah merah dpt mekekalkan kejuaraannya.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
HAPPY 55TH BIRTHDAY !!

IMANSHAH said...

@nabilah_2908
tulah jujur kan..insyaAllah

nora said...

hahhaha adohai

IMANSHAH said...

@nora
GElak ye..haha

apezs shah said...

saya rumah merah la..
walaupun hijau camane tu.. setiap tahun bertukar ahakz..

kelakrlaa rumah batu campur kayu..jadi bayu..;)

IMANSHAH said...

@apezs shah
bayu?ok gak hahaha

Kim Joon Hae said...

tukar la rumah lain pulak cikgu...asyik merah je...hahaha

IMANSHAH said...

@Kim Joon Hae
kau bila masa tuka nama??haha no tak mungkin berpaling le

~Insan Biasa~ said...

saya rumah merah jugak!....PURNAMA

IMANSHAH said...

@~Insan Biasa~
Wah namanya tak menahan, PURNAMA..bagus2

adol ihsan said...

assalamualaikum, cikgu..

kompem tahun 2011 nie, HIJAU menang la.. hihi,,

MERAH gigit jari je.. hehe,,

IMANSHAH said...

@adol ihsan
Dah 8 tahun dengar skrip yang sama, tak menang2 jugak..hahaha

nza said...

ni cikgu rumah hijau dtg cni...nk royat rumoh hijau dh 3 thn brturut2 johan kt sk akak...siap masuk paper lg...meh tgk cni..hi.hi.hi....

http://4fn1mn.blogspot.com/2009/10/alahaiprasan-glamor-lak.html

nza said...

oppps!!!!salah bagi link...link kt atas tu kisah lain..hi.hi.hi...
link yg ni ada keratan rumah hijau menang....
http://4fn1mn.blogspot.com/2009/07/saja-menempel.html

white rose said...

kakaka...

Merahmu bara semangat waja
Putihmu bersih budi pekerti
Kuning berdaulat payung negara
Biru perpaduan kami semua...


miahahahaa...

tahun lps sy umah MERAH, tahun sebelum tu pun MERAH...
2 tahun gak menang RUMAH TERBAIK SECARA KESELURUHAN...

thn ni blm ditentukan lagi...

Adinda Amy Sensei said...

salam..

ermm...saya rumah merah jugak..tersama pulak kite..hehehe

Oasis said...

Kesian siapa yang dapat rumah hitam....

IMANSHAH said...

@nza
Haha ok2 nanti kami jenguk na

IMANSHAH said...

@nza
Xcited sangat sampai salah link

IMANSHAH said...

@Adinda Amy Sensei
Eh tak dpt umah lagi??

IMANSHAH said...

@Adinda Amy Sensei
Wah sama ke??ramai yang sayangkan merah

IMANSHAH said...

@Oasis
Ok je hitam itu menawan

Miecyber said...

Sungguh jujur dan telus budak itu....


Tahap kesihatan dan kepantasan berjalan

IMANSHAH said...

@Miecyber
Tulah, budak tidak menipu..hehe

sissyira said...

salam

sape yang kayuh basikal tu?

macam cikgu imanshah je..haha


merah itu
hitam itu

tetap pilih hijau.

nur aisya humaira said...

sye rumah hijau...
betul2,rumah merah memang tiap2 thn juara...tpi ade skali tu, rumh hijau menjadi juara..pecah rekod, blh kalahkn rumah merah....hoho

E.d.Y said...

rumah kuning gak best...sbb aku president rumah kuning dan telah menyebabkan rumah kuning johan 3 tahun berturut2...dan..memperkenalkan penyumbang mata terbanyak....sila click nama kat sebelah komen ni yer kalau nak tahu siapa..haha

eszol said...

kawe x dpt tengok atif bwak basikal

btw! booooo red

- abdul hadi abdul muti - said...

menang ke tak piale agung, green tetap di hatku ini.cewah!!
"hijau merimbun segar"

NuSaNa NoSa 91 said...

yeahhh~ sama la imanshah.. ken pon, time kt sekolah dulu, memanjang rumah merah.. smpai bosan~ huk3~ T__T

btw, 1st time dgr ada rumah hitam ngan rumah putih.. biasanya ada 4 rumah je kn?? ^_^

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

sonok zaman skolah siap de umah tercantek sume kan...

ijatnuar87 said...

wahwahwah...ader rumah putih ek..first time dengar,pastu ader 6 rumah plak tu..masa skolah dulu pom rumah merah gak,kat mktab pom rumah merah gak,heheheh...merah membara semangat waja...

ckLah@xiiinam said...

Kami baru mesyuarat rumah2 sukan hari ini...


ckLah Rumah Rafflesia-Merah (Lain-lain Alamanda, Jasmine dan Anggerik)

Citarasa Rinduan said...

hehehe.....
umah saya papan campur batu bata cikgu.....

Sham said...

time2 sukan ni bukan budak2 je berperang...cikgu2 pun ada yang emo nanti ni...

IMANSHAH said...

@Sham
tulah, semangat house punya pasai kan..cg tu bertegang leher..

IMANSHAH said...

@Citarasa Rinduan
Wahaha umah saya juga begitu

IMANSHAH said...

@ckLah@xiiinam
Sekolah Perempuan biasalah nama bunga..wahaha

IMANSHAH said...

@ijatnuar87
Tulah mula2 masuk sekolah ni terkejut badak gak, sebab ada enam rumah..tapi dah biasa lepas 8 tahun. Eh ko umah merah gak ek..bagus ar

IMANSHAH said...

@Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A)
Ahah, rumhah merah jarang menang umah tercantik

IMANSHAH said...

@NuSaNa NoSa 91
Sekolah kami unik sikit, lain dari yang lain, mujur takde rumah kelabu taik anjing

IMANSHAH said...

@- abdul hadi abdul muti -
Ye hadi ye..kesian green, tak ponah monang jang

IMANSHAH said...

@eszol
Wah suka2 boo orang..haha

ye ye, tau itu kenangan lalu..hurm btw, u rock bebeh

IMANSHAH said...

@E.d.Y
tahniah2,hang presiden amerika paling berjaya dalam sejarah

IMANSHAH said...

@nur aisya humaira
kan?hahaha
Hebat umah beta

IMANSHAH said...

@sissyira
Anak murid saya, namanya atep..haish takkan saya lak meroyan ke apa, nak masuk baris ngan budak2..hehe

Abd Razak said...

Assalamualaikum...

Saya dulu rumah merah juga...kita sama..:)

Saya suka tengok sekolah cikgu buat sukan tahunan, hebat dengan perbarisan dan hiasan rumah masing-masing..

lillies said...

rumah pink ada x?? kalau ada sy sanggup jadi guru penasihat rumah sukan tu TETAP & BERPENCEN...!!hehehe...

IMANSHAH said...

@Abd Razak
Salam Ustaz
Alhamdulillah tradisi kecemerlangan sentiasa dipertahankan

IMANSHAH said...

@lillies
kalau dah nama perempuan kan..wahaha

Rozali said...

Assalamualaikum Iman

saya tak ingat rumah apa dulu
sebab dah lama meninggalkan sekolah...he he

Wassalam

Afida Anuar said...

Rumah saya rumah batu cikgu!..heh!...

hurmmm...tak silap saya la, dulu waktu sekolah, selalu tercampak kat rumah hijau...merah sekali je kut!..

IMANSHAH said...

@Rozali
Wsalam. hurm takpe, yg penting skrng dok umah batu..hehe

IMANSHAH said...

@Afida Anuar
owh rumah hijau ke..haha,,bagus lah hijau segar merimbun

Aretikz said...

hehe.. saya tegar dengan rumah hijau.. dengan nama rumah.. Al-Farabi.. cewah.. haha..

IMANSHAH said...

@Aretikz
Wah islamik tu..banyak juga nama-nama pahlawan, bunga, tokoh

Mr.IX said...

meriah jer rumah merah tu....

aku pn umah batu cmpur kayu...haha

CIK TOM said...

cik tom dulu umah biru...hehe..

hysman said...

merah di sini jebat..
hohoho

IMANSHAH said...

@Mr.IX
Tersangatlah meriah der

IMANSHAH said...

@CIK TOM
Biru itu berpadu

IMANSHAH said...

@hysman
jebat derhaka bro, tuah pula milik siapa??

Insan Marhaen said...

masa belajar kat SM Anderson dulu rumah IM rumah Sultan ( kuning )...

Semarak Api said...

hahaha! klaka jwpn dak form 1 yg nerd bru msuk asrma:p

sy dlu umh kuning.tiap2 thun mng ms kt naim dlu.KUNING lahir untuk JUARA! heee..

iKhRam said...

sama la kita.. saya kat mktb ni umah merah.. zaman sekolah rendah dulu pun rumah merah..

walaupun merah lambang keberanian.. tp saya jarang berlari utk rumah merah.. tumpang hepi jer bila rumah merahmenang.. hahaha

Solihin Zubir said...

bila sebut rumah2 sukan tu, tringat plak zaman sekolah dlu.. hehe..

nub said...

wekk!!! house white yang power!!

kakcik said...

Sungguh segak anak2 itu dalam seragam mereka. :)

mie said...

fuyoo!!
berbaju melayu mengelilingi padang..
ehehee

iqbalsyarie said...

cikgu.. nae nak upload gambar saya? hehehehee..

bebudak red memang power!

IMANSHAH said...

@Insan Marhaen
Tau2, rumah sultan masih kekal sampai skrang..pernah bawak budak masuk 4X100 meter sukan Anderson

IMANSHAH said...

@Semarak Api
Wah tak menahan, KUNING lahir untuk juara..tahniah!!

IMANSHAH said...

@iKhRam
Eh, cikgu kena rajin berlari tau, kang terbuncit lak

IMANSHAH said...

@Solihin Zubir
Tulah, aku sampai ke tua lah gamaknya dok terkenang zaman skolah..hehe

IMANSHAH said...

@nub
Hahaha, boleh lah kot..tp dah tak power dah..atlit dah takde ar Nubli

IMANSHAH said...

@kakcikTulah, pakai baju melayu lagi tu

IMANSHAH said...

@mie
inilah namanya pendekar di tengah padang

IMANSHAH said...

@iqbalsyarie
Memang power..wah kamu juga budak red..tahniah menjadi sebahagian warga RED

h A n Y S said...

saya rumah panjang cikgu!
haha!
;D

Qamarul said...

aku suke warne biru..
tapi tak penah dpt warna biru!!! skolah rendah kuning..
sekolah mengah hijau!! heih!!

tapi lama2 jatuh cintan kaler merah..

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget