WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Sunday, February 13, 2011

KELUARGA, ORANG PUTIH PANGGIL FAMILY

Salam semua. Untuk pelajaran hari ini, cikgu rasa kita buat satu karangan. Oleh kerana murid-murid baru sahaja masuk Tingkatan Satu, eloklah kita buat karangan tentang Keluarga Saya. Semua orang dalam kelas ni ada keluarga kan. Jadi, hari ni, cikgu nak murid-murid ceritakan tentang keluarga masing-masing. Cikgu bagi masa selama setengah jam untuk siapkan. Kalau dah siap sila hantar kepada cikgu!!




Kanak-kanak memang jujur. Walaupun karangan pelajar ini (bukan murid saya) penuh dengan kesalahan bahasa, ejaan, tanda baca dan sebagainya, namun di sana ada kejujurannya. Tentang keluarga yang porak peranda, tentang keinginannya untuk memiliki keluarga bahagia. Marilah kita bina keluarga bahagia demi anak-anak.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

26 GENTA RASA:

Kakzakie said...

Na'uzubillah himinzalik. Dijauhkan kita mendapat keluarga yg sebegini. Kesian anak-anak yg tak mengerti apa-apa.....

Rozali said...

Assalamualaikum Iman

hati murid ini inginkan kedamaian
kalau di bimbin
Insyaallah akan menjadi contoh/ikutan kepada keluarganya nanti

Wassalam

khaifaiz said...

dunia penuh pancaroba.. kalau salah menilai, salah aturan, pasti akan salah hala tujuan.. Na'uzubillah himinzalik

SyahmiFikri said...

isk2..

kesian budak2 cmnie.. huhu!!

*yup2.. nie kawan adha.. nape?

Dinas Aldi said...

Masa tengok tajuk tu tergelak sakan tapi bila baca karangan ni, bercampur baur perasaan. Sama ada dia ada imaginasi yg sangat baik atau dia benar2 ada keluarga sebegitu. Jika keluarganya benar2 begitu..kesiannya..

tapi bab abang dia berubah2 muka tu memang lawak sangat, kahkahkah!

white rose said...

IMANSHAH mcm AMITHA BACHAN???
IMANSHAH mcm SUNJAY DUTT???


eeeuuwwww...

miahaha...


yolar, kesian budak ni, jujur dia tulis karangan...
kesian sangat...nak je sy korek cite dia mcm2, pastu banjer dia minum...


p/s: cdgnnye ingat arini nak ke GM, saje2 mencari pakwe...hahaha...
plan bertukar maybe mggu dpn atau ujung bln...

lehhh laaa ngedet...
hahaha...

nuargto said...

Terima kasih di atas perkongsian yang diberikan..

Kanak2 memang jujur.. Sebenarnya memang mudah untuk guru-guru mencari permasalahan yang berlaku dalam keluarga setiap pelajar mereka..

Pada pandangan saya, sekiranya ada perkara yang guru-guru rasa agak kurang baik berlaku dalam diri pelajar mereka, mungkin guru-guru boleh cuba mencari alternatif untuk membantu pelajar-pelajar mereka..

Saya sentiasa mendoakan yang terbaik untuk kehidupan keluarga saya pada masa akan datang..

Masa ini anak2 saya kecil lagi, segala-galanya masih dalam kawalan.. Tapi kita tak tahu apa yang akan berlaku pada masa akan datang..

Hanya Allah yang maha mengetahui segalanya..

gadisBunga said...

erk.

budak-budak zaman sekarangg.....

Azmi said...

habis cerita dlaam kain dia ceritaa kat dlm karangan dia...

adol ihsan said...

assalamualaikum, cikgu ..

insan yg terbaik di atas muka bumi ini adalah ibu bapa kita .. :)

siti murni said...

hahaha....tak tahan nak tergelak..last paragraph..!
sabo aje lah.
telatah budak-budak. I kalau baca karangan adik-adik sepupu, ada masanya macam best jugak...ketelusan tu tau! Tapi tak ada la telus sampai tahap karangan ni...:)

Cik Kyla said...

adehh... penat melayan ank murid cm ni... =.="

lillies said...

karangan luahan hati yg x menipu...kesiannye kat budak ni...betapa dia memerlukan sebuah keluarga yg memberikan kasih sayang yg secukupnya pada dia..

kanak2, x reti menipu...hati mereka jujur..

nor zakiah said...

apa yg tertulis adalah tulus dan ikhlas...terbit dr perasaan yg dipendam sekian lama...kesiakan.....

hysman said...

salam cikgu..

asalnya igt entry ni mcm entry sblm ni..dah nak gelak..
tp part akhir tu lain mcm plak..
sape harus dipersalahkan...
ibu ayah yang mencorak anak2..
klu acuannya hancur,rosak produk yg dihasilkan..

Rozuan Ismail said...

sangat jujur ye karangan budak nih..habis satu family kantoi..hehe

Hafzan Sarah said...

pertama skali, lepas habis baca karangan ni saya nak gelak..wahaha..
maaf la.

papepun, mudah-mudahan dia tak jadi macam mak ayah dia bila besau nt.
-------------------------------------
komen keluar daripada tajuk.

Raji berkata said...

hohoho kesian dkt anak-anak yg innocent begini..
mntak dijauhkan dari ada family yg begini nauzubillah

eelobor said...

selalu gak dapat kiriman email mengenai karangan murid sekolah. adakah karangan sebegini benar (di tulis pelajar) atau hanya di reka (oleh orang lain) mengikut pandangan cikgu?

Dosh Saleem said...

erghh..kesiannye budak ni. ish..

ikan emas said...

macm tak percaya pulak bdk form 1 yg tulis..

atau

adakah ini karangan seorang blogger???

Afida Anuar said...

Allahuakbar..kesian kat anak ni, betul la cikgu, ada sinisnya jugak karangan beliau ni... moga dapat ambil iktibar..

echah mashuri said...

err..kesian budak tuhT___T.kenapa masih ade lagi ibubapa yg mcm nih.sdgkan kita tau yg anak2 tuh amanah dr ALLAH.:(

Izzah Al-Maliziyyah said...

Assalamu'alaikum wbt cikgu...

Astaghfirullah. Semoga dijauhi musibah ini ke dalam keluarga kita. Harap juga ia bukanlah perkara sebenar yang berlaku ke atas budak ini~

Tambahan: Hati-hati dengan contoh-contoh karangan atau surat. Especially yang tersebar melalui email dan blog. Wallahu'alam~

E.d.Y said...

haha..anak murid siapa la ni

sissyira said...

salam

sabo jelah kan..budak3 memang tidak pandai menipu =)

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget