WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Sunday, October 2, 2011

KUCING BERMATA 3, BERMUKA DUA




Frank Dan Louie adalah seekor kucing yang lahir dengan dua muka, dua mulut, dua hidung dan tiga biji mata – sungguh ganjil bukan?
Ketika baru lahir, kucing itu hendak ditidurkan atau dimatikan oleh doktor haiwan akibat kecacatannya. Namun bernasik baik apabila ia diselamatkan seorang wanita bernama Marty Stevens.
Dan kini, sudah 12 tahun Frank dan Louie, yang bermata biru menikmati hidupnya.
Lebih hebat lagi, kucing itu masuk dalam senarai Guinness World Records edisi 2012 sebagai kucing Janus yang paling lama hidup di dunia ini.
Jansu adalah salah satu daripada Dewa Roman yang memiliki dua muka.
“Setiap hari adalah satu anugerah untuk Frank dan Louie kerana kucing dalam keadaan ini sepatutnya hanya hidup antara 1 hingga 4 hari selepas dilahirkan,” kata Stevens sambil mengusap kucing kesayangannya itu.
“Setiap hari saya bersyukur kepada tuhan kerana masih membenarkannya hidup,” tambahnya.
Hanya dua daripada tiga mata Frank Dan Louie berfungsi. Mata tengahnya tidak mampu ditutup menyebakan kucing itu seolah-olah sedang memandang tempat lain ketika dua matanya yang lain tertutup.
Walaupun kelihatan ganjil, Frank Dan Louie adalah seekor kucing yang mesra dengan sesiapa sahaja.

Pemilik asal Frank dan Louie membawa kucing itu untuk ‘dimatikan’ ke Cummings School of Veterinary Medicine di Universiti Tufts di mana Stevens berkerja 12 tahun lalu.
Merasa simpati, Stevens merayu kepada pemilik asalnya agar menyerahkan kucing itu kepada dirinya. Beberapa pakar haiwan menasihatkan Stevens ketika itu agar jangan terlalu mengharap kucing berkenaan akan hidup lama.
Kucing Janus hampir pasti tidak akan hidup lama dan kebanyakkan memiliki kecacatan kongenital termasuk lelangit rekah yang menyukarkan mereka untuk meminum susu yang menyebabkan mereka akan kebulur dan mati perlahan-lahan atau susu masuk ke peparu menyebabkan kucing jenis itu mengalami pneumonia.
Kucing Janus terhasil daripada kecacatan genetik.



TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

14 GENTA RASA:

Saiazuan said...

skali pndang mcm edit.. tp bila pandang btl2 memang betul kecacatan genetik.. hmm harap xde yg nak ambek kucing ni buat freak show or experimen.. every animal need to be protected..

IZYAN KAHER said...

janus or jansu ??

#teringat ahmad n muhammad :)

luqman zakaria said...

comel kucing nih!! kuasa Allah.Semua bole jadi..bertahan lame kot kucing nih hidup!

Popoi said...

kuasa tuhan~~

iKhRam said...

kadang2 kekurangan tu ada kelebihannya kan..
tgok, comel kan kucing tue!

bella luna said...

kekuasaanNYa, dgn hanya sebutan, Kun fayakun, maka jadilah ia;)

ade2mama said...

kuase Allah..
law jinak xpew la..law xjinak bg jew kt zoo hehee

Afida Anuar said...

SubhanaAllah....

NzA said...

unik..agaknya kucing tu pjg umo sbb ada 2 btg hidung...

itu semua kuasa Allah.

ckLah said...

Kesiannya...

Yatie Awang said...

tapi kucing tu comel

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

eeee sian nye laa hai kucing tu...

cheqna said...

Allah maha besar...

tunz said...

Allahu akbar....lama ke dia leh hidup

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget