WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Tuesday, August 16, 2011

ENAM KEBURUKAN KENYANG



Abu Sulaiman ad-Darani  telah berkata bahawa sesiapa yang kenyang maka masuklah pada dirinya 6 macam bahaya :

1. Kehilangan rasa manisnya bermunajat kepada Allah

2. Kehalusan memelihara hikmat 
( bertindak gopoh-gapah tanpa bijaksana)

3. Terhalang rasa kasih sayang kepada makhluk lain kerana bila kenyang maka lupa pada orang lapar

4. Berat dan malas untuk berbuat ibadat kepada Allah

5. Bertambah keinginan nafsu

6. Orang mukmin sebenar mengelilingi masjid manakala orang kenyang mengelilingi tandas

Pesan nabi : Makan sebelum lapar, berhenti sebelum kenyang.





TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

18 GENTA RASA:

- abdul hadi abdul muti - said...

burp!!

nick dot anis said...

besarnye bege..nak!

Rozali said...

Asssalamualaikum Imanshah

bab keliling tandas tu...
mukin tandas semua penuh...he he

SELAMAT BERPUASA

Wassalam

Mila Ahmad said...

setuju bila dah kenyang rasa malas jerk nak bgn!

sayangsayangibu said...

bila dah kenyang, semua jadi malas
sebab tu kami sekeluarga berbuka air dan kurma baru solat maghrib

nazira said...

bila dh kenyang 2 jawabnya jadi cm ular la,,

http://nazira-mypersonallife.blogspot.com/

Azmer Lias said...

no. 4 & 6 tu mcm biasa je buat..
adehhh :(

gadisBunga said...

sebenarnya pesan nabi tu adalah tips terbaik untuk diet. sebab bila dah lapo baru nak makan, kompem over eat punye la nanti~

Akmal Tajudin said...

mintak dijauhkan.. Insyaallah..

BM said...

serius kalau kenyang nak sujud time sembahyang mmg seksa...

Freaky said...

thanx share peringatan ni. pasni x leh kenyang sangat da

Afida Anuar said...

Orang mukmin mengelilingi masjid, orang kenyang mengelilingi tandas....

thanks for sharing...

CIK TOM said...

bila kenyang sgt...rs malas...nak tdo je...huhu..so better elakkan makan knyg sgt..hehe....

Saiazuan said...

susah la nk amalkn mcm ni.. huhu. btw thanks for sharing this.. :)

missgee said...

Uhuk..uhuk..uhuk..
Tetiba terbatuk2..
huhuhuhu...

P/s: thanks atas ingatan

alif haris said...

huhu .. selalu TERkenyang waktu berbuka ..

NaeBlog said...

Maklumat & peringatan yang baik...

kenyang sangat... jadi ular sawa, malas bergerak^^

cucu umie said...

makan berpada2lh and biaselah tgok pada keadaan..

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget