WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Wednesday, February 16, 2011

SUNGGUH INDAH KATA-KATAMU ITU

Entri ini saya ambil dari catatan rakan saya yang mengajar di sebuah sekolah di Klang, Selangor. Saya sengaja letakkan catatan ini untuk kita menilai sejauh mana keberkesanan dan peranan kita sebagai ibu bapa, guru, serta golongan yang lebih  dewasa dalam menangani permasalahan ini.
1) Huh , then cikgu apa ntah , cakap budak islam pegi kantin , tau apa dia cakap ? dia kata , setiap hari jumaat kena datang before 7.00 a.m sebab ada baca yasin . huh , malas , then dah lah pukul 7.30 a.m - 8.10 a.m ada ape entah yang nilam , like hell . haha . then , masuk kelas , sejuk gila duduk bawah kipas ,dah tempat aku kat situ . haha . tahun lepas , sesi petang , duduk tepi tingkap , panas gila . tahun nie , sesi pagi , duduk bawah kipas , sejuk gila -.- lepastu , the english lesson starts . bosan sial . cikgu tuu kan , haihh , nak guna english , ayat buku jea , mana lah kitorang naak faham sangat . huhh . nasib setengah jam sahajaaa , okay , and the lesson ends .
2)belajar bm , bosan gila . lepastu maths , cikgu , tuuuu , okay fine , the teacher's cute and beautiful , but like , uhhhh . dia suruh kitorang salin notes dekat maths notes , pastu sabar lah do , kitorg tak habis salin lg , dia dah padam whiteboard and start explaining about the stupid topic -.- lepastu dah lah bagi homework banyak gila . sial betul . tahu tak yang aku tak faham satu apa pun ? macam mana aku nak buat homework dol ? huhh -.-''
3).and lepastu , amek IC pegi photostat and went to the stupid fucking school to send the photostated IC to the tuutttt teacher -.-''
4).....the stupid teacher came to our big circle and starts scolding us . sial doo . pastu dia nak marah marah cakap yg dia dah ajar main bola tampar , mcm mana boleh tk tahu main lg sumee . babi . padahal dia tak ajar pun sial . budak india sendiri yg ckp . bodoh nak marah marah plak . pastu , isk , entah lah , pegi mampos ah ckgu tu . memang sial . orang lain , PJ have fun , kita , takk , PJ yg paling dibencii !! pukimak betul . and masuk kelas serious takde mood gila...

 Mohon maaf kalau penggunaan kata-kata yang keterlaluan. Saya petik seratus peratus di ayat-ayat tersebut. bukan tujuan mencari publisiti, tetapi untuk berkongsi merenungi dan menginsafi tentang hal ini. Baik di pihak ibu bapa, pihak guru, pemerintah, mahupun para pelajar, masing-masing ada saham.



TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

28 GENTA RASA:

echah mashuri said...

sebnanrya punca jadik macm nih bnyak faktor cikgu.tapi yg ketara sbnrnya kalau ikut ecah dulu-dulu masa belajar.ikut kawan.kalau kawan cakap cmtuh.kita pun duk ikut gak.pastuh duk tiru dalam tv tuh.

Azmi said...

entah la man...aku dulu2 pun pernah jgk mengumpatcikgu tapi tak de lah smapai menghina babi bagai...ish3...

Azmer Lias said...

huhuhu...
xtaw sape yg sepatutnya dipersalahkan..
dh jauh beza antara dlu ngan sekarang..
huhu

Raji berkata said...

hohoho manusia tidak dapat dipisahkan dgn budaya komplen ;D
dlu cmtuh gak xD
tapi bler dh abis skolah tringat2 blek ah kenapa la komplen cmtu dlu

Afzainizam said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
selamat hari kekasih wahai kekasih Allah, Nabi Muhammad S.A.W...
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
Salam Sebuah persahabatan....
Terima kasih
kembara ziarah maya”
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Sesungguhnya Allah dan para Malaikat sentiasa bersalawat keatas Nabi" Ya Allah! Limpahkanlah selawat serta salam kepada Nabi, ahli keluarga baginda dan para sahabat.

Allah berfirman,' Kami tidak menurunkan kamu melainkan sebagai rahmat kepada seluruh manusia.' (Al-Anbiya':107)

۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞

issshhhh tak baikkkk betoiii sabarrr ajerrr lerrrr....

tak semua murid suka cekgu.. dia pilih bulu gak....budak sekarang mengharapkan cekgu kena tambat hati murid....bukannya murid takut cekgu pun....

nur aisya humaira said...

Ya ALLAH,camtu skali budak2 skang...aisshhh,ape nak jdi ye..?

Afida Anuar said...

Budak-budak skrg beza yang amat dengan budak-budak zaman dlu. Budak2 dulu, walaupun tak pandai, tapi depa takut guru, depa hormat..budak2 skrang? haihh, mcm mana nak berkat dalam belajar..

rasanya kene periksa dari akar umbi sebab musabab ni, berpunca dari keluarga kah? pengaruh kawan ke? ke memang masalah cikgu tu sendiri yang tak pandai nak mengajar... Allahu'alam..

Mohamad said...

Assalam Imanshah..
Pelajar adalah penilaian yang baik kepada seorang guru. Jika guru2 tidak mengajar dengan baik mereka tidak simpan2 terus sahaja beritahu..

Guru yang tidak tahan dikomen akan merasa marah dan akan mengambil tindakan keatas murid tanpa rasa ingin mengubah cara P & P. Akhirnya akan sikap guru berterusan dan akan mengakibat pelajar lain juga akan mengambil langkah sama.

Akhirnya guru tersebut akan di cap dengan palbagai kata2 atau umpatan. Memang benar guru tidak dapat memenuhi semua kehendak murid tetapi sekurang2nya penuhi sedikit tuntutan mereka...

Abd Razak said...

السلم عليكم ورحمة الله

Banyak faktor mendorong kepada hal ini. Didikan seawalnya mesti mantap barulah perjalanannya baik dan lancar

nurkass said...

aha..mmg selalu perkara ini diperkatakan..haihh..kena investigate la nampaknye..tak tau nak salahkan sape..

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..

budak sekarang otak je pandai tapi moral mmg fail la huhuhuhhh

Kakzakie said...

Assalamualaikum cikgu,

Pada kakak segalanya berpunca dari rumah dimana anak itu tinggal. Kalau dari baby kita yg menjaga selalu membiarkan anak menutur kata-kata begitu ia akan berlarutan. Kalau dari kecik dah rasa janggal nak menyebut pasti ia tak berlaku.

Pergaulan juga pihak penjaga di rumah kena pantau sama. Kalau mengharap sekolah baisanya mereka depan guru berlagak baik, belakang inilah jadinya...

::FAIZ FARISH:: said...

no komen la...

Citarasa Rinduan said...

subhanallah...........

insyallah..hasil kongsi pengalaman sahabat yang mengajar,.akan ayu kutip segala panduan kalian untuk mendidik anak2ku

thanks cikgu atas entry terbaik ini

Cik SHiNJU said...

Sedih baca ayat2 budak x cukup matang tu...Cikgu yang memberi ilmu pun dianggap musuh...Ape nak jadi la..

gadisBunga said...

budak macam ni jiwakacau sebenarnya. banyak faktor. tapi biasanya sikap kurang ajar ni puncanya bermula di rumah...

mR.sYaH said...

kadang2 tak fikir panjang bile bercakap.. mmg pelajar ni ada aim cikgu ni best, cikgu ni xbest.. yg tak bestlah selalu kena kutuk.. pelajar selalu memberontak.. pernha alami semua ni.. tp bila fikir balik mmg salah diri sendiri dan ada juga salah cikgu yg suka marah tak bertempat tapi bukan semua cikgulah cuma segelintir saja..

ibuintan said...

entahlah susah nak cakap sebenarnya, banyak pihak yang menyumbang kepada keruntuhan adab dan bahasa anak2 sekarang

Azzam Yani said...

bese la tu cikgu...kita tak boleh amik 100% ape yg diorang ckp tuh...bdk2 kdg ikut kepala sendiri je...tau nak have fun...kutuk x henti2...ckp x fikir sgt...jd jgn caye sgt...kita ambil sebagai constructive critisism...=)

Dinas Aldi said...

kalau benar cikgu tu tak mengajar seperti yg didakwa pelajar tu, salah jugalah cikgu tu. tapi pelajar tu pun salah juga, tak eloklah maki hamun begitu.


menghadapi benda2 beginilah yg buat akak berdoa semoga akak dapat bertugas sampai ke hari pencen nanti tanpa diserang sakit mental di pertengahan jalan :(

wahida said...

uik, sampai mcm ni sekali punya bahasa? astaghfirullah...jauhkan lah drp anak2 saya...

gabbana said...

tak faham. ni catatan sapa sebnrnya..? kata rakan anda yg mengajar di Klang..? Tp catatan ni mcm catatan seorg murid je.. ^__^"

minta penjelasan tuan yang dipertua. eh.

Fadzli Amir said...

Mungkin, cara pembelajaran sekarang tak begitu bersesuaian dgn keadaan sekarang...apa2 pun mintak dijauhkan segala yg buruk kepada anak2....

eszol raar said...

onestly pnah buat jgak

media, hiburan, tv n seangkatan dgn nye main peranan bsar

plg bsar pengaruh rakan2

KELI OH KELI said...

ya salah siapa?persoalan yang menarik?dalam dunia ni..rasanya x payah salahkan sesiapa..kerana itu sifat dunia..yang penting perbaiki diri sendiri..jangan biar keadaan yang mengawal kita.
DiNgIn SalJi Si IkAn KeLI"

Izzah Al-Maliziyyah said...

Assalamua;alaikum wbt cikgu...

Ini cuma pandangan saya. Murid/ pelajar dulu sekarang sama saja. Cumanya medium mereka menterjemah perasaan mereka agak advance.

Positif negatif, semuanya di hujung jari. Jika mahu, boleh dikongsi ke seluruh dunia.

Em, saya yakin, zaman kita belajar dulu pun tetap ada perasaan sebegini. Barangkali secara sulit. Dilepas cuma di dalam diari atau kertas. Mungkin juga pada dinding-dinding sekolah. (hehe insyaAllah bukan saya)

Dan, hal yang sama tidak mustahil berlaku hanya di antara murid kepada guru sahaja. Antara anak kepada ibu bapa juga.

Moralnya, pihak yang mendidik, yang mengajar dan yang melentur, tunjukkan teladan yang baik. Itu kemuliaan kita.

Sungguh. Bila teladan hilang, sama seperti pengaruh juga hilang. Kita adalah teladan mereka. Bukan orang lain.

Wallahu'alam~

aReTikZ said...

Weehuu ~ Manusia, ada yang baik, ada yang kurang baik.. Cuma bagaimana didikan itu masuk ke dalam dirinya, bukan setakat didikan sivik, malah agama yang dititikberatkan..

Guru agama macam mana terer pun, selagi yang menjaga dari kecil itu tidak mengambil inisiatif, apa2 boleh berlaku, melainkan budak itu terpilih untuk diberi hidayah.

Sama2lah kita semua berusaha ke arah kebaikan ^_^

IMANSHAH said...

@gabbana

catatan dr FB kawan saya..muridnya tulis..dia share dalam FB nyer

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget