WAJAH KESAYANGAN HAMBA

Monday, June 15, 2015

TEKS UCAPAN Y.B DATO’ SERI IDRIS BIN JUSOH, MENTERI PENDIDIKAN II SEMPENA LAWATAN KERJA KE STAR IPOH

TEKS UCAPAN Y.B DATO’ SERI IDRIS BIN JUSOH, MENTERI PENDIDIKAN II
SEMPENA LAWATAN KERJA KE STAR IPOH

1. Alhamdulillah bersyukur ke hadrat Allah SWT kerana dengan limpah kurnia-Nya, kita dapat berhimpun pada hari ini sempena Program Lawatan Kerja Y.B Menteri Pendidikan II ke STAR Ipoh. Saya juga mengambil kesempatan ini merakamkan setinggi ucapan terima kasih kepada seluruh warga S.T.A.R kerana kesudian menerima Lawatan Kerja Menteri Pendiidkan II pada petang ini.  Alhamdulillah, sebagai seorang Menteri yang telah mendapat pendidikan awalnya di sekolah ini, saya amat berbangga menyaksikan kejayaan dan pencapaian STAR dalam pelbagai bidang dan hari ini STAR terus unggul sebagai salah satu sekolah yang terpilih sebagai “ School of Global Excellent”.
Hadirin-hadirat yang dihormati,
2. Pada hari ini kita sedang berhadapan dengan realiti baharu abad ke-21. Malaysia sedang ditransformasikan sebagai negara maju berpendapatan tinggi berasaskan kreativiti dan inovasi.  Transformasi negara memerlukan sumber manusia yang bakatnya digilap bertanda-araskan bakat terbaik global dan memiliki kompetensi yang dapat menjuarai apa jua persaingan dalam apa jua arena di pentas global. Justeru,  Inisiatif Sekolah Berkecemerlangan Global atau School Of Global Excellent (SGE) merupakan ikhtiar inovatif bagi menterjemahkan dasar Kerajaan dan agenda transformasi sedia ada, terutamanya aspirasi Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025. SGE merupakan program pembelajaran terancang yang disisipkan pelaksanaannya ke dalam sistem SBP sedia ada bagi melairkan lepasan sekolah yang mencapai tahap Bakat Luar Biasa Global atau Extraordinary Global Talent (EGT).  Justeru itu, Kementerian Pendidikan Malaysia telah memilih sepuluh sekolah di Malaysia sebagai School Of Global Excellent yang bertanggungjawab sebagai pusat pengembangan bakat. 
3.      Dalam konteks SGE, ia merupakan program pembelajaran terancang yang dibina oleh tiga unsur iaitu pertama Berdaya Saing Global (global performance)  yang bermaksud menjuarai apa jua persaingan dalam apa jua bidang pada pentas antarabangsa. Justeru para pelajar di SGE haruslah mengambil bahagian dalam pertandingan dan aktiviti antarabangsa yang meliputi akademik, sukan dan kokurikulum. Selain itu juga, penampilan dalam pertandingan dan aktiviti antarabangsa tersebut mempamerkan keunikan, kreativiti dan inovasi. Selain itu juga, para pelajar di SGE seharusnya mengambil bahagian dalam aktiviti kesukarelawan pada peringkat antarabangsa. Daripada segi akademik, sekolah menyediakan murid menjalani program pengajian professional peringkat antarabangsa seperti International General Certificate of Secondary Education (IGCSE), Middle Years Programme International Baccalaureate (MYPIB) dan sebagainya.  Saya difahamkan, STAR telah benyak memenangi pelbagai pertandingan di peringkat antarabangsa seperti sukan ragbi dan juga pasukan wind orchestra.
4.      Unsur ke dua ialah Perwatakan Global (global outlook) yang bermaksud penampilan sifat dan sikap yang lazim dipamerkan oleh komuniti antarabangsa yang cemerlang dalam sesuatu bidang. Dalam unsur ini, modal insan yang diharapkan lahir dari produk SGE dapat mempamerkan daya kepemimpinan seperti kesediaan mengetuai kumpulan atau aktiviti, artikulatif, beraspirasi tinggi dan sedia bertanggungjawab. Dan saya percaya, sejarah telah membuktikan STAR telah berjaya melahirkan ramai tokoh-tokoh politik, cendikiawan, tokoh korporat mahupun perkhidmatan awam yang disegani di Malaysia.
5.      Unsur ke tiga ialah Standard Global (global standard) yang bermaksud penguasaan kompetensi yang releven  dengan keperluan untuk bersaing dan memenangi persaingan di peringkat anatarabangsa. Dalam unsur ini, murid diharap memiliki dan mempamerkan kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT), daya invensi, daya inovasi dan daya keusahawanan. Selain itu juga murid boleh mempamerkan kemahiran kimunikasi dan menguasai pelbagai bahasa anatarabangsa.
Hadirin-hadirat yang dihormati,
6.      Iklim persekolahan di SGE harus dipacu oleh pusat-pusat pembelajaran seperti bilik-bilik sumber, perpustakaan dan bilik-bilik darjah. Justeru ruang pembelajaran yang terpenting dalam keseluruhan ialah bilik darjah, maka sistem pendidikan yang beraspirasi melahirkan juara global masa hadapan tiada pilihan kecuali mentransformasikan bilik darjah kepada bilik darjah masa hadapan. Bilik-bilik darjah masa hadapan harus dilengkapi dengan komponan digital yang terdiri daripada prasarana teknologi digital yang berfungsi sebagai pemboleh pembelajaran generatif. Begitu juga dengan warga pendidik juga harus berubah dengan peredaran zaman. Guru seharusnya menjadi guru natif digital yang berkompetensi memanfaatkan perkakasan serta perisian teknologi digital.  Sir Michael Barber, bekas ketua penasihat pendidikan Kerajaan United Kingdom mengungkapkan kata-kata berikut :
“If we want a different, richer, better, deeper, more sustainable future we will have to choose it and pursue it with vigour. Humility overcomes hubris. Generosity triumphs. And the only place to start is in our classroom”
7.      Pada hari ini saya akan merasmikan S.T.A.R Communitech Hub iaitu bangunan yang menempatkan pusat pembelajaran SGE. Saya berharap semua warga STAR termasuklah guru-guru dan para pelajar memanfaatkan kemudahan yang disediakan di bilik darjah masa hadapan atau future classroom seperti capaian internet yang meluas, kemudahan tablet untuk pelajar bagi memastikan proses pembelajaran interaktif dapat dilaksanakan.  Saya juga difahamkan sekarang merupakan fasa tujahan di mana dalam fasa ini memerlukan anjakan yang besar dari seluruh warga sekolah dalam memahami program SGE ini kerana ianya memerlukan tindakan pembaharuan yang sistematik merentasi segenap dimensi. Saya percaya seluruh warga sekolah telah pun memahami hasrat yang diinginkan oleh Kemementerian Pendidikan terhadap program SGE ini dan pengetua sebagai pemimpin pembangunan bakat  telah memainkan peranan dengan berkesan dalam memacu S.T.A.R Ipoh sebagai salah satu dari 10 sekolah kemegahan negara.

Saudara-saudari sekalian,
8.      Pada kesempatan ini juga saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada barisan Pemegang Amanah Yayasan Tun Hamdan yang terdiri daripada bekas-bekas pelajar dari tiga buah sekolah iaitu STAR Ipoh, SMK Iskandar Shah, Parit dan SMK Clifford, Kuala Kangsar yang sentiasa menjadikan program penyampaian zakat dan biasiswa Yayasan Tun Hamdan sebagai acara tahunan bagi membantu pelajar-pelajar di tiga buah sekolah di mana  Allahyarham Tun Hamdan bin Sheikh Tahir pernah berkhidmat sebagai guru besar. Saya berharap program seperti ini akan diteruskan pada masa-masa akan datang bagi membantu anak-anak pelajar yang kurang berkemampuan, tetapi memiliki keazaman dan iltizam yang tinggi untuk berjaya dalam pelajaran mereka.  Kepada para pelajar yang terpilih menerima biasiswa Yayasan Tun Hamdan, Marilah kita berdoa semoga roh bekas tokoh pendidikan yang amat kita sayangi ini ditempatkan bersama para syuhada dan beriman.

9.      Saya yakin transformasi pendidikan yang telah kita garap akan berjaya sekiranya kita berusaha tanpa mengenal erti putus asa, bekerjasama sebagai sebuah pasukan dan berkhidmat dengan komitmen yang tinggi lagi berintegeriti. Kita perlu berusaha dan berubah daripada amalan biasa untuk melaksanakan transformasi pendidikan.
Ruyung dilelas sagu bersisa
Letih dan lelah tidak diendah
Berpayung menggalas amanat nusa
Kerja yang rumit menjadi mudah
10.    Akhir kata, saya sekali lagi mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada semua warga STAR kerana menjemput saya merasmikan S.T.A.R Communitech Hub dan menyampaikan Biasiswa Yaysan Tun Hamdan kepada para pelajar. 
Wabillahi al-taufiq walhidayah wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI HOK SENGOTI. SEMOGA KUNJUNGAN INI BUKAN UNTUK YANG TERAKHIR KALINYA. BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH PASTI TIDAK GELISAH.

0 GENTA RASA:

PENCINTA BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MONOLOG


Kepada kau yang ditendang murid...
Kepada kau yang menendang murid...
Kepada kau yang lari tak nak ke pedalaman..
Kepada kau yang tak mau pulang ke semenanjung dari pedalaman...
Kepada kau yang makan gaji buta...
Kepada kau yang ajar orang buta...
Kepada kau yang 'mengipas' guru besar...
Kepada kau yang jadi guru besar...
kepada kau yang denda murid merokok...
kepada kau yang merokok dalam stor...
kepada kau yang yang marah murid mengorat...
kepada kau yang mengorat anak murid...
kepada kau yang sepak murid x makan saman...
kepada kau yang disaman ibu bapa

TANPA KAU SEKOLAH SERBA TAK KENA

PING SANA, PING SINI

My Ping in TotalPing.com | Blogged.my | Syoknyer Blogging blogr.my

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis, tidak mewakili aspirasi mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah "KECIL HATI" yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini..terima kasih

ShoutMix chat widget