WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Thursday, August 9, 2012

MAJLIS HAFAZAN AL-QURANAksi juara kategori Menengah atas

Majlis Hafazan Alquran. Begitulah bunyinya majlis yang berlangsung semalam. Seingat saya, sepanjang sembilan tahun menabur bakti di bumi Sekolah Bintang ini, inilah pertama kali majlis seumpama ini diadakan. Mengambil keberkatan Ramadhan, majlis ini berjaya direalisasikan dengan tunjang utamanya ialah seorang bekas pelajar iaitu ayahanda Yahaya Daud, seorang insan yang  begitu gigih membangunkan sukan olahraga STAR walaupun telah lama meninggalkan sekolah.

Dengan berkat kesungguhan beliau, beliau berjaya mengumpulkan dana untuk mengadakan majlis ini. Dengan bantuan rakan-rakan bekas pelajar yang budiman dan dermawan sejumlah RM 3,000 berjaya dikumpulkan. Mungkin wang ringgit bukan ukurannya, sementelah pelajar yang menyertai daripada juara sehinggalah kepada pemenang saguhati menerima hadiah wang tunai yang lumayan, namun sebaliknya lebih daripada itu.

Pertamanya, masih ada insan yang terus berjuang membangunkan agama Allah dan yang ke dua ada juga sambutan kepada majlis-majlis yang berunsur keagamaan ini melalui penyertaan pelajar yang ramai.  Dalam konteks sekolah (sebab saya guru) kita sering ‘all out” terhadap program sukan sekolah, majlis-majlis keraian, bahkan program-program lawatan dan sebagainya. Namun, jarang sekali yang memberikan komitmen terhadap program-program agama. Kalau ada ceramah agama di sekolah, jumlah kehadiran dalam kalangan guru boleh lah dibilang dengan jari.

Apapun sekalung tahinah buat penganjur yang bertungkus lumus mengadakan majlis ini yang terus berjuang membangunkan agama Allah ini. Kepada para  dermawan dan budiman yang telah menyumbang wang ringgit dan tenaga bagi merealisasikan majlis. Dan kepada para peserta yang menyahut cabaran menghafaz surah-surah Al-quran, yang sememangnya bukan senang. Dalam era yang begitu mencabar ini, kebanyakan remaja merasakan lirik-lirik lagu lebih dekat dibibir, anda membuktikan bahawa mukjizat Al-quran adalah sebaik-baik  “lagu” di bibir.

Moga program seumpama ini dapat diteruskan lagi pada masa hadapan.Para penonton yang begitu teruja..hehe teruja ambil gambor je lah..
TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

1 GENTA RASA:

Hans said...

alhamdulillah
semoga ramai lagi orang yang menghidupkan program2 sebegini :-)

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget