WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Wednesday, October 26, 2011

BUNGA TELUR DULU-DULU

Malam ni seperti biasa taman guru mengadakan pot luck bulanan kami. Hari ni giliran Imanshah menyediakan juadah sate. Haha, apa lagi mengipas sate lah Imanshah dari petang lagi. Tapi jangan silap, Imanshah mengipas di pasar malam sahaja. Hehe.

Sementelah bersembang tadi, tiba -tiba terkeluar cerita tentang bekas telur kahwin dulu-dulu. Seingat Imanshah sewaktu kakak dan saudara mara Imanshah kahwin sekitar tahun 80 an dan 90 an, hanya ada dua yang sangat terkenal. Satunya bekas telur dari kertas tisu dan yang ke dua diperbuat dari kertas lut sinar. Bekas telur dari tisu Imanshah jumpa bila google tapi dari kertas lut sinar tak jumpa la pulak. Apapun kita tengok dulu bekas telur dari tisu.


Senang dan mudah kan, bahkan murah pula tu. Berkumpul anak-beranak untuk menyiapkan bekas telur tisu ni. Satu lagi untuk bekas telur kertas lut sinar tu kiranya Imanshah tukang ketip lah. 

Kini, zamana makin berubah. Dan orang juga makin kreatif. Macam-macam bekas telur dan bunga telur yang digunakan . Katanya untuk kenangan seumur hidup. Kenalah cantik. Anak Bedah janda harga 2.50 satu, tak boleh kalah. Anak Minah pun kena lah naik sikit menjadi 3.00. Baru lah kelas. Kelas kau Minah. Hehe.

Apapun bagi yang dah lama berumah tangga tentu ada banyak pengalaman kan tentang bunga telur ni. Marilah kongsi di sini.




TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

33 GENTA RASA:

a kl citizen said...

bekas telur dulu2 lebih praktikal. yang sekarang memenuhkan almari di rumah

LadyBird said...

comelnyer..
mesra pemakan..
lepas makan telur.. leh gunekan tisu tu tuk lap mulut..

p/s : x [pernah tgk mcm ni sbnrnyer.. tp sweet.. nanti nak buat mcm ni lah..

♥Lady Ainaa♥ said...

comel!!! *thumbs up*.. but, skunk ni terlmpau byk sgt bunga telur, smpai xcukup almari..so alamtnyew, buang jewlah...^.^V

Afida Anuar said...

he he...teringat zaman dulu2...

pernah dapat yang tisu ni, selalunya depa selit daun pandan yang dicampur bunga2..yang wangi tu. Apa nama dia eh?

ibuintan said...

Iman dah bercadang nak tempah bunga telur ke... dulu ringkas dan murah, yg penting pemberian itu ikhlas

MAT SOM said...

Sama je rupanya satu Malaya. Ingatkan kat Tumpat lain dengan bunga telur di Batu Pahat.

fiq. said...

yg sekarang canggih manggih gila, tapi mcm membazirrrr

missgee said...

Bekas telur mengikut
zaman kot..
Dulu tak sama ngan skrg..
Tapi tetap rindu yang lama dulu..

PERPUSTAKAAN SKKT said...

afida anuar...yg tu namanya bunag rampai..
mama tunz nikah thn 1998...dh ada bunga telor tpi pkai bunga plastik tu je..tambah jaring isi telor..ikat pakai reben....now mcm2 ada..siapkan duit jer la ye..
ckgu imanshsh ni dh de plan ker...leh la survey2 kn...hihiih..skrg semua dah tema colour apa...tepok dada tanya 'ada bajet ke'..hahhaha

tunz said...

opocot..mama terhantar komen guna id blog library la pulak
ralat # bunga rampai
# imanshah..

che mid said...

Salam, sambil-sambil bungkus telur tu, jeling-jeling kut kut ada yang dah pecah.. boleh masuk mulut.. he he

p/s - mohon singgah ke blog che mid, ada entri yang sangat perlukan komen.. tk.

IMANSHAH said...

@tunz

rasanya blog mama ada masalah kejap ok kejap tak ok..malware detact

Gen2Merah said...

yelah, tiba2 plak saya terkenang zaman 80-an dulu.. dulu bunga telur macam ni memang popular..

zaman sekarang telur2 siap dihias bermacam2 rupa.... siap ada paper bag lagi.. heee

FaKArePa!n said...

save tu pkai tisu.. hihi

ade2mama said...

zaman sekarg da xde da..kebanyk sume bg kek jew ...

sambungan entry facebook aku yg lepas...wajib tengok k!! http://ade2mama.blogspot.com/2011/10/facebookversi-kondem.html

insan_marhaen said...

zaman IM khwin dulu IM tak tahulah macam mana rupa bunga telornya. maklumlah, raja sehari, mana kisah dayang-dayang nak buat apa...

IMANSHAH said...

@insan_marhaen

seronok ye ramai dayang

Acik Erna said...

IMANSHAH sekarang ni nak umpa orang beri telur pun dah susah..

hawiz said...

xpenah tau..hihi...tq untuk info bagus ni..=)

cucu umie said...

time tu ayie masih jumpa lg telur bungkus dengan tisu..

delarocha said...

org sekarang dah byk duit

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

still ingt yg bekas telur tisu tu...sejarah sgt!!

NuR si CiKGu RiBeNa said...

waa..lama tak tengok jenis mcm tu.. aritu masa wedding tak buat bunga telur.. buat muffin je.. lari skit dari tradisi dulu2..

Jo Qusary said...

aku pernah nampak yg lagi klasik drpd nie... zaman arwah opah aku dulu diorg balut dlm kain sapu tangan yg bersulam corak bunga.

faizal mohd said...

pernah nampak bekas telur ni dlm cerita setinggan.

zaman skrg kalau buat ni, seumur idop jadi perbualan orang. Haha :P

Zul Fattah said...

tak nak r, yg mahal2.. ambik yg murah2 je.. hehe..

NzA said...

yelh, tringat masa akak kecik2 dulu dpt telur brbungkus dlm tisu....

ckLah said...

Tisu zaman dulu ada gambar bunga di hujung..hehe

nur aisya humaira said...

bunga telur time abg aisya yg sulong kawin...macam ni laa...hehe

da lame tk nampk org bt gini...:)

Citarasa Rinduan said...

sampai skrang ayu mmg amalkan..
asal ada telur lebih..
ayu akan gulung macam nie..

kan......

Awan Biru said...

Zaman dulu praktikal dan mudah. Tak kisah cantikkah tidak.

Azham Vosovic said...

skrg ni bunga telur isinya gula2 saja ,... x best lansung...

sakinah mat said said...

Rindu bungkusan telur zaman dulu-dulu. susah nak jumpa dah sekarang.

Jemput singgah blog SMS : sakinahms.blogspot.com

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget