WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Sunday, January 23, 2011

SPEGHETI CINTA SAYANG THAIPUSSAM

Hari Thaipusam yang lalu, tiba-tiba  mood datang bulan memasak tiba. Berkat kegigihan aku menjadi tukang masak terkenal sekejap akhirnya menu  SPEGHETI CINTA SAYANG THAIPUSSAM pun dengan megahnya dapat disipakan untuk makanan 25 orang pemain hoki aku. Seperti biasa, para pembantu setia seperti tukang kacau kuah, tukang potong cendawan, capsicum, bawang diimport khas. Tukang kacau kuah dan rebus spegheti juga dibawa dari India.Hehe. Jangan marah.

 Nampak aku yang hujung sekali tu, pakai spek mata hitam ngan snow cap. Inilah contoh tukang masak yang profesional. Snow cap tu takut rambut jatuh dalam masakan tuan-tuan dan puan-puan. Spek mata hitam tu pula bagi mengelakkan mata dimasuki percikan bawang dan cili nanti bukan sahaja mata yang pedih, tapi turut mengeluarkan air yang bayak. 
Inilah ghopenya spegheti yang dah siap. Huhu ulang sekali lagi namanya SPEGHETI CINTA SAYANG THAIPUSSAM. Sila sebut kuat-kuat. Ni belum tambah lagi menu lain ye. Imanshah buat untuk 50 orang makan walau semuanya ada 25 je sebab tahu budak-budak tu memang pantang. Pantang nampak makanan.
Huh, cuba lihat hasilnya. HABIS dalam tempoh setengah jam sahaja, sampaikan tukang masak sempat makan sedikit sahaja. Wah betapa sedap masakan itu. Haha jangan marah atas pujian yang diberikan kepada diri sendiri. Depa cakap TERBAIK DARI LADANG.
Dan akhirnya ketiduran dan kepenatan semuanya. Aktiviti yang dapat mengeratkan silaturrahim sesama ahli pasukan. Tambah-tambah makan dari hasil tangan cikgunya yang memang tak reti masak. 

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

91 GENTA RASA:

white rose said...

waaahhh...
MERAHNYE PAK NGAH...

penuh ANEKA RASA SPEGHETI CINTA SAYANG THAIPUSAM...

bawang import?
urm...

mereka2 ni mmg suka kalau cikgu2 yg masak, sure habis...

masa sy g camping dgn dak2 pengakap, telur dadar pun depa kata sedaapp...walhal masin...miahaha...

IMANSHAH said...

@white rose
Biasalah resepi Thaipusam..mesti merah..wahaha, tulah, kan..telur dadar yang masin pun sapu..nak2 kalau tambah sardin lagi depa suka

Kalamhati said...

chekgu mithali nih..hehe

ibuintan said...

mana resepinya Iman, mesti sedap tu... tak kalah punya menu..


hehehe ketua chef macam nak pergi berenang ye

ckLah@xiiinam said...

Bakal menantu yang cemerlang...




***Mula-mula keliru sikit..
Imanshah sayang spagheti, atau dia sayang thaipusam. Heheheh...gurau2 ya!

lillies said...

wahh..!! kebaboommm..!! mesti rasa pun marbeles...sebab tu cepat je abesnye...hehehe...

ni yang buat dak ni terliur nehh..hehehe...

cikgu, masak ape pun sedap..sebab tu bebudak tu baham kesemuanya...hehehe...

HanaBella said...

Untungnya pelajar dapat makan masakan cikgu. SPAGETHI CINTA SAYANG THAIPUSAM lagi. Time Hana main bola jaring kat skolh dlu, tak ada pun cikgu pmpuan masak. hukhuk.

Idalara said...

tenguk tajuk je tadi akak terus lompat ke dapur sebab teringat tgh rebus makaroni...cadang nk goreng makaroni jap lagi...mujur air tk kering...

wah..bertuah sape yg berhsbankan dgn budak imanshah ni...selalulah dpt mkn spaghetti...pagi, tghari petang malam...spaghetti..hihihi..

nunama said...

cam best je Cikgu. hehe.
share lah resepi. :)

nur aisya humaira said...

salam cekgu...
cekgu masak ke cekgu bgi arahan ni???haha..
bagus cekgu wak lebih2..memang org laki mkn 2x ganda kn??betul tk cekgu??hehe..:)

Izzah Al-Maliziyyah said...

Nampak macang bleh tahang doh. Tapi tekak dok tahu agi. Hehe tekak dok tahu agi deh~

cik bebel sentiasa said...

tu dia...terbaik dari ladang...sampai licin...hahahhhahaha

sicomot-comel said...

nampak mcm sedap =D

p/s: lelaki,,biasalah tu,hidang makanan depan mereka, sekelip mata dah licin semuanya..
hahaha...jgn mrh nooo...hihi

AfiQ said...

amboiiiiii!!!! baek nye cikgu.. siap masak tuk student.. nk jadi student kat STAR la camni.. hahahaha

Kuasai minda said...

Ullala...!
Sampai licin...

siti murni said...

sukaaaa la I kalau dapat cikgu yang rajin masak2 kat anak2 kapal nih..hehe...psst...pandai masak macaroni tak...?

Adinda Amy Sensei said...

salam ...

hai..apa khabar org di sana..
waah..ada menu menariklah..
spagheti cinta sayang lagi tu..
hehehe..ni mesti masak penuh kasih sayang ni kan? :P

saya suka spagheti..nak semangkuk!

Ummi Humaira said...

Assalamualaikum cikgu iman

lepas ni email kan kt akak resepi tu tau , nk belajaq buat SPEGHETI CINTA SAYANG THAIPUSAM ...

pasti mengancam tu...

IMANSHAH said...

@Kalamhatikalau mithali hari2 masak, ni setahun sekali..wahaha

IMANSHAH said...

@ibuintanalamak macam nak g berenang ke??wahaha..lawak lah..

resepinya campak2 saja

IMANSHAH said...

@ckLah@xiiinam
Sayang Thaipusam yema..dabedabedu

IMANSHAH said...

@lillieswahaha maveles gile ar lilies..resepi campak mencampak, nak masak siap telepon keliling

IMANSHAH said...

@HanaBellawah pemain bola jaring ke??hebat ni..alah kesian cg tu bukan tak nak masak, tapi yelah, takde masa..cg ni je masa terlebih

eszol said...

Snow cap tu takut rambut jatuh dalam masakan tuan-tuan dan puan-puan. Spek mata hitam tu pula bagi mengelakkan mata dimasuki percikan bawang dan cili nanti bukan sahaja mata yang pedih, tapi turut mengeluarkan air yang bayak.

x boleh blah

hahaha

spaghetti nye pon sket sgt cikgu oi

mana x sampai stengah jam abes

IMANSHAH said...

@Idalarawah kak Ida..macaroni tu masak macam mana?adei.saya buta kayu macaroni

ijatnuar87 said...

wah...sangat seronok la boleh cikgu ginih...memang sporting...ni pom kalu kenduri kawin nnti takyah panggil katering...panggil budak2 jek,hehehe

IMANSHAH said...

@nunamamacam je??tak aci ni..rasa dulu..baru cakap wah bestnya..haha

IMANSHAH said...

@nur aisya humaira
tule pasal, mentakdarah tu..hehe

bagi arahan cukup

IMANSHAH said...

@Izzah Al-Maliziyyah
standard org pempuan musti tinggi..ini standard warung je..hehe

untuk budak2 lelaki yang tongah membesar tu kira ok le..hehe

IMANSHAH said...

@cik bebel sentiasa
kan..haha terbaik dari ladang lagi tu, selicin-licinnya

IMANSHAH said...

@sicomot-comelhuhu tulah lelaki kan, memang bukit semuanya..macam best..tapi macam tak best..wakaka

IMANSHAH said...

@AfiQ
Bukan saja saya, semua cg sini baik2 lah, tak masak depa beli bawak kat budak2..hehe

IMANSHAH said...

@siti murni
Macaroni macam mana?boleh plak tanya..kalau suka ok lah, kira on je lah..huhuhuhu

jgn marah

IMANSHAH said...

@Adinda Amy Sensei
masak dengan penuh kasih sayang le..hehe, takdelah, masak ala2 campak mencampak, siap juga..arah sana arah sini..tukang buat org lain..tukng arah je..hehe

IMANSHAH said...

@Ummi Humaira
Alamak, apa resepinya ek?haha campak sana campak sini je...

IMANSHAH said...

@eszolbanyak ar, tu gamba sikit..ada kat dapor tu..hehe

hang tak hantaq midi ka 8 hb nanti

Afida Anuar said...

Eh tak sangka..pandai jugak coach hoki masak spegetti eh..

IMANSHAH said...

@ijatnuar87
tulah tukang angkat2 air, basuh pinggan kan..hehe

IMANSHAH said...

@Afida Anuartau tak resepi paling senang ialah masak spegheti..haha nenak saya pun reti masak ni

IMANSHAH said...

@Kuasai minda
licin sampai menjilat sudu tu

Dinas Aldi said...

Huih pandai masak semuanya! ni bakal2 suami mithali nih! hehe

IMANSHAH said...

@Dinas AldiNak bukak kelas memasak kat sana..weeee

haha propa je

Citarasa Rinduan said...

salam..
cikgu...tu dia, saya suka dgn lelaki yang terro memasak....
dah ada calon ker? kalau belum tunggu calon dr ayu nak?
hahahhahaha



kalau hari2 asah bakat..sure boleh buka kedai makan...percayalah

IMANSHAH said...

@Citarasa Rinduan
Tu dia..haha saya tak sampai stadard ayu..hehehe..mesti kalah nyer..saya memang xsuka masak..

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kajang Pak Malau kajang berlipat,
Kajang hamba mengkuang layu,
Dagang Pak Malau dagang bertempat,
Dagang hamba Tumpang lalu

HAMBOIIII CEKGUUUU PANDAINYERRR CEKGU MASAK.... AHAAAAKKKK ANK MURID PASTINYERRR PULUN HABIS KASI LICIN ITUEEWWW SPEGETI....

IMANSHAH said...

@Afzainizam
masak ke, order ke, selalunya memang pulun habis..hehe

Izzah Al-Maliziyyah said...

Bukan sebab standard perempuan cikgu. Ehem, sebab dok beghehi menu-menu barat nih. Hehe boleh jah suap, tapi tak laju la macam makan laksa or laksam~

Tambahan: Macaroni and lasagna lagi la dok buleh masuk tekak.

IMANSHAH said...

@Izzah Al-Maliziyyah
Lasagna tu apa lak..adei payoh btol resepi-resepi ni..haha kanak2 kampung katakan..

Abd Razak said...

Assalamualaikum...

Murah rezeki cikgu kalau selalu beri makan...

shameel Iskandar said...

Salam 'alaik.

Wah pandai masak rupanya cikgu kita ni. Sy tika ngajar kt sabah dlu pun suka juga masak sbb kedai mkn jauh sgt, tp bila pindah perak ni, jd mls nak masak sbb kedai mkn berlambak.

p/s= ngajar sekolah apa yer. ppd kinta utara juga ker

shameel Iskandar said...

Salam 'alaik.

Wah pandai masak rupanya cikgu kita ni. Sy tika ngajar kt sabah dlu pun suka juga masak sbb kedai mkn jauh sgt, tp bila pindah perak ni, jd mls nak masak sbb kedai mkn berlambak.

p/s= ngajar sekolah apa yer. ppd kinta utara juga ker

h A n Y S said...

ahahaha~ dalam ghumah pon pakai spek itam ka cikgu..?oh lupa..taknak nangis masa kopek bawang..ahaha
btw, buat macaroni bako lg bes n sonang! ce try, ce try,ehehe~
;D

susu said...

lapau tgk malam2..........

sissyira said...

salam

pandaila tu kalau takkan habis licin tu :D

Azmi said...

cece...merendah diri la tu ckp tak reti masak...
kah3

~Insan Biasa~ said...

nak sikittt.......!!!

REPUBLIK N9 said...

komfem sedap ni ha3

adrenalina said...

bagusnya cikgu ni...mmg mendidik pelajar guna kaedah "air tgn ckgu"

NuSaNa NoSa 91 said...

wooooo~ buatla lg.. bleh keen rasa~ ^_^

IMANSHAH said...

@NuSaNa NoSa 91
meh le ipoh, sure3..

IMANSHAH said...

@adrenalina
Bukan saja air tangan, smua anggota badan lah guna..wehehe

IMANSHAH said...

@REPUBLIK N9haha konferm2..meh rasa

makdara TERdiva said...

wow! cikgu glamer tuh!
mesti sedap spageti tu sampai licin.. :)

IMANSHAH said...

@~Insan Biasa~banyak pun buleh ahh, takdak masealah

IMANSHAH said...

@Azmi

Takleh lawan ko ar Mie..tukang masak terkenal Bachok

IMANSHAH said...

@sissyiraye ye..nak rasa ke? meh le

IMANSHAH said...

@susu
makan le apa yg patut..limau banyak..musin CNY ni

IMANSHAH said...

@h A n Y S
eh kena, keselamatan musti dijaga

IMANSHAH said...

@shameel Iskandar
Ahah PPD Kinta UTARA selamanya..

IMANSHAH said...

@Abd Razakmemang ustaz, saya percaya yang itu, kalau kita tak dapat, esok2 anak2 kita yang dapat...

IMANSHAH said...

@makdara TERdiva
Waw cikgu glemer? haha terguling eden dongar nye

Amy Syaquena said...

Bagusnya cikgu nie...

IMANSHAH said...

@Amy Syaquena

semua org cakap bagus..haha. kopak duit..kahkah

SUZIE APAI said...

wooooo.....

sgt kagums okey...

tp tak pe, spageti lagik mudah di masak!!! sonotla student2 itewww..

Raji berkata said...

wahhhhh best nyerr
licin abis tuh~!!
nnti buat plak utk blogger2 eh?
hahahah ;D
msti best kalau time skolah dlu ad cikgu yg cmnih xD

ps: first time tgk gmbr cikgu tu pun xnmpk sgt oh

Admin P@P said...

Assalamualaikum.
Hebat. Spaggeti Thaipusam!
Pasnie buat spaggeti 1Malaysia pula.

Semoga terus ceria.
TQ

Kaseh said...

perghh licinn...betul2 penangan spageti cinta thaipusam...

E.d.Y said...

pergghhh...licin tu

IMANSHAH said...

@E.d.Ylicin untuk anak bangsa..hehe

IMANSHAH said...

@Kaseh
haha nama menupun dah takleh blah kan

IMANSHAH said...

@Admin P@P
InsyaAllah, akan sentiasa ceria slalu

hysman said...

overnyer chef itu...
hahaha....

ni suma ready made kan..
tinggal masuk jer..
kann..
:p

IMANSHAH said...

@Raji berkata
wahaha, 1st time ke..selalu hapa dok tunjuk gambaq yang tak hensem tu

IMANSHAH said...

@SUZIE APAI
memang sonot mereke itew bukan sebab cikgunya masaks, tapi sebab free..

IMANSHAH said...

@hysman
opps..haha..syyyyy

tinggal masuk pun, kalau terlebey masam tak sodap..haha

Aretikz said...

Pergh ~ ni yang wat lapar ni.. oh tidak! gaga~ ayat standard orang baca kalau sal makan, haha..

Kalau masak ramai-ramai memang best, contoh macam kenduri, tapi yg xbest, dengar makcik2 mengumpat, haha..

IMANSHAH said...

@Aretikz
betol2..itulah komen klise..wakaka

bukan mengumpat, perbincangan tidak ilmiah!!

MiaZarra said...

ops....dapur tu....mcm pernah masuk je ...tapi d mana yerk...hehehehe...

IMANSHAH said...

@MiaZarrahuhu dapur yang berselerak..kahkah

nabilah_2908 said...

heheheeh...style la..memasak dgn snow cap...spek itam lagi..

chef wan pun tak buat mcm ni... ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
NATURE CALLS

shahjiehan said...

hahhaa.. mcm2.. mesti budak2 tu syok, ade cikgu yang best!

nak coklat free? http://shahjiehan.blogspot.com/2011/01/give-away-ferrero-garden-by-shahjihan.html

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget