WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Sunday, August 25, 2013

SATU CATATAN SEJARAH : LAWATAN YAM TUNKU ALI REDHAUDDIN DAN TUNKU ZAIN AL 'ABIDIN KE STAR, IPOHTanggal 24 Ogos 2013 terpahat dalam lipatan sejarah STAR apabila menerima kunjungan daripada dua orang kerabat di Raja Negeri Sembilan, iaitu Yang Amat Mulia Tunku Besar Seri Menanti, Tunku Ali Redhauddin Ibni Tuanku Mukhriz dan adinda baginda Tunku Zain Al'Abidin Ibni Tuanku Mukhriz yang sudi mencemar duli ke Sekolah Tuanku Abdul Rahman, Ipoh.

Keberangkatan Yang Amat Mulia Tunku berdua merupakan satu saat yang bersejarah kerana nama sekolah ini dinamakan sempena nama moyangnda baginda iaitu DYMM Tuanku Abdul Rahman Ibni Almarhum Tuanku Muhammad iaitu Yang DiPertuan Agong yang pertama.

Dalam lawatan singkat ini, YAM Tunku Besar dan adindanya telah ditaklimatkan dengan sejarah STAR oleh tuan pengetua  dan seterusnya YAM tunku Ali telah berkenan menyampaikan titah ucapan kepada seluruh warga STAR. Paduka YAM Tunku kemudiannya diperdengarkan dengan persembahan pasukan Orkestra Muda Sekolah Tuanku Abdul Rahman. 


Seterusnya Paduka YAM Tunku Ali telah berkenan menyampaikan sumbangan RM 13, 000 kepada pasukan Orkestra Muda STAR melalui Yayasan Munarah yang dipengerusikan oleh YAM Tunku sendiri. YAM Tunku berdua kemudiannya dibawa untuk melawat pokok pine yang telah ditanam oleh Almarhum moyangnda baginda sewaktu lawatan DYMM Tuanku Abdul Rahman ke STAR pada tahun 1958 dan dibawa ke Galeri Tun Hamdan untuk melihat secara dekat dokumen-dokumen sejarah STAR.


Sesungguhnya , keberangkatan YAM Tunku Ali dan YAM Tunku Zain ke STAR pada tanggal 24 Ogos 2013 merupakan satu saat bersejarah. Moga hubungan yang terjalin khususnya antara STAR dan Yayasan Munarah akan membantu dalam meningkatkan kecemerlangan Sekolah Tuanku Abdul Rahman

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

0 GENTA RASA:

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget