WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Tuesday, September 20, 2011

DIALOG ZIZAN DALAM HANTU BONCENG HINA RASULULLAH ?

Hari ini kecoh dalam dunia blog tentang Filem Hantu Bonceng yang dikatakan salah satu dialognya menghina Rasulullah. Sekadar berkongsi Youtube Adengan tersebut serta beberapa komen para pembaca MYNEWSHUB tentang adengan ini.


Komen-komen pembaca : 

    • Die dh syok sgt tgok smpai bnde2 penting lupa nk tgok....
    • salam...wa rasa sebenarnye...editor kena main peranan, apa2 media pun ada sound n video editing every second, wa dah tgk filem tu, byk yg x cut ... anyway mungkin editor dia terlepas pandang kut...n
    • tk sngaje laa.. bce btol2.. muhammadaR syaitan.. die nk sbut rasulullah.. tp dlm adegan tuh mmg kne t'sasul..
    • tiada siapa yg salah ...... kalau tengok ngan dengar betol2 ... semasa zizan mengucap seperti ada yg crop dan di sambungkan perkataan syaitan ... jadi bila di dengar seperti satu ayat , walhal itu ada lah dua ayat ..... mungkin ini adalah kesilapan teknikal semata2 ..
    • walaupun x bersambung jgn main2 dgn kalam ALLAH....sume produksi yg terlibat harus peka sblum isu2 yg x enak mcm ni timbul....
    • ehem.. kalam Allah? nie bkan ayt al-quran ok..
    • Adha_iman 21 minit lepas
      yup..mmg xberniat bro..org tgok pun tau..asyik nk burukkan org je
    • Pieseman 27 minit lepas
      Sebutan itu bukan daripada satu ayat, ia merupakan sebutan dua ayat. Syaitan yang di sebut itu merupakan sebutan kedua dan tidak bersambung.  “asyhadu anna Muhammadar, .... syaitan”.
    • tp dia sepatotnya habiskan ayat tu xboleh tergantung
    • Tapi syahadah tu tak abis sebut...jadi nampaklah macam satu
    • Amy Ikram 31 minit lepas
      Bro.. LPF tu Lembaga Penapisan Filem dibawah Kementerian Dalam Negeri bukan FINAS ok!. Jd sebelum menulis tolong buat kajian ok!.
    • FINAS bkan dewan ptndingn mharje lwk tuh ke?
    • Jangan emosi, pembetulan sudah dibuat. Bukan itu isu utama kat sini.
    • pada aku pula secara individu apa yg di lafaz kan tu mungkin x berniat..tapi apa yg salah tetap salah memang x boleh kita nafikan..kita nak salah kan zizan tidak boleh juga..mungkin juga ayat tu x da dalam skrip..sebab kadang2 ada babak yg pengarah beri kebebasan utk berdialog bagi mendapatkan adegan tu neutral..apa pun kalimah syahadah x boleh di permainkan mungkin tiada niat di hati mereka..hope so mereka berhati2..kita pula jgn terus menghukum..seandainya tidak sengaja kita beri peluang kedua utk mereka melakukan filem lebih baik lagi..amin..apa pn filem ni masih ada msj yg baik. aku dah tonton 2 kali. dan paling...
       show more
    • Angah Santasio 40 minit lepas
      Hantu Bonceng:Dan jika kamu tanyakan kepada orang-orang munafik (tentang apa yang mereka lakukan) tentulah mereka akan menjawab : "Sesungguhnya kami hanyalah bersenda gurau dan bermain-main saja", katakanlah : "Apakah dengan Allah, ayat-ayatNya dan RasulNya kalian selalu berolok-olok ?", tidak usah kamu minta maaf, karena kamu telah kafir sesudah beriman. (At Taubah, 65-66)
    • bkn ke dy mengucap tu coz dy ingt kwn dy tu hantu...cube pham kn balek.. mende tu mungkin x d sengajakn.... jgn la asyek pkir negatif je...
    • Muhammadyamaluddin 44 minit lepas
      setiap manusia memang tidak lepas dari melakukan sebarang kesilapan..kita semua maklum bnda 2 salah...ttapi jgan la kita mengmbil tindakan yg tidak wajar...tkut yg tdak berslah turut terbabit sama. harap mereka yg nak megkritik 2.. biarlah atas dasar membetulkan..bukan mengandungi agenda tersendiri..takut kita membetulkan ksilapan org..kita pula yg bertambah dosa...sesungguhnya..MENFITNAH ITU lbih brat dripada membunuh...
    • Kajan Lawe 47 minit lepas
      Siapa yang lagi jahil , orang yang buat dialog macam itu ataupun orang yang menyebutnya ?


      Tidak mungkin Zizan berlakon mengikut teleprompter ( alaa mesin ayat yg wartawan TV pkai tu) ?

      Dia ada peluang untuk menolak berlakon dalam adegan macam gitu , tapi apa yang jadi ? Dia buat jugak , ini jelas kelihatan artis zaman sekarang mampu melakukan apa sahaja untuk mencapai populariti .
    • Amir_nordin94 49 minit lepas
      .itu rukun Islam pertama...kalo yang tu dah dipermainkan..yang lain tak tau la....baik tengok kartun...
    • eish bdk nie.. bwat mlu calon spm jer.. cbe laa phm btol2 situasi lakonan tuh..
    • tapi aq rasa dia ni nk habiskan mengucapkan syahadah..dan berhentikan nye dan ckp syaiton!!
    • Elitzza_654 51 minit lepas
      sye rse,,dy ckp xhbis tu...... pastu ade syaitan yg ganggu....
      maybe ni salah faham.....
    • highway shipping 51 minit lepas
      aq pn prsan gak...pe la pnya pnulis 2 ye??cra p.ramli dlu xda pnlis skrip pn...tp elok je xda ckp cm2....truk.....
    • Mohdfazwan 52 minit lepas
      die x sempat nk abis mengucap , sebab da takut sgt tu pasal tercampur perkataan syaitan. . .
    • Purpleblack7324 54 minit lepas
      Untuk pengetahuan... Lembaga Penapisan Filem bukan FINAS....Lembaga Penapisan Filem adalah LPF...di bawah kementerian dalam negeri...harap penulis dpt betulkn...terima kasih
    • Terima kasih sbb betulkan... :)
    • Sama-sama
    • Pembetulan telah dilakukan, terima kasih atas teguran.
    • citer ni memang banyak menyindir islam..cuba kaji lagi..ada banyak lagi adegan yang mana islam dijadikan bahan lawak...
    • ko jngn macam2 ko !
    • ape lg yg di sindirnye??
    • Kayakyaya77 1 jam lepas
      astaghfirullahalazim ni la dunia akhir zaman..
    • alsn xley blah..agk2 ckit klu nk mlwak pon..
      xkn mkna syahadah pon x pham
    • alsn x blh..agk2 la skit klu nk mlwak pon..
      xkn mjna syhdah pon x pham..
    • Jangan terperanjat dengan tahap kejahilan beragama sekelompok orang kita. Bukan semua tapi sebahagian yang memang jahil gila.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

6 GENTA RASA:

Miecyber said...

Bengong.....

hafiz hafizol said...

Aku pun dah tengok gak cite nie.. Ntah Skrip dia sangat mengom..

iKhRam said...

mungkin zizan pun tak sengaja
dan pihak2 tertentu terlepas pandang..

tp perkara2 semacam ini jgn dipermain2kan..

EzayHadry said...

mungkin zizan tak sengaja..atau tak berniat..tapi adakah pihak produksi tak sensitif?? kalau dh terdengar cmtu sepaptutnya mereka delete la part tu..wallahualam

Saiazuan said...

mayb x sengaja..

Aminin said...

Video dah tak boleh buka laa bro
Wanita Idaman Setiap Lelaki Kacak

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget