WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Friday, December 9, 2011

RESIPI KETUPAT SOTONG

Wah, balik kampung yang tak seronoknya makanan sentiasa penuh di dapur. Pagi tadi bonda memasak sesuatu yang memang lama dah tak dijamah. Zaman kecil-kecil dulu masa sotong murah memang mak rajin memasak ni. Sekarang ni sotong jangan cakaplah. 10 ringgit baru dapat 7 ekor. Nilah rupanya Ketupat Sotong.

(sekadar gambar hiasan)

Nak tanya pasal resipi ketupat sotong?? 

10 ekor sotong
1 Cawan beras pulut, bukan beras nasi tau.
2 cawan santan yang pekat ye, jangan yang campur air tu, tak sedap
1 keping gula melaka
sedikit garam
Daun pandan
Lidi
Gula

Cara membuatnya :

Rendam dulu beras pulut yang bersih dengan santan lebih kurang setengah jam. Toskan tau. Lepas tu santan tadi kan masuk dalam periuk yang nak masak.

Lepas tu asingkan sotong dengan kepalanya. Masukkan beras tadi lebih kurang 1/3. Apa lagi ek, kemudian tutuplah dengan kepala . Nak bagi lekat ambil lidi cucuk. 

Lepas tu masukkan dalam periuk yang ada santan tadi. Campurlah sekali gula melaka, pandan dan garam. Masak hingga pekat,

Rasa lah, kalau masih belum manis, tambah lah gula.

Itulah yang diceritakan oleh mak saya. Selamat mencuba.


TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

20 GENTA RASA:

Cik tikah said...

x pernah tgok n x pernah mkn. mcm sedap je ;)

adrenalina said...

hah!!! sedak nyoh!!!! walaupun ini adalah gambar hiasan shj

Rozuan Ismail said...

wan selalu suruh mak wan buat

Kalamhati said...

aduss teliur la plok..huhu

duk kapong ko loni?

hafiz hafizol said...

My fevret!!

Seyes sedap..

dah lama oi x makan nie..

:)

IMANSHAH said...

@Kalamhati

hola ado di kale nako

KuNanGKuNanG said...

sedapnye...lama dah sy ngidam nak makan ketupat sotong ni...huhu

Yatie Awang said...

ketupat sotong memang sedap tapi akak tak makan sotong

faizal mohd said...

dah pernah rasa dah. sangat best. tp susah nak carik sotong besar gedabak macam tu.

Khairil said...

teringin nak rasa...nanti nak cuba resepi ni...

Cik Tie@Akak said...

pasni kena gi sotong ni..lama x makan...

khaifaiz said...

pernah makan... best juga rasanya

abah khalisha said...

Mmg 1st time dgr, tgk dan of course lah tk pernah rasa kan...hehehhee
Thanks Yuyu Zulaikha Sebab Sudi Makan Bersama

Pn Kartini said...

Masa bulan ramadhan lepas dapat makan ketupat sotong nii..best kan...rasakan akak pandai makan jekk lahh dari buat sendiri,,,erkk!!

missgee said...

Tak pernah try makan lagi..
Nnt datang umah awaklah
bulih?? :P

NUR AMINA said...

terliur la pulak...nak kena try buat ni

tunz said...

mama telan ayaq liuq ja lah kat sini...

cikgu isza said...

saya selalu bising bila orang bubuh pulut dalam tu sebab saya ingatkan telurnya.. hu3

Adinda Amy Sensei said...

lamanya tak makan ketupat stong ni....

Batu di tepi jalan said...

Bacalah blog saya yang tak seberapa ni..hihi

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget