WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Thursday, August 9, 2012

TERINGAT AZZAM



Kali ini posting Imanshah berkenaan seorang pelajar Imanshah. Lama  tak mendedikasikan sesuatu buat seseorang di laman ini. Tajuknya,Teringatkan Azzam. Siapa Azzam? Kenapa saya teringatkan Azzam. Azzam ni budak mana? Banyak benar persoalan jika pembaca membaca posting yang satu ini.

Pertamanya, saya ceritakan sedikit perihal Azzam. Azzam merupakan bekas pelajar Imanshah tahun 2010. Sudah hampir dua tahun Azzam meninggalkan Sekolah Bintang. Berasal dari Selangor, Azzam merupakan pelajar terbaik SPM 2010 dan merupakan pembahas Bahasa Inggeris sekolah.  Kira all rounder jugak lah budaknya, juga pernah mewakili negeri dalam sukan catur.  Sedikit info berkaitan akademik Azzam, sedang menuntut di Kolej Tailor, Subang  Jaya, membuat A-Level untuk ke Amerika Syarikat (betulkan saya jika salah).

Sebenarnya, saya teringat Azzam kerana dah dua tahun Imanshah tak dapat duit raya. Erm, satu-satunya murid Imanshah yang setiap tahun akan datang bertemu Imanshah sebelum raya. “Cikgu, ambil lah duit raya untuk cikgu, ikhlas dari saya”, sambil menghulurkan sampul raya. Erm mula-mula saya terkedu, tak sangka dah senja macam ni pun ada lagi orang nak bagi duit raya. Apatah lagi yang bagi tu anak murid Imanshah.

Namun, tahun-tahun kemudian, Imanshah tak malu lagi. Kadang-kadang Imanshah tertunggu-tunggu juga. Bukan sebab nilai yang ada, tapi ingatan yang lebih bernilai. Selalu Imanshah katakan kepada Azzam..”Sepatutnya, cikgu yang dewasa ini berikan duit raya pada Azzam..tapi sebaliknya.”

Namun, Azzam seperti biasa, ada sahaja jawapannya..” Cikgu, cikgu dah banyak mendidik saya, ini tanda ingatan kepada orang yang banyak mendidik saya..” Dan Imanshah tidak ada jawapan kepada kata-kata Azzam. Dan setiap kali tiba Ramadhan dan Syawal, Imansah akan selalu ingatkan  Azzam dengan muka malu-malunya menghulurkan sampul raya. Ah, kenangan.

Kepada Azzam Yani, jika terbaca posting ini, cikgu ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Semoga  berjaya di dunia dan akhirat.













TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

5 GENTA RASA:

midi said...

Azzam dengan muka malu2 nya

Dinas Aldi said...

Salam dik Iman. Amboi seronot cikgu dapat duit raya dari pelajar naa. Akak juga doakan semoga Azzam berjaya di dunia & akhirat.

gadisBunga™ said...

patut lah azzam berjaya, dapat restu cikgu rupanya..

::FAIZ:: said...

klu cikgu baik, student sure akan igt...

Rai said...

bestnya dapat student macam ni.. untung sebenarnya jadi cikgu kan.. ramai orang ingat..

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget