WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Tuesday, November 13, 2012

DEWAN INI DITANGGUHKAN

Inilah kisah kita,kisah debat, DEBAT KISAH INDAH.  Musim 2012 melabuhkan tirai, sekadar berkongsi rasa dan jiwa atas memori yang tercipta.Perjuangan STAR ternoktah di suku akhir PPM 2012

Musim 2012, Keluarga Debat Bahasa Melayu STAR (KDBM) bermula dengan kekecewaan, namun diakhiri dengan senyum kegembiraan. Berbekalkan reputasi sebagai juara bertahan dan pemenang Piala Perdana Menteri  2011, akhirnya seluruh warga STAR melihat air mata pembahas tumpas di bumi sendiri apabila tewas dalam peringkat suku akhir kepada Sekolah Seri Puteri, Cyberjaya. Walaupun telah cuba sedaya upaya memberikan persembahan terbaik, apatah lagi HKSBP 2012 berlangsung di halaman sendiri, namun tiga orang panel juri memutuskan perjuangan STAR berakhir di peringkat suku akhir sahaja. Tamat ceritera indah para pembahas tingkatan lima. 


ISDC 2012 anak-anak muda ini berjaya melangkah ke separuh akhir.

Namun, berkat kesungguhan dan semangat tidak pernah mengalah, KDBM cepat bangkit. Perjuangan yang belum selesai diteruskan oleh para pembahas tingkatan empat dan tingkatan dua. Destinasi pertama yang dituju ialah di Taman Ilmu dan Budi, Kampus Universiti Islam Antarabangsa malasyia. Pertandingan debat Sekolah-sekolah sememangnya pertandingan debat paling berprestij kerana menghimpunkan semua jenis sekolah di malaysia samada SBP, MRSM, Sekolah harian, sekolah agama mahupun sekolah swasta. 80 pasukan menyahut  cabaran dalam pertandingan ini. Mengharap melangkah ke final dengan harapan menebus kekecewaan PPM, namun, sayangnya tersungkur di seperuh akhir kepada musuh tradisi Sekolah Dato’ Abdul Razak, Seremban. Walaupun tewas, pencapain separuh akhir adalah sesuatu yang membanggakan kerana berada di kalangan empat sekolah terbaik dari 80 yang menyertainya.


Debat MUSLEH akhirnya menoktahkan kejayaan pertama tahun 2012.

Kami tinggalkan UIA, kami berkelana ke UTM  Kuala Lumpur bagi menyertai Pertandingan Debat  Antarabangsa MUSLEH buat kali pertama. Cabaran juga cukup hebat kerana menerima penyertaan dari negara-negara jiran seperti Singapura, Indonesia dan Thailand.  Namun, bak kata pepatah alang-alang menyeluk perkasam, biar sampai ke pangkal lengan.  60 pasukan perlu ditewaskan kali ini. Alhamdulillah, akhirnya kejayaan musim 2012 memihak juga kepada alma mater ini. STAR layak ke final bertemu SMKA Al-Irsyad, Pulau Pinang. STAR diumumkan juara dengan margin 2.67 juri 6-1. Dan kejayaan lebih manis apabila Dinie Zafri bin Zainuddin diangkat sebagai pembahas terbaik keseluruhan dan final.


Pendebat junior turut merangkul kejuaraan pertama mereka. Johan Bahas Piala Koperasi.

Belum habis lelah, destanasi yang bebaki kami teruskan ke bumi Serdang. Kejohanan novis yang menghimpunkan para pendebat junior dilangsungkan dengan jayanya oleh SMK Sri Serdang. Kali ini pembahas tingkatan tiga mengambil tempat untuk membuktikan sesuatu. Walau pertama kali menyertai pertandingan aura juara tidak pernah hilang. Keyakinan, kepetahan serta kemampuan mena'kul dan berfikir secara kritis membuahkan hasil. Kami johan sekali lagi, kali ini pasukan dari Sekolah Menengah Sains Tun Syed Sheh Shahabudin, Bukit Mertajam berjaya ditewaskan. Alhamdulillah, Syafiq Jebat muncul pembahas terbaik final.Finalist PESTA BAHAS 2012 bergambar kenangan selepas perlawanan akhir. 

Kata orang melentur buluh biarlah dari rebungnya. Usaha untuk melahirkan pembahas pelapis dipergiatkan melalui Pesta Bahas. Pesta Bahas 2012 diadakan pada sekitar bulan Julai dan Alhamdulillah, untuk musim 2012 KDBM berjaya memiliki piala pusingannya sendiri. Sambutan yang diterima amat menggalakkan,  bakat-bakat muda menampakkan potensi yang membanggakan.  Bumi Ipoh tak tandus bakat muda yang akan mengambil tempat pembahas-pembahas senior suatu hari nanti.


Juara Debat dan Pidato Piala Pengurus Besar Yayasan Selangor 2012.

Awal September, kami telusuri pertandingan major seterusnya. Pertandingan Debat dan Pidato Piala Pengurus Besar Yayasan Selangor mula memahat nama dalam dunia debat  sekolah-sekolah Malaysia. Cabaran juga kuat, tentangan cukup hebat. Nama-nama besar dalam arena debat sekolah-sekolah Malaysia turut beradu akal dan minda. SDAR, SMAP KAJANG, SMI HIDAYAH, MCKK, SAS, KISAS dan banyak lagi pasukan perlu ditewaskan.  Akhirnya bumi Klang kami tawan jua. Dengan usul final “Penghayatan Kemerdekaan Semakin Pudar” STAR berjaya menewaskan Kolej Islam Sultan Alam Shah (KISAS) dengan margin 2.67 dan juri 6-1. Dinie Zhafri sekali lagi diangkat sebagai pendebat terbaik final.

Dan terakhirnya haluan KDBM terarah ke bumi Seremban untuk menyertai  Pertandingan Debat Piala Tun Razak anjuran Kelab Seni Orator SDAR. Pertandingan ini melibatkan penyertaan pelajar-pelajar yang baru selesai menduduki peperiksaan PMR. Walau STAR gagal menjulang piala kejuaraan, namun tetap memberi tentangan sengit sehingga peringkat separuh akhir dan tewas 2-3 kepada pasukan tuan rumah. Satu pembelajaran yang hebat untuk pendebat-pendebat muda STAR.


Musim yang hebat, penuh dengan air mata kegembiraan dan kekecewaan. Sekalung penghargaan untuk semua yang menjadikan musim ini sebagai musim yang hebat. Dari kesetiaan dan dedikasi pendukung kami, Cikgu Shahnun dan cinta kasih para bekas pembahas yang tidak pernah jemu memberi tips (Paman, Syazwan Aswat, Farid, Siraj, Khalis, Faizs), tunjuk ajar pembahas senior Uthman dan Wan Hafizan. Para pembahas utama Dinie, Ahmad Aiman dan Amirul Rosli. Tidak lupa juga team sparring yang hebat fayyaz Imran, Khairul Hafiz dan Eyman Asyraf. Pendebat-pendebat muda Syafiq Jebat, Muhaimin, Meor Amir Ikhwan, Arif Kamal dan Adib Farazi serta junior tingkatan satu yang turut berada dalam keluarga besar ini. Moga-moga musim 2013 akan lebih bermakna dan gemilang. DEWAN INI DITANGGUHKAN.

Keluarga Debat Bahasa Melayu STAR, IPOH.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

5 GENTA RASA:

luqman zakaria said...

hebat2!

Kelab Generasi Baru Otak Lembu Masuk UMNO said...


Muhyiddin Pemimpin LEMBU.... Puteri UMNO Kump ANJING Gila Babi....

~ BUKTI 1 ~

~ BUKTI 2 ~


Pemimpin2 UMNO BODOH macam LEMBU... BAPAK lembu..... Wanita LEMBU... Kecik2 tak nak mampus, Dah tua menyusahkan orang.....


~ BUKTI 3 ~

~ BUKTI 4 ~

~ BUKTI 5 ~

~ BUKTI 6 ~


atuk said...

Assalamualaikum Imanshah

tahniah....

Rozuan Ismail said...

nak kasi STAR ke MCKK menang ni?hehe

abah khalisha said...

cuti sekolah sudah bermula..sambung next year.hehehe

Fesyen janggut Yang Sangat Cool

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget