WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Sunday, August 5, 2012

DATO' LEE CHONG WEI GAGAL HADIAHKAN EMAS PERTAMA OLIMPIK UNTUK MALAYSIA


Malam ini 28 juta rakyat Malaysia menyaksikan bagaimana jaguh perseorangan badminton Malaysia, dato' Lee Chong Wei sekali lagi gagal menghadiahkan pingat emas yang pertama untuk Malaysia. Dalam perlawanan yang cukup mendebarkan, Chong Wei yang diletakkan sebagai pilihan pertama kejohanan gagal membalas dendam atas kekalahannya dalam final Sukan Olimpik Beijing pada tahun 2008. 

Dalam pertemuan yang disiarkan secara langsung dari Arena Wembley, London  Chong Wei menggunakan segala pengalamannya untuk memenangi set pertama dengan 21-15. Dalam set ini, Chong Wei bermain dengan begitu tenang menahan segala asakan dari pemain yang digelar "Super Dan" ini.

Chong Wei memulakan aksi pada set kedua dengan kedudukan saling kejar mengejar dengan Lin Dan. hanya satu mata yang memisahkan ke dua-duanya dalam setiap kali bertukar servis. Namun selepas kedudukan terikat 6-6, Chong Wei dilihat hilang fokus, dan di saat inilah Lin Dan mula mengorak langkah dengan mengutip mata demi mata. Dengan beberapa kesilapan mudah, akhirnya Lin Dan menang dalam set ke dua dengan 21-10.

Kemenangan Lin Dan dalam set ke dua membolehkan perlawanan diheret ke set ke tiga dan penentuan. Dan dalam set ke tiga ini ke dua-dua pemain cukup berhati-hati kerana siapa yang melakukan kesilapan akan menyebabkan emas akan terlepas kepada pemain lawan. Kedudukan sangat rapat dan amat mendebarkan di mana kedua-dua pemain saling kejar-mengejar. Pada satu ketika Chong Wei berjaya mendahului 17-16. Dan kedudukan semakin getir apabila kedua-duanya terikat 18-18. Kemudiannya menjadi 19-19. 

Akhirnya Lin Dan berjaya mendapat mata penamat pada kedududkan 20-19 apabila salah mengagak bulu tangkis yang dihantar Chong Wei. Dan akhirnya tolakan terakhir oleh Chong Wei yang keluar telah meranapkan harapan emas pertama Malaysia. 

Apapun tahniah kepada Chong Wei. Wira ini telah menjelamakan apa sahaja kemampuan yang ada dalam dirinya dalam memenuhi impian seluruh rakyat Malaysia. Namun, faktor nasib akhirnya tidak memihak kepada Malaysia. Tahniah Lee Chong Wei, tahniah Malaysia !!

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

2 GENTA RASA:

لين Si Pipi Merah said...

apapun Dato Lee Chong Wei TERBAIKK!

Cik Asma BLuppy said...

even kalah, LCW tetap hebakkk!

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget