WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Monday, June 13, 2011

BERALAH

Penat
Sakit jiwa dibuatnya
Nak menjaga hati orang lain
Lebih dari segalanya
Walau pun hati sendiri jarang benar diambil peduli

Pujuk
Tak dipujuk nanti hilang sahabat
Takut juga ramai bermasam muka
Hidup sudah jadi tidak ceria
Dari satu keluarga berpecah menjadi dua

Nak mengadap itu juga
Dunia ini kecil cuma
Sekadar pinjaman yang Maha Esa
Biarlah
Buat sekian kalinya
Pujuklah
Beralahlah
Andai itu terbaik
Mohon maaflah, walau tiada salah dan silap
Kerana mungkin
Kita dilahirkan untuk mengembirakan orang lain
Walau hati terluka!!


                                                                    

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

18 GENTA RASA:

sarah-najwan said...

beralah xsemestinya kalah
tu part yg baik utk berfikir tindakan seterusnya..

andai beralah boleh menjernihkan suasana..xde hal kan..jika gege gegak punah ranoh abis..baik diye/beralah..utk keamanan sejagat..

gadisBunga said...

hmm...

saya tak berapa setuju. mungkin utk masa ini. in the future, who knows. i might as well do the same thing. 'gembirakan hati org lain walau hati sendiri terluka'.

susah nak buat tuh!

hazlin nazri said...

memang kena beralah dalam hal kebaikan.. insyaAllah Allah sentiasa bersamamu...

zarazueyin said...

erk!
inilah yg sdg sy alami skang ni
beralah utk menggembirakan org lain

delarocha said...

insan yg baik ialah insan yang bermanfaat kepada orang lain

Norsha said...

imanshah,
hidup ni mmg mcm tu la kdg2, terpaksa beralah utk org lain, ish2, ada masa boleh diam, ada masa terpaksa pendam, ada masa rasa nak lepaskan je gerammmmmmmmm........!err....tapi sabo je la ye

Acik Erna said...

betul kata sarah-najwan..mengalah tidak bererti kalah..

Afida Anuar said...

sabor shah..sabor... berlapang dada dengan semua benda ..awal2 tu memang sakit hati, tp time will heal it..

siti murni said...

mengalah tak bererti salah kan..imanshah kan..

Citarasa Rinduan said...

chaiyok2.......
ayu tau, cikgu seorang yang tabah dan HEBAT!!!!!!!

NzA said...

beralah bukan bermakna kita lemah ttp demi kebaikkan byk pihak w.pn trkdg pedih.

Miecyber said...

Be yourself...

Basikal elektrik boleh lipat

nur aisya humaira said...

Assalam cikgu..:)

Beralah care terbaik kan,klu takmau ade kurang senang dlm persahabatan.even kte yg telan rase pahit...:)

Bile berjauhan dri keluarga, teman-teman laa tpt gaduh,masam muka, gembira,tepuk tampar..semua tu asam garam hidup di rantauan...:)

waaa,pjg plak aisya comment...:)

white rose said...

itu yg sy buat until now...
apa jua yg kita lakukan, ada ganjaran besar Allah janjikan...

tapi, jgn laa buat semata2 ganjaran itu pulak...

apa yg kita beri, itu yg kita dapat kembali...
banyak yg kita beri, banyak laa yg kita dapat...

Oasis said...

Saya pun selalu juga berkorban demi kebahagian orang lain. Klu itu yg blh membahagiakan org yg kita sayang...

iKhRam said...

sabar separuh dari iman

NaeBlog said...

Memang susah menjaga hati org...
hati kita siapa tahu....
Sepastinya, jagalah hati org sebagaimana kita mahu org menjaga hati kita...

entry yg jujur...
http://cikgunae.blogspot.com/

nurkass said...

puisi hati lara ni..:)

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget