WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Friday, September 16, 2011

AKTA KESELAMATAN DALAM NEGERI (ISA) DIMANSUHKAN



Perdana Menteri, Y.A.B Dato' Seri Mohd Najib bin Abdul Razak hari ini mengumumkan bahawa Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) akan dimansuhkan.

"Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (Lazimnya dikenali sebagai ISA, iaitu akronim nama bahasa InggerisnyaInternal Security Act) merupakan undang-undang tahanan pencegahan yang sedang berkuatkuasa di Malaysia. Sesiapa pun boleh ditahan oleh polis selama 60 hari berturut-turut tanpa perbicaraan untuk tindak-tanduk yang dijangkakan mengancam keselamatan negara atau mana-mana bahagian daripadanya. Selepas 60 hari, seseorang tahanan itu boleh ditahan lagi selama tempoh dua tahun jika diluluskan oleh Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, dan sekaligus membolehkan penahanan terus tanpa perbicaraan. Pada tahun 1989, kebolehan mahkamah untuk menyiasat kuasa Menteri di bawah peruntukan ini telah dihapuskan dengan beberapa pindaan kepada Akta ini. Pada masa kini, mahkamah boleh melihat semula hanya perkara-perkara teknikal sahaja berkenaan sebarang penahanan di bawah ISA." SUMBER

Sehubungan itu, dua undang-undang baru akan digubal bagi menangani masalah subversif dan mengancam keselamatan negara. Sudah tentu, pemasuhan ini bakal mengundang polemik dan perbahasan selepas ini. Tunggu dan lihat sahaja. 


TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

6 GENTA RASA:

Nurfarahana Abdul Aziz said...

harap harap bila akta ni dimansuhkan, salah laku pun akan berkurangan..

Afida Anuar said...

Alamak, terlepas pulak nak tengok kat tv td.. ni je ke yang Dato umum? lerrr...ingatkan apa la yang saspen sangat..errr

Azham Vosovic said...

apa komen anda terhadap keselamatn negara pada suatu hari nanti?> hehehe, sy x berpihak kepada mana2 keputusan, tp agak rasa mcm ISA ni penting huhuhu

Rozali said...

Assalamualaikum Imanshah

mukin 2 yg baru iu lebih adil atau disebaliknya

Wassalam

Abd Razak said...

Assalamualaikum...

Mengharapkan terbaik selepas ni..

NzA said...

itulah yg sebaiknya...

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget