WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Saturday, February 12, 2011

ADIKKU KEMALANGAN

Suatu hari IMANSHAH dan isterinya pulang dari kerja seperti biasa. Tapi ada sesuatu yang luar biasa berlaku pada hari itu. Cuaca panas menjadi lebih panas buat IMANSHAH kerana tersekat d idalam trafic jam

"Ish!, geram betul aku. Jalan tidak pernah sesesak ini, kenapa pula sesak hari ni” 

Sabarlah abang, mungkin kerja-kerja pembaikan jalan sedang dijalankan, tak pun ada kemalangan ke”.

"Sabar!, Sabar!,Sabar! , itu ajelah yang awak tau”.

Kenderaan dihadapan masih tidak bergerak. Malah orang ramai makin ramai berkumpul. 

" Ini tak boleh jadi ni. Aku mesti buat sesuatu”

Imanshah keluar dari keretanya dan berjalan menuju ke arah orang ramai dan bertanya apa yang berlaku. 

"Ada accident la encik"  kata sorg mat rempit. 

Lalu Imanshah  pun menjerit " Tepi, tepi. Aku abang dia!. Tepiiiii, Akuuuu abanggggggg diaaaaaaaaaaaaa! Sebenarnya Imanshah cuba menarik perhatian orang ramai supaya memberi laluan kepadanya yang hendak melaui jalan tersebut dengan cepat tanpa mempedulikan perbuatannya salah kerana dia tak mempunyai adik pun.

Orang ramai yang berkumpul mula bergerak memberi laluan sambil berpandang sesama sendiri dengan penuh persoalan. Dalam hati Imanshah  berbangga dan berkata:

“Menjadi juga idea aku ni”

Tetapi apabila menghampiri kawasan berkenaan alangkah terkejutnya Imanshah matanya bulat bagai nak terkeluar apabila dia melihat keadaan adiknya yang kemalangan itu…

Imanshah meratap sambil menutup muka dengan tapak tangannya .Dalam hati dia berkata 

"Oh! malu semalu malunya aku kerana adikku seekor monyet!!!!!!"

Rupa-rupanya seekor monyet yang sedang melintas jalan telah dilanggar oleh sebuah kereta yang dipandu laju.



TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

34 GENTA RASA:

Citarasa Rinduan said...

hhhahahahhahahah

ayu sampai semput gelak sorang2

Nazsabrina Iman Zulfikar said...

hehehe maybe dia penyokong teori charles darwin..yg mengatakan manusia berasal dari monyet..hahhahaha

Sekamar Rindu said...

salam...

hahahhaa...sempoi je gaya mat rempit atas motor tu...hehe

Ayuni said...

hm, sian monyet tu...

AfiQ said...

adeeeeh!!!!!!! malu besar la kalau cenggitu!!!! hahaahahhaha

Eyrique Ettiqaz. said...

ngok + ngek punya cite....suspens gile,endingnya terbaik ooooo....

gadisBunga said...

hahaha!!! ada rasa bulu tumbuh di muka tak lepas tu?

hahahahaa~~~

Dinas Aldi said...

err dik Iman, dalam cerita tu sekejap Azman sekejap Imanshah.. yg mana satu heronya?

kakcik said...

Ada kesilapan ke?? Azman atau Imanshah? Mungkin Azman kot! Sebab Imanshah belum beristeri! ;-)

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
yupppp ... beruk pun nak merempit gak kerrr.....aduhhhh sangat tragis kisah beruk itewww

white rose said...

"SILA BUAT PEMBETULAN" ya anak murid ku...

karangan ini sangat bagus, dapat A...

tapi ade sedikit pembetulan yaa...

"Tetapi apabila menghampiri kawasan berkenaan alangkah terkejutnya azman matanya bulat bagai nak terkeluar apabila dia melihat keadaan adiknya yang kemalangan itu…"

dalam cerita ni nama asalnya IMANSHAH, bagaimana bole tertukar dengan nama AZMAN?


terima kasih,
nanti cikgu ajak kamu dating...

sonata anak kancil said...

pandai anak murid cikgu buat karangan - isi bagus - ada idea & flow tulis cite...cuma sikit je silap...cuba lihat baris 4 akhir...nama Azman ke nama Imanshah yang betul??? salah eja kot...lain2 semua okey

SiNoMoSa said...

Salam Iman,

Uiks, bleh try next raja lawak hehe..kim salam sama isteri Imanshah eks hehe

hazlin said...

wakakakakaka..

Mohammad Aiman said...

Imanshah dan ISTERI??????

Jauh berangan eh
haha...

(jgn kawin ngan monyet lak)

NzA said...

nasib abg monyet tu hensom...wakaka.....

Izzah Al-Maliziyyah said...

Assalamu'alaikum wbt cikgu...

Saya pernah terbaca lawak ni dalam lawakjenaka.com~

Tambahan: Semalam terserempak dengan mangsa kemalangan yang terbujur kat Tanjong Karang. Ngeri, walaupun sudah disuratkhabarkan.

eszol raar said...

ceyt!!! udah ku agak fiction ini akan berakhir dgn ending kurg asam

rosnah-yunus said...

salam..lama tak kunjung blog shah..hah skrg akak kembali dengan adress blog baru yek

adrenalina said...

baru jer nak feeling rasa sedih...tapi last skali ending dia mcm tu...hahaha... mmg leh masuk Raja Lawak ni

nur aisya humaira said...

uish2,gelojoh betul cikgu iman ni..kah2

Sham said...

barulah monyet itu sedar betapa sayangnya abang beliau kepada beliau...bolehla beliau mati dengan tenang dan aman...

soffea said...

hahahahaaaaaa... lawakk lah cikgu.. baru tau cikgu nie abang seekor monyet? hehehe

sissyira said...

as salam..

pandai jugok monyet tu bawak motor.

Jom Baca dan Komen--senarai nama pemenang 1st contest bila saya mati by sissyira

Adinda Amy Sensei said...

assalamualaikum sang arjuna..

apa khabar..
lama menyepi..sihat ka?
harap awak sihat selalu..

Cik SHiNJU said...

Miahahaha...bernas tol idea Imanshah tu kan...wife dia x kuar sama ke tgk adik ipar xcdent tu? :P

Afida Anuar said...

ekekekekeke...

Imanshah...imanshah....tu la, lain kali banyakkan bersabar....hehe

SUZIE APAI said...

hukolos....imanshah ngan isterinya????????
hiks...

monyet owh monyet....agak2 polis trefik nk tahan tak klu jupa depa bwk moto kt jln??

mohammad said...

saspen juga citer dia...

Abd Razak said...

السلم عليكم ورحمة الله

Ingatkan betul-betul adik cikgu kemalangan ...

iKhRam said...

jgn la buat tajuk entry cam ni.. rasa terkejut je baca kat bloglist.. huhu..

apapun cerita yg yang menarik.. hehehe.. hahaha.. tp imanshah dgn isterinya tu musykil sket.. dah ada apa2 ker? jawab lah.. hehehe

maCy said...

kagum. muahahaha

ckLah@xiiinam said...

Kesian monyet...



(Baca komen di atas, dengan intonasi yang betul...kalau tidak watak monyet boleh berubah kepada monyet atau yang membacanya :D)

Raji berkata said...

hahahaha cikgu cepat selamat adik cikgu tu!!
huahua

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget