WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Thursday, October 25, 2012

SEMBELIH

Pada 24 Oktober 2012, Panitia Pendidikan Islam STAR telah menganjurkan program penyembelihan untuk pelajar-pelajar STAR. Antara objektif penganjuran ialah memberi pendedahan kepada pelajar cara-cara menyembelih mengikut syarak dan dibenarkan Islam. Seramai 50 orang pelajar terlibat dalam program tahunan ini dengan dipandu oleh pegawai Jabatan Agama Islam Perak yang dijemput. Selepas proses menyembelih, pelajar didedahkan dengan proses mencabut bulu, mencelur, memotong dan seterusnya memasak ayam yang telah disembelih.


Sesi taklimat penyembelihan diadakan oleh pegawai yang dijemput.


Ayam-ayam yang siap sedia untuk disembelih.


Buat macam ni, potong kena putus urat tau. Jangan potong habis pulak.


Ayam yang telah disembelij dicelur di dalam air panas agar senang mengeluarkan bulu.


Proses memotong diadakan. Nak potong berapa? potong 16 katanya


Ni last la, goreng pun sodap !









TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

5 GENTA RASA:

luqman zakaria said...

mase kat kolej dulu kitorang ade jugak buat...tapi x guna ayam ..

MystoryPic said...

PENTING SANGAT NI... BUDAK2 MUDA ZAMAN SEKARANG KENA BELAJAR SEMBELIH DGN BETUL

ibuintan said...

selamat hari raya Iman... sayangnya anak2 akak masih tak berani nak sembelih ayam walaupun dah diajar dan ikuti program macam ni

tunz said...

wah..bagus program mcm ni..

capt. keon alhan said...

teringat praktikal sembelihan time form 4. uhuhu. sy sembelih sendiri huuu satu ekor. *bangga sikit*

http://cobaltchloride.blogspot.com/2011/06/ayam.html

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget