WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Saturday, March 31, 2012

JENAZAH RAJA ASHMAN SELAMAT DISEMADIKAN


Jenazah Datuk Seri Raja Ashman Shah, 54 anakanda Sultan Perak, Sultan Azlan Shah selamat disemadikan di Makam Diraja Kuala Kangsar di sini petang semalam.
Kerabat Diraja, orang kenamaan dan rakyat jelata mula membanjiri pekarangan Masjid Ubudiah, Bukit Chandan di sini seawal pukul 4 petang.
Jenazah Raja Ashman Shah tiba di Masjid Ubudiah dengan pedati khas Seraja Diraja berwarna kuning pada pukul 6.40 petang untuk disembahyangkan.
Selepas disembahyangkan, jenazah dibawa ke Makam Diraja yang terletak bersebelahan masjid tersebut untuk istiadat pemakaman.
Talkin dan doa kemudian dibacakan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria. Sultan Azlan Shah mendahului keluarga diraja menjirus air mawar dan menabur bunga di makam anakandanya itu diikuti Raja Permaisuri Perak Tuanku Bainun.

Ini diikuti Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin Shah; Raja Puan Besar Perak Tuanku Zara; Raja Dihilir Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa; Raja Puan Muda Perak Raja Nor Mahani Raja Shahar Shah dan kerabat-kerabat diraja lain.

Balu baginda Datin Seri Noraini Jane Kamarul Ariffin dan putera mereka Datuk Raja Ahmad Nazim Azlan Shah serta dua puteri, Raja Eminah Alliyah dan Raja Bainunisa Safia turut menjirus air mawar dan menabur bunga mawar di makam baginda.

Raja Ashman Shah, mangkat di kediamannya di Kuala Lumpur awal hari ini akibat serangan asma.

Baginda merupakan anakanda ketiga Sultan Perak daripada lima adik-beradik iaitu Raja Muda Perak Raja Dr Nazrin Shah, Datuk Seri Raja Azureen, Datuk Seri Raja Eleena dan Datuk Seri Raja Yong Sofia.
TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

RAJA ASHMAN, ANAKANDA SULTAN PERAK MANGKATRaja Kecil Sulung Perak, Raja Ashman Shah Sultan Azlan Muhibbudin Shah mangkat pagi tadi di kediamannya di Bukit Damansara, Kuala Lumpur.
Berita kemangkatan Raja Ashman juga menarik perhatian pengikut-pengikut tariqat Naqshabandi seluruh dunia selepas blog peribadi pemimpin tariqat tersebut, Sheikh Hashim Kabbani antara yang paling awal menyiarkan berita tersebut.
Menurut kenyataan di dalam blog tersebut, Shaikh Hashim Kabbani merakamkan takziah atas pemergian Raja Ashman, dan meminta semua pengikut tariqat tersebut mengadakan bacaan tahlil, yassin dan solat jenazah ghaib.
"Lidah tidak dapat mengungkap simpati dan kasih sayang kami kepada Raja Asman, ia merupakan satu kehilangan besar kepada Maulana Sheikh Nazim Haqqani dan semua murid," kata kenyataan tersebut.
Jelas kenyataan itu lagi, Raja Ashman mangkat sejurus majlis zikir malam tadi.
Raja Ashman dikenali sebagai penaung tariqat Naqshabandi yang amat dihormati di seluruh dunia. Beliau mengadakan majlis zikir di kediaman Bukit Damansara setiap malam Jumaat.
"Kami memohon kepada Allah SWT memberikan ketabahan kepada keluarganya, isteri dan anak-anak," kata kenyataan tersebut.-30/3/2012
BERIKUT disiarkan  KENYATAAN PENUH SHEIKH MUHAMMAD HISHAM KABBANI
Bismillahi’ r-Rahmani ‘r-Raheem
إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ
Inna lillahi wa inna ilayhi raji`oon. To Allah we belong and unto Him do we return.
On behalf of Mawlana Shaykh Nazim al-Haqqani and his family: Hajjah Naziha, Shaykh Muhammad, Hajj Baheddin, Hajjah Ruqiyya, Shaykh Hisham and Feridun and all grandchildren of Mawlana Shaykh Nazim and on behalf of all Naqshbandis around the world we express our deepest condolences for the passing of His Royal Highness Raja Ashman bin Azlan Shah.
The tongue cannot express the warm sympathy and love that we all had for Raja Ashman. It is an extraordinary tragedy and a great loss to Mawlana Shaykh Nazim and all his mureeds and everyone of us feels it intensely.
shaykh-nazimHe left this life immediately after doing dhikr tonight. We request all mureeds to make salat al-janaza al-ghaib for him in their mosques or homes, asking Allah that his soul be with the Prophet Sallallahu Alayhi Wassallam and with Grandshaykh `Abdullah al-Fa’iz ad-Daghestani Alayhi Rahma. We ask everyone to do tahlil by reciting Surah Yasin and dhikr and dedicating it to his soul.
We express the deep condolences of all the mureeds of Mawlana Shaykh Nazim around the world and especially in Malaysia.
We ask Allah swt to give patience and perseverance to his family, his wife, his children, his father Sultan of Perak and his mother the Queen of Perak and all his sisters and his brother Raja Muda.
Sincerely,
Shaykh Muhammad Hisham KabbaniTERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

Thursday, March 29, 2012

PIDATO BAHASA MELAYU

Petang tadi Imanshah membawa seorang pelajar menyertai Pertandingan Pidato Bahas Melayu Peringkat Zon 1 Kinta Utara di SMK Wira Jaya, Ipoh. Seramai lapan peserta dari lapan buah sekolah dalam zon 1 telah mengambil bahagian. Pidato dibahagikan kepada dua bahagian, iaitu pidato wajib dan pidato spontan. Pelajar yang terpilih mewakili sekolah ialah Dhinie Zhafri bin Zainuddin.


Dhini sedang menyampaikan pidato beliau yang bertajuk AKHLAK MULIA KELUARGA BAHAGIA, manakala dalam pidato spontan, tajuk yang diberikan adalah DISIPLIN DIRI MENJAYAKAN WAWASAN.


Alhamdulillah, diumumkan mendapat pertama. Mengulangi pencapai abagng-abang senior yang lalu. Rasanya dah lapan tahun berturut-turut  kami bergelar juara. Tahniah Dhini, insyaAllah membawa cabaran Zon 1 ke peringkat Daerah Kinta Utara nanti.
TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

REBET BIL ELETRIK RM20 KE BAWAH DILANJUTKAN

Kerajaan melanjutkan tempoh bagi rebet elektrik RM20 dan ke bawah sehingga hujung tahun ini, kata Menteri Tenaga Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Peter Chin Fah Kui hari ini.
Beliau berkata, 1.08 juta pengguna domestik di seluruh negara yang menggunakan elektrik sebanyak RM20 dan ke bawah sebulan akan terus menikmati rebet itu.
“Ini adalah salah satu usaha dan keprihatinan kerajaan dan kementerian ini untuk memberi tumpuan dalam meringankan beban kewangan rakyat dengan melanjutkan tempoh bagi rebet elektrik sehingga Disember tahun ini.
“Kerajaan membelanjakan RM141 juta setahun bagi membiayai pemberian rebet ini,” katanya pada majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang kementerian itu bagi tahun 2011 di sini.
Chin berkata, kerajaan memperkenalkan program pengecualian daripada membayar bil elektrik bulanan sebanyak RM20 dan ke bawah bermula Oktober 2008 khusus kepada pengguna domestik daripada golongan berpendapatan rendah. – BERNAMATERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

Tuesday, March 27, 2012

MALAS


 Semakin malas untuk berbicara di ruang ini, namun hati tetap rindu pada sahabat yang tidak jemu untuk bertandang.
TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

Sunday, March 25, 2012

KEPUTUSAN GP F1 MALAYSIA : ALONSO MUNCUL JUARA


Berikut keputusan Grand Prix F1 Malaysia yang berlangsung pada 25 Mac 2012 di Litar Sepang.


1) Fernando Alonso (FERARRI)

2) Sergio Perez (SAUBER)

3) Lewis Hemilton (McLAREN)
4) Mark Webber (RED BULL)
5) Kimi Raikkonen (LOTUS)
6) Bruno Senna (WILLIAMS)
7) Paul Di Resta (FORCE INDIA)
8) Jean-Eric Vergne (STR)
9) Nico Hulkenberg (FORCE INDIA)
10) Michael Shumacher (MARCEDEZ)TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

Saturday, March 24, 2012

PIALA FA : KELANTAN MENANG SELESA PERINGKAT SUKU AKHIR

KUALA LUMPUR 24 Mac - Kelantan menepati ramalan apabila mencatatkan kemenangan mudah 3-0 ke atas wakil tunggal dari kelab FAM, SPA FC dalam aksi suku akhir pertama Piala FA di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Gol Kelantan dijaringkan ketua pasukan, Badhri Radzi pada minit ke-45 dan dua lagi jaringan dicipta Mohd. Norfarhan Mohd, di minit ke-56 dan 81.

Di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Terengganu meraih kemenangan tipis 1-0 ke atas Lions XII sebagai bekalan untuk dibawa ke Stadium Jalan Besar, Selasa depan.

Dalam satu lagi perlawanan, Kedah gagal memanfaatkan kelebihan bermain di tempat sendiri selepas sekadar seri tanpa jaringan dengan T-Team di Stadium Darul Aman. - UTUSAN


TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN MUNCUL SEKOLAH TERBAIK SPM 2011 DI NEGERI PERAK


Alhamdulillah, hanya ungkapan ini sahajalah yang terbaik apabila sekali lagi SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN, iaitu sekolah Imanshah mengajar diumumkan sebagai sekolah terbaik SPM 2011 peringkat Negeri Perak. Tahniah diucapkan kepada semua pelajar batch 51 yang telah membuktikan betapa usaha keras tanpa mengenal putus asa akhirnya membuahkan hasil yang lumayan. Begitu juga kepada guru-guru yang begitu dedikasi dan komited dalam mendidik para pelajar. Pentadbir sekolah, alumni, PIBG serta ibu bapa turut memainkan peranan yang berkesan dalam memastikan kedudukan STAR terbaik di Negeri Perak bagi tahun 2011. Berikut merupakan analisa keputusan peperiksaan SPM 2011 Sekolah Tuanku Abdul Rahman, Ipoh.

Gred Purata Sekolah : 1.37

Bilangan mendapat semua A : 48 pelajar

Bilangan mendapat semua A + : 6 pelajar
Kedudukan Kinta Utara : Pertama
Kedudukan Negeri Perak : Pertama
Kedudukan SBP : Ke-9

Analisa mata pelajaran

1) B.Melayu - 0.408 (kedudukan ke-15 dalam SBP)

2) B.Inggeris - 0.805 (kedudukan ke-8 dalam SBP)
3) Matematik - 0.472 (kedudukan ke-14 dalam SBP)
4) Pend Islam - 1.021 (kedudukan ke- 41 dalam SBP)
5) Sejarah - 0.239 (kedudukan ke-2 dalam SBP)
6) Mat Tambahan - 1.57 (kedudukan ke-9 dalam SBP)
7) Fizik - 2.373 (kedudukan ke-16 dalam SBP)
8) Kimia - 2.993 (kedudukan ke -28 dalam SBP)
9) Biologi - 2.401 (kedudukan ke-12 dalam SBP)
 Lima daripada pelajar yang memperoleh semua A + TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

Friday, March 23, 2012

RANKING SPM 2011 SEKOLAH BERASRAMA PENUH (SBP)1 KOLEJ TUNKU KURSHIAH 0.923

2 SEKOLAH TUN FATIMAH 0.939

3 SEKOLAH SERI PUTERI 0.9842

4 SEKOLAH SULTAN ALAM SHAH 1.1183


5 SEKOLAH MENENGAH SAINS TUANKU MUNAWIR 1.18

6 SBP INTEGRASI GOMBAK 1.226

7 SM SAINS REMBAU 1.3006

8 KOLEJ ISLAM SULTAN ALAM SHAH 1.3553

9 SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN 1.3725


10  SEKOLAH DATO` ABDUL RAZAK 1.3793


11 SM SAINS ALAM SHAH 1.44


12 SM AGAMA PERSEKUTUAN LABU 1.4508


13 THE MALAY COLLEGE KUALA KANGSAR 1.4579


14 SM SAINS SULTAN MAHMUD 1.4724


15 SM SAINS MUZAFFAR SYAH 1.5109


16 SBP INTEGRASI RAWANG 1.5281


17 SM SAINS TENGKU MUHAMMAD FARIS PETRA 1.5287


18 SM SAINS JOHOR 1.5491


19 SM SAINS KUALA SELANGOR 1.569


20 SM SAINS SELANGOR 1.5927


21 SM SAINS BAGAN DATOH 1.6082


22 SM SULTAN ABDUL HALIM 1.6345


23 SBP INTEGRASI JEMPOL 1.6416


24 SM SAINS SERI PUTERI 1.6491


25 SM SAINS MACHANG 1.6903


26 SBP INTEGRASI BATU RAKIT 1.7148


27 SM SAINS HULU SELANGOR 1.7336


28 SM SAINS KUCHING 1.759


29 SBP INTEGRASI SELANDAR 1.7763


30 SBP INTEGRASI SABAK BERNAM 1.7893


31 SM SAINS KUBANG PASU 1.792


32 SBP INTEGRASI KUBANG PASU 1.7997


33 SM SAINS TUANKU JA`AFAR 1.8128


34 SM SAINS LAHAD DATU 1.8227


35 SM AGAMA PERSEKUTUAN KAJANG 1.8264


36 SM SAINS KUALA TERENGGANU 1.8529


37 SM SAINS MIRI 1.8874


38 SM SAINS SULTAN ISKANDAR 1.9024


39 SM SAINS KOTA TINGGI 1.915


40 SM SAINS TENGKU ABDULLAH 1.9327


41 SBP INTEGRASI TEMERLOH 1.9355


42 SM SAINS PASIR PUTEH 2


43 SBP INTEGRASI TUN ABDUL RAZAK 2.0353


44 SM SAINS LABUAN 2.0397


45 SBP INTEGRASI KUANTAN 2.095


46 SEKOLAH SAINS SULTAN HAJI AHMAD SHAH 2.098


47 SM SAINS SABAH 2.137


48 SBP INTEGRASI GOPENG 2.1467


49 SM SAINS SULTAN MOHAMMAD JIWA 2.1803


50 SM SAINS TUANKU SYED PUTRA 2.1994


51 SM SAINS RAJA TUN AZLAN SHAH 2.2249


52 SM SAINS POKOK SENA 2.2297


53 SM SAINS TELUK INTAN 2.4285


54 SM SAINS TUN SYED SHEH SHAHABUDIN 2.4899

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

Tuesday, March 20, 2012

ISTIMEWA BUAT KALIAN YANG AKAN MENGAMBIL KEPUTUSAN SPMSPM.

Rabu (21/3/2011)  adalah hari keluarnya keputusan. Calon-calon peperiksaan SPM tahun 2011 , pastinya sedang kecut perut berdegup jantung, mungkin ada yang sedang berteleku di atas sejadah berdoa, mungkin ada juga yang tidak kisah kerana yakin 100% dia berjaya.

Maka saya ingin kongsikan di dalam artikel ini beberapa pesanan untuk calon-calon SPM .Untuk muhasabah diri, juga mempersiapkan hati agar redha dan bersyukur dengan segala keputusan.

Maka, ini perkongsiannya.

Istimewa buat kamu yang mengambil keputusan nanti.

Hari pelbagai rasa

Hari mengambil keputusan, cuacanya adalah warna warni. Ada yang cuacanya mendung dengan kekecewaan, ada yang cuacanya hujan dengan tangisan, ada yang cuacanya mentari cerah dengan kecemerlangan, ada yang juga yang mempunyai cuaca terik kerana ujub dan riyak dengan kecemerlangannya.

Hari mengambil keputusan, hari pelbagai rasa.

Berada di tengah-tengah kekalutan suasana itu, kita akan jadi tidak keruan. Kadangkala hilang arah. Yang keputusannya buruk mungkin akan rasa sangat rendah diri, lantas kecewa tidak bertepi seakan esok tiada lagi untuk diri. Yang keputusannya bagus, cemerlang mungkin akan rasa sangat gembira, kadangkala sehingga telupa kejayaan itu diberikan oleh-Nya, lantas ujub, riya’, takabbur seakan-akan dia akan berjaya hingga ke akhirat sana.

Bagi yang studi penat lelah kemudian berjaya dengan jayanya.

Pada hari mengambil keputusan, yang paling kuat tangisannya adalah mereka yang telah bergadang untuk berjaya. Mereka studi hingga lewat malam, kurang tidur, kurang main, dan mengorbankan banyak kelapangannya untuk studi. Bila berjaya, dia rasa jiwanya sangat lapang dan dirinya seakan terawang ke langit.

Pada orang begini, saya ingin berpesan, segera kembalikan kegembiraan kamu itu kepada Allah SWT. Sesungguhnya, studi penat lelah kamu tidak lain hanyalah usaha. Allah jugalah yang memberikannya. Pantaslah kamu bersyukur, agar nanti Allah menambahkan kejayaan buat kamu di masa hadapan.

“Dan sekiranya kamu bersyukur, maka Aku akan tambahkan(nikmatKu)…” Surah Ibrahim ayat 7.
Jangan sesekali kalian kufur dan takbur dengan menyatakan: “Inilah hasil usaha aku. Aku memang berhak ke atas ini”

“Dan sekiranya kamu kufur(tidak bersyukur), sesungguhnya AzabKu amatlah pedih” Surah Ibrahim ayat 7(sambungan ayat tadi).
Bagi yang studi penat lelah, tetapi akhirnya keputusannya tidak cemerlang

Akan wujud juga, manusia-manusia yang telah berkorban pelbagai perkara, berhabis duit ke kelas tuisyen, bergadang studi menghafal formula, tetapi keputusan peperiksaannya tidak cemerlang. Malah mungkin jatuh merudum ke tahap yang dia juga tidak sangka akan begitu keputusannya.

Pada orang sebegini, saya suka mengingatkan bahawa, Allah SWT mengarahkan manusia hanya untuk berusaha. Natijah, keputusan itu adalah kerja Allah SWT. Maka hakikatnya kamu tidak gagal. Bahkan kamu berjaya kerana telah berusaha dengan penuh kesungguhan. Yakinlah bahawa, keputusan kamu yang teruk selepas kamu usaha keras itu, adalah perjalanan yang Allah SWT susunkan untuk kamu menjadi lebih hebat pada masa hadapan. Bukannya untuk kamu kecewa dan jatuh tidak ke mana.

“Dan boleh jadi apa yang kamu tidak sukai itu baik bagi kamu, dan boleh jadi apa yang kamu sukai itu buruk buat kamu, sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui dan kamu langsung tidak mengetahui apa-apa” Surah Al-Baqarah ayat 216.

Jangan sangka buruk dengan Allah. Luruskan tubuhmu, bergeraklah menerobos kehidupan penuh liku.

Yang tidak studi sungguh-sungguh, tetapi berjaya dengan cemerlang

Akan ada juga orang yang terkejut.

“Eh, aku dapat 10A seh. Tak sangka gila. Aku dah la tak studi. Main je banyak. Hu3.. mantap gila aku ni”

Dan ayat-ayat yang lebih kurang terkeluar dari mulutnya. Dia terkejut kerana dia tidak bersungguh-sungguh. Studinya ala kadar. Dia juga tidak hormat gurunya. Dia juga tidak menjalankan amanah Allah. Tidak berdoa, tidak susah-susah qiamullail bersolat hajat. Tetapi dia berjaya.

Pada orang begini, suka saya ingatkan. Jangan sesekali anda rasa ajaib dengan diri anda. Tiada yang istimewanya. Sepatutnya anda berterima kasih kepada Allah yang menyelamatkan anda dari kekecewaan dan malu. Walaupun anda tidak berusaha keras, Allah masih melimpahkan kasih sayangnya dengan mencemerlangkan anda. Jangan rasa ini sesuatu yang hebat. Malah rasailah diri itu dihargai oleh Allah SWT. Jangan biarkan nikmat ini bertukar menjadi istidraj(Allah beri nikmat untuk diri makin lupa dan jauh pada Allah).

Sesungguhnya, kejadian ini adalah teguran indah daripada Allah untuk anda. Dia menyelamatkan anda, dan mengajak anda berfikir bahawa manusia tidak akan selamanya bernasib baik.

Maka kembalikan segala rasa ajaib tadi, kepada Allah SWT.

“Sesungguhnya Allah itu memberikan rezeki kepada sesiapa sahaja yang Dia kehendaki tanpa berkira-kira(tanpa perlukan sebab dan alasan)” Surah Ali Imran ayat 37.


“Ingatilah Aku, maka Aku akan mengingati kamu. Dan bersyukurlah kepadaKu, dan janganlah kamu kufur(tidak bersyukur)” Surah Al-Baqarah ayat 152.

Dan belajarlah untuk berusaha keras. Sesungguhnya anda telah diselamatkan.

Yang tidak studi sungguh, dan keputusannya teruk.

Ada golongan yang akan merasakan penyesalan yang teramat sangat. Dia mula melihat betapa kebodohannya dengan tidak studi selama ini, memberikannya keputusan yang sangat hodoh dan menyesakkan. Dia mula melihat masa hadapannya gelap dan memandang dirinya tidak bermakna.

Kepada orang sebegini, saya hendak berpesan. Inilah dia teguran Allah SWT. Sepatutnya anda menggunakan titik ini sebagai stesen muhasabah. SPMbukan segala-galanya. Hidup tidak berakhir dengan SPM. Tanyalah pada diri, apakah kepahitan keputusan teruk ini ingin anda ulangi pada bahagian kehidupan anda di masa hadapan?

Sesungguhnya, Allah masih mengurniakan kamu nyawa, masa, dan kehidupan untuk kamu terus berusaha.

Sepatutnya kamu bersyukur, Allah memberikan pengajaran yang hebat dan besar kepada kamu. Jauhilah putus asa. Kegagalan hanyalah batu loncatan, untuk mereka yang sedar dan memikirkan.

Rasulullah SAW bersabda: “Setiap anak adam melakukan kesalahan, tetapi sebaik-baik pelaku kesalahan adalah mereka yang sering bertaubat” Hadith riwayat Tirmidzi no 2499.
“Sesungguhnya Allah itu amat mencintai mereka yang sering bertaubat dan membersihkan diri” Surah Al-Baqarah ayat 222.


“Sesungguhnya Allah itu tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum, melainkan kaum itu mengubah dahulu apa yang ada dalam diri mereka” Surah Ar-Ra’d ayat 11.

Maka, apa yang anda tunggu dalam kekecewaan?

Keluarlah dari selaput kehinaan. Ubah diri. Belajar dari kegagalan.

Ini pesananku. Manifestasi cintaku kepada kamu

Maka, saya suka generasi muda untuk berfikiran luas, dan berjaga-jaga dalam segenap perkara. Perlu sedar betapa hidup ini hanya untuk mendapat redha Allah SWT. SPM  juga adalah medan untuk mendapat redha Allah SWT.

“Serta keredaan dari Allah yang lebih besar kemuliaannya; (balasan) yang demikian itulah kejayaan yang besar.” Surah At-Taubah ayat 72.

Maka hadamilah pesanan-pesanan saya ini.

Jangan anda tertipu dengan kejayaan dan kegagalan anda. Ini hanyalah satu stesen dari stesen-stesen kehidupan. Ada banyak lagi stesen yang perlu kita lalui dalam keadaan berjaga-jaga jika ingin selamat.

Penutup: Kita hakikatnya mengejar kejayaan yang sebenar. Selamat berjaya!

Saya tidak memandang kejayaan dengan neraca manusia. Ada sahaja yang cemerlang SPM  tetapi gagal di universiti. Ada sahaja yang dikatakan berjaya di medan kerjaya tetapi rosak di bahagian lain.

Sebab itu, saya memakai neraca kejayaan yang Allah beri. Apa dia?

Allah SWT berfirman:

“Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati, dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya ia telah berjaya. Dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya.” Surah Ali Imran ayat 185.
Ya… itulah dia kejayaan.

Semoga, anda semua berjaya. Di dunia dan di akhirat.

Saya doakan yang terbaik untuk kalian buat esok hari.

Semoga semua keputusan diterima dengan baik.

Hal ini kerana, segala keputusan adalah yang terbaik daripada Allah SWT.


Diubahsuai dari artikel Langit Ilahi.com

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

Sunday, March 18, 2012

SERUNDING DAGING

Bila berada di kampung ni, macam-macam boleh tengok, boleh belajar dan boleh cuba. Malam tadi Imanshah membantu ibu menyiapkan serunding daging. Mak ai, masak bukan main lama. Mula jam 5 petang, dekat jam 10 malam baru siap. Tapi rasanya, sungguh enak dan menjilat jari.


Apa?? Nak minta resipi? Erk, Imanshah tak tahu pun bagaimana ianya dibuat. Yang Imanshah tahu tolong hidupkan api, tolong kacau dan tolong makan je. Kira tolong jugak lah kan. Appaun serunding daging ni memang susah nak buat. Sebab itulah di Pasar Tumpat ianya dijual dengan harga RM 50 sekilogram. Satu lagi di Kelantan daging segar digunakan sebagai bahan utama. Daging import tak main lah.

Baiklah, Imanshah pun nak berangkat pulang ke Ipoh. Boleh lah bawa bekal serunding daging untuk dimakan dengan nasi. Jumpa lagi ya.


TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

MALAYSIA GAGAL KE OLIMPIK LONDON 2012


Pasukan Hoki Lelaki negara terlepas peluang ke Olympik selepas terikat 1-1 dengan Ireland dalam perlawanan terakhir peringkat kumpulan Kelayakan Olimpik 2012 di Dublin, Ireland.

Ireland mengumpul 13 mata, berbanding Malaysia 12 mata dan akan bertemu Korea Selatan dalam perlawanan akhir esok. Hanya satu slot diperuntukkan kepada juara untuk bertanding di Olimpik London 2012.

Anak-anak buah Tai Beng Hai bermula baik dan meskipun diancam pukulan sudut penalti Ireland pada minit ke-7, namun berjaya diselamatkan oleh S.Kumar.

Kedudukan terikat 0-0 sehingga separuh masa pertama sehingga Nabil Fiqri Mohd Noor menjaringkan gol pertama Malaysia pada minit ke-40.

Walau bagaimanapun pasukan tuan rumah berjaya menyamakan kedudukan sepuluh minit masa berbaki melalui pukulan sudut penalti oleh John Jerymn dan gol tersebut telah memusnahkan harapan Malaysia untuk layak ke Sukan Olimpik London, Julai ini.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

Friday, March 16, 2012

BAPA DIRANG DISAHKAN TIDAK TERLIBAT TETAPI AKAN DIHANTAR PULANG KE FILIPINA

Bapa kandung Nurul Nadirah Abdullah, 5, atau panggilan manjanya, Dirang, yang ditahan reman disahkan tidak terbabit dalam kes pembunuhan anaknya dan akan dihantar pulang ke negara asalnya, Filipina kerana tidak mempunyai dokumen perjalanan.
Beliau adalah antara empat individu yang ditahan reman bagi membantu siasatan susulan pembunuhan Dirang.
Dirang yang dilaporkan hilang dari rumahnya di Flet Sri Delima, Bandar Seri Alam, 1 Mac lalu, disahkan dibunuh dan dibakar selepas ujian DNA rangka manusia yang ditemui rentung di ladang kelapa sawit Nusa Damai dilakukan. – Berita Harian Online

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

AKAD NIKAH

Malam tadi selesai fasa pertama, iaiatu majlis akad nikah di Masjid Mukim Kelaboran. Alhamdulillah, dengan sekali lafaz, adinda saya sah menjadi isteri kepada Wan Szalizan Ramli. Dan sekarang kami sibuk menyiapkan majlis kenduri untuk hari ini. 
TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget