WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Saturday, February 12, 2011

BANGLA MANA NI?

Seminggu dua ni, sukan sekolah, sukan daerah, sukan SBP semuanya berebut mengambil tempat. Mulalah kepala weng, badan lemah (bahaya ni) dan otak kurang cardas. Yalah, keluar jam 6.45 pagi..balik jam tujuh malam. Bagi kes saya, solat pun di stadium. Memang selalunya inilah sindrom yang dihadapi oleh cikgu-cikgu terutamanya yang digalaskan memegang jawatan sebagai guru pembimbing sukan dan permainan. Tapi yang tak boleh tahan, bila kulit muka tiba-tiba bertukar kaler.

Hehe, bukannya tukar kaler putih jadik hitam, tapi dari cerah sedikit, jadi gelap banyak. Kalau orang putih cakap SUN BURN. Kalau india cakap..ntah tak tahu le. Walaupun disyorkan untuk memakai sun block, tapi saya jenis tak gheti nak pakai benda-benda alah tu. Rasa macam susah nak bernafas je kulit. Lepas tu, kalau ada parut-parut jerawat yang jelita tu, maka nampak melekat lak kat parut kan. Haha, apo-apo yolah. Ada aku kisah??

Lagi satu, bila time macam ni ada sedikit lah ketegangan dengan guru-guru akademik, walaupun saya bukanlah guru sukan , tapi kadang-kadang pasal pelajar yang keluar untuk latihan, perlawanan dan sebagainya ni memang menjadi duri dalam daging. Mana satu yang salah. Cikgu akademik kata budak-budak yang teruk result jangan bagi wakil sekolah, tapi guru-guru pembimbing sukan merangkap jurulatih kata kalau dia tak wakil sekolah, sapa lagi yang tinggal. Maka di sinilah peranan yang harus dimainkan oleh pentadbir. Ibarat menarik rambut dalam tepung, rambut tak putus, tepung tak selerak. Hehe..

Teringat seorang kawan yang SUNBURN sebab melatih pelajar di padang untuk satu pertandingan.  Seminggu berada di padang dari jam 8 pagi hingga enam petang. Tiba-tiba pada hari ke-6 apabila pulang ke rumah, anaknya menangis apabila didukungnya. 

Kalau anaknya tu boleh bercakap, agak-agaknya apa yang dia kana tuturkan??


NI BANGLA MANA NAK DUKUNG AKU??




TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

40 GENTA RASA:

Citarasa Rinduan said...

itulah ragam bila musim sukan..

cikgu..tang last tu...kena bagi kreadit kat bangla tu..sure nanti dia saman..heheheh

eszol raar said...

pernah ke cikgu x bangla?

kah kah kah

jgn marah

biasala tu cikgu

zaman dulu pon mcm tu jgak

musim sukan je,cikgu n student mesti gelap-gelap berjemaah,

haha

khaifaiz said...

teringat plak zaman sek.. matahari terik.. aku berlatih sprint 100m

Kaseh said...

hahaha dapat dibygkan naper anak dia nangeh... dahla sunburn bau masham lak tuh eik...

IMANSHAH said...

@eszol raar

haha best la berjamaah..wahaha..

kalau nak putih, jadik bank official kan..hehe

ahmad humairi said...

salam,

Kok begitu teruk sekali dibakar dek mentari???

IMANSHAH said...

@Citarasa Rinduan

hehe ok2..kdt kat sini je lah..kahkah

IMANSHAH said...

@khaifaiz

zaman sekolah main redah je

IMANSHAH said...

@Kaseh

haha tulah..tapi sun burn tak lama kan..yg tak tahan pedih lak tu

IMANSHAH said...

@ahmad humairi

haha mat indon mana ni??kah kah

bukan apa cikgu, tempat lain hujan dan banjir, di IPOH memang terik

sonata anak kancil said...

saya tak tahu nak komen tentang sukan ni...tahun ni diwajibkan 1 murid 1 sukan...saban petang la budak2 bermain ceruk rantau
sekolah !

ni pun mana yang benar/betul....kat sini ( negara hang tuah le...negara lain tatau la ) sukan sekolah disuruh buat bulan 6...sape ingkar - jawab sendiri !!! sukan sekolah bulan 6 tapi - sukan daerah ke ape ke...dah mula jalan !!! agaknya sukan bulan 6 prepare untuk tahun depan kot...fenin-fenin...

ckLah@xiiinam said...

Weng tak apa...




...jangan Wel....Wel.....

soffea said...

awal2 tahun cikgu sume memang pakat jadi bangla kan.. haihh.. nak jd bangla sng.. nak jadi korea? bapakkk susah.. heheh.

IMANSHAH said...

@sonata anak kancil

sekolah kami jadik hang jebat..durhaka

hehe, tetap bulan mac

IMANSHAH said...

@ckLah@xiiinam

sungguh ku tak mengerti wel wel tu apa

IMANSHAH said...

@soffea

haha rosak2, pengaruh cerita korea ni

lillies said...

biasala...ada saja yg x kena..sedangkan kita sndiri pn mengikut arahan...serba salah jadinya...

ape2 pn semoga berjaya..

sy ni pn skarang smakin sibuk dengan persiapan olahraga zon..training seawal disember 2010, pastu hari2 training smpai pkul 5.30...

makin letih badan ni..otak lak jadi lesu..huhuhu...xleh nak generate idea sgt..

nas said...

hahaha
kesian
nak tolong budak tu
budak tu cakap bangla mana yang dukung kan dia
hahaha.. sengal.. :P

niniem said...

cian nye cekgu kn..
haha..xpe2..skali skala...2 kali biasalaa~

SyahmiFikri said...

hahaha.. cam best jer bila sunburn.. rasa kulit mcm kna pangang.. heee

ZWAN SABRI said...

tudia..
betapa mulianya tugas guru sehingga kulit berubah jadi bangla sebab nak ajar student.. HAHA

nub said...

kami dulu2 suma penah rasa jadi bangla..

lagi2 time kena 50 ron. hahaha

nur aisya humaira said...

wakaka...cian cikgu...pakai fair & luvly laa...hik2

Cikgu Tie said...

Nak bagi petua untuk mengelakkan diri daripada sun burn.
1.Suruh murid berlatih sendiri.
2.Melatih murid secara LJJ.Murid berlatih di padang,cikgu duduk bawah pokok.
jika boleh amal petua ni...mesti tak kena sun burn.
P/S*Cikgu Tie bukanlah pengamal petua ni yer!

Afida Anuar said...

Cikgu, laki takpe gelap sket.. nampak tough...errr.. tapi kalau sampai jadi bangla.....no komen...ekekekke

IMANSHAH said...

@lillies

wow cekgu olahraga ka??musti cemerlang sebab suara lilies kuat..bg motivate je

IMANSHAH said...

@nas

hurm, haha sian kawan aku

IMANSHAH said...

@niniem
kalau saya, bukan 2 kali kala, sampai bulan 7 baru habis game..then sambung lak training sampai oktober..huhu

IMANSHAH said...

@SyahmiFikri

haha best.kalau lagi best bila rasa pedih

IMANSHAH said...

@ZWAN SABRI

ecececeh..best giler ar..jadik bank official ka, juru tol ka..bleh dok air cond..huhu

IMANSHAH said...

@nub

yeah, we are family..hang ingat hang ja 50 ron??kami pun kena siksa jiwa raga, tunggu habis 50 ron

IMANSHAH said...

@nur aisya humaira

aha, nice..fair n lovely tu untuk memutihkan kulit an??

IMANSHAH said...

@Cikgu Tie

ish2..tak mo lah..haha

petua untuk PEMALAS

IMANSHAH said...

@Afida Anuar

haha yeye..tapi ramai juga yang suka bangla kansss??

NzA said...

itulh yg sering jadi pergolakkan n konflik kt sk(cewah mcm nk perang). Cikgu akademik stress + cikgu sukan lagi stress.....apapn yg jd mangsa anak2 murid...masuk kelas kena perli, g padang kena marah..itulh yg kaum kerabat cikgu alami..alahai, org atasan gak la syok.....kerjanya mengarah je.

IMANSHAH said...

@NzA

wahahha

mesti ada pengalaman kan..sian murid2 kan..tapi kadang2 bg yg skolah menengah ni kena juga perli sebab nak bersukan satu hal, malas lak belajar..haha

kena jadik org atasan lah ni

naz said...

sepatut nya sekolah kena bagi fair n lovely untuk cikgu2 sukan hahaha

nurkass said...

haha..perubahan yg besar bila anak tak kenal bapak..

teringat masa sekolah..time2 sukan nilah leh gi ngular..hehe

::FAIZ FARISH:: said...

masa skolah aku jarang ikut sukan, kalau sukan aku suka join pbsm, jadi doktor tak bertauliah. hahahahaha

sissyira said...

salam

amat benci dgn sub burn, sebab ambil masa yang lama nak hilangkannya tu..huhu

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget