WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Tuesday, March 26, 2013

BELASUNGKAWA ALMARHUM DR MUHAMMAD UTHMAN EL MUHAMMADYProf Dr Muhammad Uthman El-Muhammady meninggal dunia di kediamannya di ISTAC, Taman Duta di sini petang Isnin. Dr Muhammad Uthman yang dilahirkan pada 9 Feb 1943 di Kelantan adalah tokoh yang tidak asing khususnya dalam dunia intelektual Islam dan telah menghasilkan ratusan penulisan berkenaan Islam dari segi akidah, akhlak, budaya dan falsafah.
Allahyarham yang juga Murstasya Yayasan Pembangunan Pondok 1Malaysia (YPP1M) menghembuskan nafas terakhirnya pada jam 6.45 petang. Beliau memasuki Universiti Malaya Kuala Lumpur dan mendapat ijazah dalam bidang Pengajian Islam pada tahun 1966 sebelum menjadi tutor pada tahun 1969.
Sebelum kembali ke Kelantan, Allahyarham mengajar di Jabatan Pengajian Islam UM sehingga tahun 1973. Pada 2004, bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Haji Ahmad Badawi pernah mempelawanya bertanding sebagai calon BN pada pilihan raya ke-11, tetapi ditolak dengan baik. Beliau mahu menghambakan diri dengan menyampaikan dakwah kepada orang ramai, terutama pelajar di institusi pengajian tinggi.
Ketika hayatnya, Allahyarham pernah menzahirkan kepada penulis, akan kebimbangannya dengan penularan ajaran syiah di universiti-universiti dan turut melahirkan kekesalan dengan sikap seorang pemimpin politik yang mengamalkan ajaran itu. Pada tahun 1995, Allahyarham dikurniakan Ijazah Doktor Persuratan Kehormat (D.Litt.) oleh Universiti Sains Malaysia (USM) kerana usaha dan penulisannya dalam pemikiran Islam serta dakwah.
Beliau mendapat pendidikan awal di sekolah Melayu, sebelum memasuki Special Malay Class pada tahun 1943 di Sekolah Sultan Ismail, yang kemudiannya menjadi Maktab Sultan Ismail atau Sultan Ismail College hingga ke tingkatan 5. Beliau kemudian mengambil Higher School Certificate (HSC) di Maktab Sultan Abdul Hamid, Alor Star Kedah. Minat kajian beliau adalah dalam bidang ilmu-ilmu Islam dan falsafah Barat, pemikiran semasa dan pandangan Islam mengenainya, akidah Sunni, faham ilmunya dan pandangan hidupnya.
Beliau banyak menumpukan masanya di dalam masyarakat setempat dengan melaksanakan pengajian kitab di masjid-masjid sekitar Pasir Mas dan Kota Bharu, Kelantan selain dari menunaikan jemputan ceramah di merata tempat.
Antara penulisannya yang telah dihasilkan ialah:
“Al-Quranul-Karim, terjemahan dan HuraianMaksud”-terjemahan dan huraian tambahan atas tafsir Inggeris oleh Abdullah Yusuf Ali, keluaran Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) (5 jilid).
“Fathul Mu’in, terjemahan dan Huraian Maksud”, terbitan Majlis Agama Islam Negeri Kelantan, Kota Bharu, Kelantan.
“Peradaban dalam Islam” terbitan Pustaka Aman Press, Kota Bharu, edisi 1976 dan beberapa cetak-ulang.
“Memahami Islam” terbitan Pustaka Aman Press, Kota Bharu, Kelantan, 1977.
“Islam, Peribadi, TarbiahdanInstitusi” terbitanMajlisUgama Islam Kelantan, 1987.
“Islam dan Kebudayaan” risalah terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) berdasarkan kepada wacana tentang kebudayaan yang disampaikan pada tahun 1989 di Kuala Lumpur.


TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

2 GENTA RASA:

Harmi Mohammad Jamil said...

Al-Fatihah. Semoga roh Almarhum ditempatkan bersama-sama golongan yang diredhai Allah.

gadisBunga™ said...

kawan saya kawin dengan anak Almarhum. so bila dapat berita ni semalam memang terkejut dan sedih...

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget