WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Saturday, April 12, 2014

DEBAT JUNIOR SEHEBAT : GILIRAN TUNAS MUDA MENJULANG JUARA

Perjalanan seribu batu, bermula dengan langkah pertama. Dan dengan langkah pertama inilah, saya membawa empat orang pelajar untk menyertai Pertandingan Debat Junior SEHEBAT di bumi Batu Pahat. Pertandingan debat yang julung-julung kali diadakan untuk memberi ruang kepada pelajar-pelajar junior membuat kemunculan pertama dalam pertandingan besar. Syabas dan tahniah buat penganjur Sekolah Menengah Sains Batu Pahat dan Konsultan ADCE-MiG yang berjaya membuka satu lagi lembaran baru dalam arena perbahasan Sekolah-sekolah Malaysia.

Sebanyak 16 buah sekolah telah mengambil bahagian dalam pertandingan yang diadakan selama tiga hari ini. Penyertaan dari seluruh Malaysia membuktikan pertandingan ini bukan pertandingan biasa-biasa. Apatah lagi pertandingan ini mendapat kerjasama sepenuhnya daripada Kerajaan Negeri Johor melalui Exco Belia, Sukan, Kebudayaan dan Warisan, Yang Berbahagia Dato' Zulkurnain bin Kamisan. 

Alhamdulillah, pasukan ini yang diwakili oleh Muhammad Ilman Hakim, Jufri, Asyraf dan Arif Fikri telah disiapkan dengan asas-asas perdebatan yang baik. Mereka juga diberikan latihan mental dan emosi bagi menghadapi perlawanan. Dalam pusingan awal, STAR berjaya menewaskan tiga buah sekolah iaitu SMK Agama Tun Ahmad Shah, Inanam, SABAH (TUNAS), Kolej Yayasan Saad (KYS) dan Sekolah Menengah Sains Kota Tinggi (SAKTI).


Kemenangan ini membolehkan STAR muncul juara kumpulan dan bertemu Sekolah Dato' Abdul Razak (SDAR) di peringkat suku akhir. Alhamdulillah momentum kemenangan diteruskan ke peringkat separuh akhir dan bertemu Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Serdang (SMKSS). STAR menghadapi saingan yang cukup sengit dari SMKSS di peringkat separuh akhir. 

Alhamdulillah, pentas final berjaya dijejaki setelah hakim berjaya meyakinkan pembawaan STAR. Di peringkat akhir, STAR dipertemukan dengan srikandi-srikandi selatan tanah air, iaitu Sekolah Tun Fatimah (STF). Dengan usul Teknologi Memartabatkan Warisan, akhirnya STAR diumum sebagai pemenang sulung pertandingan.Tahniah buat penganjur yang saya kira cukup berjaya menjadi penganjur yang hebat. buat semua pembahas-pembahas muda yang menyertai pertandingan ini, perjalanan kalian baru sahaja bermua. Jangan berhenti untuk mencari ilmu dan menimba pengalaman dalam arena perbahasan, kerana DEBAT KISAH INDAH. Jumpa lagi tahun hadapan . 


KDBM STAR ; BERILMU, KRITIS, ISTIQAMAH.
TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

2 GENTA RASA:

Mat Som said...

Tahniah kepada pasukan Tunas Muda
STAR
Tahniah cgu Abangshah
Dan Tahniah kpd tuan rumah

! Arjunakirana ! said...

Tahniah... wootwoot2

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget