WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Sunday, August 5, 2012

LEE CHONG WEI AKAN TURUN KE GELANGGANG 8.00 MALAM INI MEMBURU EMAS PERTAMA MALAYSIA
FINAL PERSORANGAN LELAKI

LEE CHONG WEI (MAS) VS LIN DAN (CHINA)
MASA : 8.00 MALAM (WAKTU MALAYSIA)

APABILA saya menjejakkan kaki ke Arena Wembley untuk final menentang Lin Dan hari ini, saya tahu saya tidak keseorangan.

Mengiringi saya ke gelanggang adalah doa dan sokongan padu 28 juta rakyat Malaysia yang bersatu atas satu matlamat, iaitu saya menghadiahkan pingat emas sulung untuk Malaysia, sekali gus menamatkan penantian sejak kontinjen negara mula bertanding di Olimpik Melbourne pada 1958.

Saya telah menerima ribuan ucapan selamat berjaya dan saya ingin berterima kasih kepada mereka yang terus meletakkan kepercayaan pada saya.

Inilah masanya, hari yang saya tunggu sejak Beiing 2008. Ia bukan soal melunas dendam mahupun sesuatu yang menghantui saya sejak kekalahan empat tahun lalu.

Pada hari itu, Lin Dan memiliki segala kelebihan termasuk sokongan tuan rumah dan penyesuaian diri dengan venue. Namun, saya akui Lin Dan sememangnya pemain yang lebih baik dan berhak menjadi juara ketika itu.

Juga siapa boleh lupakan kejuaraan yang saya terlepas tahun lalu, gelaran Dunia yang sepatutnya saya genggam tetapi apakah daya tuah tidak menyebelahi saya. Jadi, ‘menebus’ adalah kata kunci dalam misi saya memadamkan episod duka di Wembley tahun lalu dan melakar sejarah.

Minggu lalu adalah tempoh sukar bagi saya, malah jauh lebih sukar daripada proses rehabilitasi selepas kecederaan yang menimpa buku lali saya pada Mei lalu.

Ada masanya saya bertanya dalam hati, ‘apakah saya berupaya untuk melangkah ke final’, menyedari kecergasan tidak mengizinkan malah saya tidak pasti sekiranya tahap permainan saya dapat memuncak.

Timbul juga masalah fobia, kembali ke gelanggang buat kali pertama bertemu Ville Lang sememangnya tidak mudah.

Ia merupakan permulaan hambar, bukan sesuatu yang saya jangkakan dan saya terpaksa duduk bersama jurulatih, Teh Seu Bock dan Rashid Sidek bagi menilai dan membincangkan di mana silapnya pada perlawanan tersebut.

Hanya apabila bertemu Simon Santoso baru saya betul-betul berasa selesa. Pukulan strok kembali menjadi, mampu bergerak lebih cergas sekitar gelanggang dan saya dapat beraksi seperti dahulunya.

Mengingat kembali kecederaan yang saya alami, ia membuatkan saya berasa lebih bersyukur kerana memiliki bantuan dan rawatan terbaik dari pihak Institut Sains Negara (ISN) yang bekerja setiap masa untuk memungkinkan semua ini berlaku.

Siapa yang menyangka bahawa saya akan berjaya layak sehingga ke final Olimpik? Sebenarnya saya sendiri juga meraguinya. Tetapi, menyedari seluruh negara menyandarkan harapan tinggi kepada saya membuatkan saya bertarung habis-habisan walaupun dalam kesakitan.

Segala penat lelah menghabiskan 13 jam untuk rutin latihan dan rehabilitasi setiap hari akhirnya membuahkan hasil, cukup berbaloi. Satu sejarah telah pun tercipta sebelum memulakan pertarungan dengan Lin Dan kerana ini adalah julung kali dua pemain bertembung pada final dua Olimpik berturut-turut.

Lin Dan sudah tentu akan bermula sebagai pemain pilihan mengambil kira dia kerap kali menewaskan saya. Bagaimanapun, ia bukan satu masalah bagi saya untuk dia memegang kelebihan sebelum perlawanan bermula.

Harus diingat, bukan apa yang berlaku sebelum atau apabila perlawanan bermula, sebaliknya yang paling mustahak ialah kesudahannya.

Ganjaran menunggu, satu dari pihak kerajaan dan satu lagi jongkong emas RM2 juta ditawarkan KLRC Berhad. Slogan ‘Emas untuk Emas’ yang diilhamkan Datuk Seri Andrew Kam telah mencuri tumpuan seluruh dunia.

Akhir kata, harapan saya ialah seluruh Malaysia bersatu dan peranan saya adalah mempamerkan persembahan terbaik di atas gelanggang. Saya berjanji untuk bertarung habis-habisan, ibarat pertembungan hidup mati.

Mudah-mudahan, kemarau pingat emas 56 tahun untuk negara tercinta akan dapat saya akhiri hari ini.

SUMBER : UTUSANTERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

1 GENTA RASA:

Salwa said...

Lee Chong Wei boleh!

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget