WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Sunday, March 20, 2011

DATO' NICOL MENANG LAGI

KUALA LUMPUR: Datuk Nicol Ann David berjaya mempertahankan reputasinya sebagai pemain nombor satu dunia apabila merangkul kejuaraan Terbuka Kuala Lumpur 2011 bagi kali ketujuh di sini hari ini.  Ratu skuasy negara itu hanya mengambil masa 34 minit untuk mengatasi pemain Ireland, Madeline Perry, pada perlawanan akhir di gelanggang kaca di Berjaya Times Square di sini.
Nicol sebelum ini mengungguli kejuaraan tersebut sebanyak enam kali pada 2000, 2002, 2005, 2007, 2008 dan 2010. 

"Saya tahu perlawanan akhir tetap sukar. Saya pernah kalah sekali kepada
Madeline dan tidak mahu keyakinan dia menguasai perlawanan. Saya perlu bekerja keras untuk menafikan rentak perlawanan dia," kata Nicol, selaku pilihan utama  kejohanan itu. Atas kejayaan itu, Nicol menerima hadiah wang tunai US$8,550 (RM26,107) dan trofi manakala Madeline pula membawa pulang wang tunai US$5,850 (RM17,862). Nicol menerima trofi dari Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Tuanku Munawir.
 
Alhamdulillah, rentetan kejayaan terus dilakarkan oleh ratu squash negara, Dato' Nicoll Ann David. Nicol  merupakan antara contoh betapa usaha dan kesungguhan yang dilakukan, pengorbanan meninggalkan keluarga untuk berkelana ke luar negara menempa pengalaman dan ilmu, akhirnya membuah hasil yang sangat lumayan. Nicol antara ikon yang harus dicontohi oleh anak-anak muda kita terutamanya para ahli sukan kita. Amat malang apabila sehingga kini, squash gagal disenaraikan dipertandingkan di peringkat Olimpik. Semoga terus maju jaya Dato Nicol Ann David.



TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

8 GENTA RASA:

Kalamhati said...

Tahniah utk Dato' Nicol...hebak sungguh mokcik ni..bangga

khaifaiz said...

tahniah buat dato nicol

adol ihsan said...

tahniah ..

MALAYSIA boleh ,, :)

soffea said...

tahniah datuk nicole!!!

dulu sy selalu main skuasy. tapi main je laaa.. hehe.

Azmer Lias said...

congratz dato nicol..
malaysia boleh..!!

Woofer Storm said...

asik menang je nicol ni,cayala..
kan bgus kalau buat bini ni..haaaaa

Raji berkata said...

go go Malaysia~ ;D

Semarak Api said...

dlm byk2 sukan,sukan ni yg plg sy xphm rules die. tgk bola pi mai pi mai aduhhh...pening!

tp..really proud of her.mmg hebat!

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget